Babasının beylik tabancası ile ağabeyini öldürdü
Babasının beylik tabancası ile ağabeyini öldürdü
GSF'den 'kadın' konulu sergi
GSF'den 'kadın' konulu sergi
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Barış Arduç'un 'Gupse Özay' cevabına beğeni yağdı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
13 Şubat 2015 Cuma - 15:09

İki hastaya, yapay kalp ve eriyen kalp kapağı birlikte takıldı

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Bayezıd ve ekibi, dünyada ilk kez 2 hastaya yapay kalp ile birlikte eriyebilen kalp kapağı halkası (Kalangos Ringi) taktı.

İki hastaya, yapay kalp ve eriyen kalp kapağı birlikte takıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kalp kapağı halkasının yapay kalple birlikte kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Bayezıd, bu operasyonun tıp tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Bayezıd, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin de katıldığı toplantıda, operasyonlarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Bayezıd, yapay kalple birlikte biri çocuk 2 hastaya, Kalangos Ringi'ni uyguladıklarını söyledi. Prof. Dr. Bayezıd, "Hastalardan biri 17 yaşında ve sol kalbindeki mitral yetmezlik, Kalangos Ringi kullanılarak onarıldı. İkinci hasta ise son dönem kalp yetmezliği nedeniyle Osmaniye'den gelen 48 yaşındaki hastaydı. Bu hastanın kalbinin sol tarafına yapay kalp cihazı uygulanırken, sağ taraftaki kapağın yetmezliğinin onarımı Kalangos Ringi'yle sağlandı. Her iki hastanın da durumu iyi. Yoğun bakımdan servise alınacak" diye konuştu.

Kalangos Ringi'nin dünyada ilk defa yapay kalple birlikte kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Bayezıd, bunun da tıp tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, şöyle dedi:

"Kalangos Ringi'nin özelliği, dünyadaki ilk ve tek eriyebilen ring olmasıdır. Vücuda uyumlu polimerden üretilmiştir. Kullanıldıktan 6-8 ay sonra vücutta tamamen eriyerek yerini fibroz yapıya (liflerden oluşan doğal doku) bırakır. Böylelikle yabancı dokunun, yabancı bir cismin vücutta kalma riski ortadan kalkar. Çocuk hastalarda, çocuğun büyüme potansiyelini korur. İkinci bir ameliyatın gereksinimi ortadan kaldırılmış olur. Çocuk hastalarda oldukça önemli bir ringtir. Ayrıca kalp kapağı değiştirme ameliyatlarında kan sulandırıcı ilaç kullanımı gerekli değildir. Bu ilacın yan etkilerinden korunmuş olur, genç bayanlar hamile kalabilir (hamile kalamama riski ortadan kalkar). Bununla çok rahat bebeğini dünyaya getirebilir. Çocuk ve genç hastalar dışında, özellikle kalp yetmezliği çeken hastalarda triküspiti (darlık ve yetmezlik) kapağın onarımı için kullanıyoruz."

Kalangos Ringi'nin kalp kapakçıklarının onarımında kullanıldığını vurgulayan Prof.Dr. Bayezıd, "Sağ ve sol kalp kapakçıklarını tamir etmek ve yetmezliklerini düzeltmek için kullanılan, C şeklinde oval yapılardır. Özellikle kalbin kapakçık etrafına dikişle yerleştirip, yetmezliği ortadan kaldırılır. Kalangos Ringi'nin özelliği ise yerleştirildikten sonra vücut içinde erimesidir. 6-8 ay içinde yok olur. Geride kalan fibroz bant ise yetmezliği önlemeye devam eder. Her iki kapaktaki yetmezlikteki tamir devam ediyor" diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne Türkiye'nin her yerinden kalp hastası geldiğini belirten Prof. Dr. Bayezıd, "Şu anda kalp nakli bekleyen 200 hasta var. Kalp nakli yapılamayan ve organ bulunamayan hastaların bir bölümüne yapay kalp cihazlarını uyguluyoruz. Bugüne kadar 100'den fazla yapay kalp cihazının en gelişmiş şeklini uyguladık. Ringin önemli özelliğinden biri de enfeksiyonu az. Yabancı cisim olmadığı için daha az enfeksiyon görülüyor. AÜ Teknokent bünyesinde üretilerek dünyaya pazarlanacak olması bizim için gurur kaynağı oldu. Bu imkanı sağlayan işadamı Yakup Türkkal, Rektör Kurtcephe'ye teşekkür ediyoruz" dedi. 

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise AÜ'nün sağlık alanında öne geçen kurumların başında geldiğini söyledi. Prof. Dr. Kurtcephe, “Bir işadamının yaptığı görüşme sonrasında AÜ Teknokenti'nde kalp kapakçığıyla birlikte kullanılan Kalangos Ringi olarak tanınan kalp kapağı halkasının üretimi ele alındı. Olumlu neticelendi. Kalangos Ringi üretiminin İsviçre'den mülkiyeti satın alındı. AÜ Teknokenti'nde hem Ar-Ge, hem de seri üretimi yapılacak. Ar-Ge çalışmasını, AÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Bayezıd ve ekibi yürütecek" dedi.
Erol AKKIR/ ANTALYA, (DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) TIP FAKULTESI KALP DAMAR CERRAHISI ANABILIM DALI OGRETIM UYESI PROF. DR. OMER BAYEZID VE EKIBI, DUNYADA ILK KEZ YAPAY KALP TAKILAN 2 HASTAYA, ERIYEBILEN KALP KAPAGI HALKASI (KALANGOS RINGI) TAKTI. PROF. DR. BAYEZID, REKTOR PROF. DR. ISRAFIL KURTCEPHE'NIN DE KATILDIGI TOPLANTIDA, OPERASYONLARLA ILGILI BILGI VERDI. (SOLDAN SAGA: DOC.DR. OZAN ELBASAN- PROF.DR.OMER BAYEZID-REKTOR PROF.DR. ISRAFIL KURTCEPHE- DOC. DR. MURAT TURHAN) (FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA) 

 
Antalya'da öğretmenler 'laik ve bilimsel eğitim' için yürüdü
 
Kasaplar sorunlarını anlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sporcular kan vermek için yarıştı
ANTALYA'da faaliyet gösteren spor kulüpleri, Gençlik Hizmetleri ve Spor ...
Prof. Dr. Dinçkan görevinden istifa etti
AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Enstitüsü ve Organ Nakli Merkez Müdürlüğü ...
Hasta Kabul İşlemleri Kursu açıldı
FİNİKE Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce, Antalya Çalışma ve İş Kurumu ...
 
Guatr izini bitiren ameliyat
AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim ...
Antalya'da Gineli turistte ebola şüphesi
ANTALYA'da bir kişi ebola virüsü taşıdığı şüphesiyle karantinaya alındı.
Eşine Sevgililer Günü hediyesi böbreği
ANTALYA'da 3 yıldır kronik böbrek yetmezliğiyle mücadele eden İdris Uysal'ın ...
 
Memorial kanser okulu ilk kez Kıbrıs’ta
Dünyada, her yıl yaklaşık 15 milyon kişi kansere yakalanıyor. Kanserdeki ...
Poyraz bebek artık gülüyor
ANTALYA'da hastanede yer bulamadığı için babası Servet Ergün'ün sanayide ...
Gırtlak kanseri tedavisi için yardım bekliyor
ANTALYA'da gırtlak kanseri olduğunu öğrendiği gün hakaret suçundan cezaevine ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva