Merkez Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı kıyısında bulunan TaÅŸhan bölgesinde, 2 yıl önce keçi otlatan çoban, dev fosil parçası buldu. Çobanın durumu bildirmesi üzerine bölgede kazı yapıldı. Yapılan kazılarda, fil, zürafa, at ve gergedana ait 7,5 milyon yıllık fosiller bulundu. Devam eden kazı çalışmalarında, Yamula Barajı kıyısındaki TaÅŸhan Mahallesi'nde ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbaÄŸa fosiline rastlandı. Ekipler 4 gün süren çalışmanın ardından kaplumbaÄŸayı gün yüzüne çıkardı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. OkÅŸan BaÅŸoÄŸlu baÅŸkanlığında yapılan kazılarda, titizlikle temizlenen kaplumbaÄŸa fosili topraktan çıkarılarak, 'alçı ceket' yöntemiyle laboratuvara götürülecek.
'İLK DEFA KAPLUMBAĞA FOSİLİNE RASTLADIK'
Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Uzman Antropolog Özge Kahya, "Yamula Barajı, 7-8 milyon yıl öncesiyle tarihlendiriliyor. Daha önce bulunduÄŸumuz alandaki fosiller arasında, filler, üç toynaklı atlar, gergedanlar ve boÅŸ boynuzlular dediÄŸimiz ailelere ait canlıların fosillerini bulduk. Bu sefer ilk defa Yamula Barajı kıyısında kaplumbaÄŸa fosiline rastladık. Önceki dönemlerde sıklıkla görülebilecek bir fosil ama Yamula'da ilk kez bulduÄŸumuz için bizleri heyecanlandırdı" diye konuÅŸtu.
'KAPLUMBAÄžA FOSİLİNİ ALÇI CEKET YÖNTEMİ İLE ÇIKARACAÄžIZ'
7,5 milyon yıllık kaplumbaÄŸa fosilinin topraktan çıkarılması için çalışmanın sürdüÄŸünü kaydeden Kahya, "BulduÄŸumuz kaplumbaÄŸa fosilini mantar pozisyonuna aldıktan sonra fotoÄŸraflama yapıp, fosil iyi korunmadığı için alçı ceket yöntemi ile bulunduÄŸu yerden çıkaracağız. Emmiler, Çevril ve Yeni TaÅŸhan bölgesinde yaptığımız kazılarda file ait femur ve kafa tasına ait fosiller çıkıyor. ÇoÄŸunlukla fil çıkıyor ama bu sene bovitlere '(boÅŸ boynuzlular) ait fosiller örneklerini de buluyor. Bulunan kaplumbaÄŸa fosili ile de Kayseri'de fosil zenginliÄŸinin artacağını söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.




Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, (DHA)