Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
8 Şubat 2011 Salı - 10:41

İlbank kuruldu

İller Bankası, anonim şirket (A.Ş) statüsünde faaliyet gösterip, kalkınma ve yatırım bankası şeklinde görev yapacak. İller Bankası’nın kısaltılmış ünvanı “İlbank” olacak.

İlbank kuruldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 İlbank, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile münhasıran bunların üye oldukları mahalli idare birliklerinin finansman ihtiyacını karşılayacak. Bu idarelerin sınırları içinde yaşayan halkın mahalli müşterek hizmetlerine ilişkin projeler geliştirecek olan İlbank, bu idarelere danışmanlık hizmeti verecek ve teknik mahiyetteki kentsel projeler ile alt ve üstyapı işlerinin yapılmasına yardımcı olacak.
İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip İller Bankası, anonim şirket statüsünde olacak. Kalkınma ve yatırım bankası olarak görev yapacak olan Bankanın kısaltılmış unvanı “İlbank” olacak. Banka’nın merkezi Ankara’da bulunacak. İlbank’ın kuruluş amacı şöyle:
“İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile münhasıran bunların üye oldukları mahalli idare birliklerinin finansman ihtiyacını karşılamak, bu idarelerin sınırları içinde yaşayan halkın mahalli müşterek hizmetlerine ilişkin projeler geliştirmek, bu idarelere danışmanlık hizmeti vermek ve teknik mahiyetteki kentsel projeler ile alt ve üstyapı işlerinin yapılmasına yardımcı olmak ve her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlevlerini yerine getirmek.

-UZUN VADELİ NAKDİ VE GAYRİ NAKDİ KREDİ AÇABİLECEK-

Banka bu amaçları gerçekleştirmek üzere ortaklarına kısa, orta ve uzun vadeli her türlü nakdi ve gayri nakdi kredi açabilecek. Faaliyetleri konusunda araştırma, proje geliştirme ve danışmanlık hizmeti yapabilir veya yaptırabilir, teknik yardım verebilecek. Bankanın öncülüğünde şirket kurabilecek ve devredebilecek. Sigorta acenteliği yapabilecek. Gerekli izinleri almak kaydıyla yurtiçinde ve yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek. Yurt içi ve yurt dışı finansman kurumlarıyla işbirliği yapabilir, bunların katıldığı ulusal ve uluslararası kuruluşlara üye olabilecek. Yurt içi ve yurt dışı finansman kuruluşları ile para ve sermaye piyasalarından ve her türlü fonlardan kaynak sağlayabilecek. Amacının gerçekleşmesine yardımcı olacak her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlemlerini yapacak. Ana Sözleşmede belirtilen diğer faaliyetleri yürütecek.

-İL ÖZEL İDARELERİ VE BELEDİYELER BANKANIN ORTAKLARI OLACAK-

Bankanın ortakları il özel idareleri ve belediyeler olacak. Bankanın sermayesi 9 milyar TL olarak belirlenirken, bu sermaye Bakanlar Kurulu kararı ile beş katına kadar artırılabilecek. Sermaye tavanına ulaşıncaya kadar Bankanın ödenmiş sermayesine eklenecek kaynaklar şöyle olacak:
“Her ay Maliye Bakanlığı ve İller Bankası tarafından dağıtılacak vergi gelirleri paylarının toplamı üzerinden aylık olarak yüzde 2 oranında kesilecek miktarlar. Bankanın vergi ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonraki yıllık safi kârından yüzde otuz oranında ayrılacak pay. Diğer mevzuat hükümleri ile Banka sermayesine aktarılması uygun görülen paralar ile sermayeye eklenmek üzere yapılacak her türlü yardım ve bağışlar."

-YÖNETİM KURULUNUN GÖREV SÜRESİ 3 YIL-

Bankanın Genel Kurulu; il özel idarelerini temsil etmek üzere, il genel meclisi üyeleri arasından seçilecek yirmi kişiden, belediyeleri temsil etmek üzere, belediye başkanları arasından her bir ili temsilen seçilecek birer kişiden, İçişleri, Maliye, Bayındırlık ve İskân bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığını temsil etmek üzere görevlendirilecek birer kişiden oluşacak. Görev süreci 3 yıl olan yönetim kurulu üyesi sayısı 7 olarak belirlenirken, genel müdür aynı zamanda Yönetim Kurulunun başkanı olacak. Bankanın Denetim Kurulu üç üyeden oluşacak.

-YURTİÇİ VE YURTDIŞINDAN TEMİN EDİLEN FONLARIN KULLANDIRILMASINA ARACILIK EDECEK-

İlbank, yerel yönetimlerin bu Kanun kapsamındaki her türlü projelerinde kullanılmak üzere genel bütçe dahil, yurt içi ve yurt dışından temin edilen fon ve hibelerin kullandırılmasına aracılık edecek. Aracılık işlemi; kaynakların yerel yönetimlere doğrudan transferi şeklinde olabileceği gibi, bu kaynaklardan finanse edilecek projelerin yürütülmesine yardım şeklinde de olabilecek. İlbank, Genel Kurul tarafından onanan bilançoya göre ortaya çıkan safi karın yüzde 51’ini; il özel idareleri tarafından yerine getirilen, köylerin teknik ve sosyal altyapı hizmetlerinin finansmanı; nüfusu 200 binin altında olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu, atık su, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelerinin finansmanı ile nüfusu 25 binin altında olan belediyelerin anılan projelerinin ayrıca yapımının finansmanında hibe olarak kullanacak.

-BANKANIN ANA SÖZLEŞMESİ EN GEÇ 3 AY İÇİNDE YAPILACAK-

Bankanın; tahvil ihracı, hesapları, gelirleri, kar, kontrollük ve sigorta hizmet gelirlerinin dağıtımı ile bu Kanunda hüküm bulunmayan diğer hususlar ana sözleşme ile düzenlenecek. İlbank, çalışma alanı kapsamında yurt dışında projelendirme ve danışmanlık hizmetleri verebilir, projelerin uygulanması için temin edilen finansmanın kullanılmasına aracılık edebilecek. Banka, vadesi gelmiş kredi ve diğer alacaklarını ortak idare paylarından tahsil etmeye yetkili olacak. Bankanın Ana Sözleşmesi, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde yapılacak Genel Kurulun onayı ile yürürlüğe girecek. Bu Genel Kurulda illerdeki belediyeleri temsilen, her bir ilin il sınırları içerisinde mevcut olan belediyeler, adlarının baş harflerine göre alfabetik sıraya konacak. Bu sıraya göre belediyelerden hangilerinin temsilci göndereceği Banka tarafından belirlenecek. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin görevleri yenileri seçilinceye kadar, Genel Müdürün görevi ise yeni bir atama yapılıncaya kadar devam edecek.

-BANKA PERSONELİYLE YAPILACAK İLK SÖZLEŞMENİN SÜRESİ 3 YIL OLACAK-

Yasaya eklenen geçici maddeyle bu Kanun çerçevesinde yapılacak devir, tescil ve kayıt işlemleri ile bu işlemlere ilişkin olarak düzenlenecek kağıtlar her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39’uncu maddesinin c bendi hükmü bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren beş yıl süreyle Banka hakkında uygulanmayacak. Diğer bir geçici maddeye göre ise kadroları iptal edilen personelden Bankada sözleşmeli olarak çalışmak isteyenler; bu Kanunda belirtilen yönetmeliğin yayımlanmasından itibaren en geç üç ay içerisinde Bankadaki durumlarına uygun pozisyonlara atanır ve söz konusu pozisyonlara atama işlemi yapılıncaya kadar Bankaca ihtiyaç duyulan ve statülerine uygun işlerde görevlendirilecek. Bunlar, Bankada yeni bir pozisyona atanıncaya kadar, eski kadrolarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali haklarını almaya devam edecek. Sözleşmeli olarak çalışmayı kabul etmeyen personel, bu Kanunun 11 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yönetmeliğin yayımlanmasından itibaren en geç üç ay içerisinde Banka tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek. Banka personeliyle yapılacak ilk sözleşmenin süresi üç yıl olacak. Kanun bugün itibaren yürürlüğe girdi.

 
Muafiyet Resmi Gazete'de
 
Hayvancılık yatırımına hazine arazisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstihdam azaldı
Türkiye’de bulunan 19 serbest bölgede 2010 yılında 48 bin 684 kişi istihdam ...
Antalya'ya ihracatta kötü haber
2010 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan iller arasında Ocak ...
Ulusal istihdam
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in soru önergesine verdiği ...
 
Para arzı yükseldi
En geniş tanımlı para arzı M3, 14-21 Ocak tarihleri arasında 1 milyar ...
Fatura kabardı
Türkiye’nin petrol faturası 2010 yılında 21 milyar doları aştı. 2010 yılında ...
Mevduat geriledi
Yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki TL ve yabancı para toplam mevduatı, ...
 
Döviz rezervi arttı
Merkez Bankası’nın döviz rezervi, 21-28 Ocak haftasında 831 milyon dolar ...
Enflasyon çift haneli
Enflasyon, 2011 yılının ilk ayında tüketici fiyatlarında bir önceki aya ...
İşsizlik arttı
CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan’ın soru önergesini yanıtlayan ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva