4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
15 Kasım 2018 Perşembe - 11:10

İnci kefali, tarih boyunca önemini korumuş

VAN Gölü'nde yaşayan ve yılın belirli döneminde üremek için Norveç'teki somon balıkları gibi suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefali, bölge için büyük önem taşıyor. 

İnci kefali, tarih boyunca önemini korumuş
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen balık türü inci kefali, her yıl üreme dönemi olan 15 Nisan- 15 Temmuz günlerinde tatlı sulara göç ediyor. Bu yolculukta güzel görüntüler oluşturan inci kefallerinin, kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında tedbir alınıyor. Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularından çıkarak, yumurtalarını bırakmak için akarsulara akın eden balıklar, bu yolculukta önlerine çıkan engelleri zıplayarak, geçiyor. Milyonlarca balık, bu göçte görsel güzellik sunuyor.

İnci kefalinin kaçak avcılığının önüne geçilmesi için yıllardır mücadele verilirken, bazı tarihi kaynaklarda Van balığının tarih boyunca önemli olduğuna yer veriliyor. YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çavuşoğlu, Urartu Dönemi'ne ait kazılarda inci kefalinin bronzdan heykellerini gördüklerini ve birçok yerde de balık figürlerine rastladıklarını söyledi. Orta Çağ ve Osmanlı Dönemi'nde ise inci kefalinin daha da önem kazandığını belirten Çavuşoğlu, Osmanlı'da Van balığının avcılığının devlet eliyle yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Çavuşoğlu, "Van balığı yumurtlamak için akarsulardan yukarıya doğru göç ediyor. Bu tarihlerde göç esnasında balığa dokunulmuyor. Kaynaklar sadece geri dönme esnasında balığın avcılığının yapıldığını belirtiyor. Evliya Çelebi, 1655- 1656 yıllarında Van'a yaptığı ziyaretler esnasında şöyle bir ibare kullanıyor. Van balığının göç ettikten sonra Van Defterdarı ve ona tabi kişiler tarafından devlet eliyle ağ kurularak avlandığı yazılıyor" diye konuştu. 

'İNCİ KEFALİ İHRAÇ EDİLİYORDU'

İnci kefalinin devlet eliyle avlanmasının ardından bazı ülkelere de ihraç edildiğini belirten Prof. Dr. Çavuşoğlu, "Evliya Çelebi, avlandıktan sonra bu balıkların tuzlanarak Nahçıvan'a, Azerbaycan'a, İran'a ve Gürcistan'a kadar kurutulmuş vaziyette ticaretinin yapıldığını ve deve yükleriyle gönderildiğini belirtiyor. Elde edilen gelirin ise Van Gölü etrafındaki kalelerde görevli olan askerlere dağıtıldığını söylüyor. İnci kefali Urartular Dönemi'nde kutsanmış olsa da beslenme açısından değeri yüksek olsa da Osmanlı Dönemi'nde de önemini devam ettiriyor. Günümüzde de halen inci kefalinden istifade ediyoruz" dedi. 
VAN GOLU'NDE YASAYAN VE YILIN BELIRLI BIR DONEMINDE UREMEK ICIN NORVEC'TEKI SOMON BALIKLARI GIBI SUYUN AKISININ TERSINE YUZEREK, TATLI SULARA GOC EDEN INCI KEFALI TARIH BOYUNCA BOLGEDE ONEMINI SURDURMUS. VAN YUZUNCU YIL UNIVERSITESI (YYU) EDEBIYAT FAKULTESI ARKEOLOJI BOLUM BASKANI PROF. DR. RAFET CAVUSOGLU, VAN BALIGI'NIN TARIH BOYUNCA HEP ONEMLI BIR YERDE OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: VAN-DHA)-(ARSIV)

VAN GOLU'NDE YASAYAN VE YILIN BELIRLI BIR DONEMINDE UREMEK ICIN NORVEC'TEKI SOMON BALIKLARI GIBI SUYUN AKISININ TERSINE YUZEREK, TATLI SULARA GOC EDEN INCI KEFALI TARIH BOYUNCA BOLGEDE ONEMINI SURDURMUS. VAN YUZUNCU YIL UNIVERSITESI (YYU) EDEBIYAT FAKULTESI ARKEOLOJI BOLUM BASKANI PROF. DR. RAFET CAVUSOGLU, VAN BALIGI'NIN TARIH BOYUNCA HEP ONEMLI BIR YERDE OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: GULAY KUYUCU/ VAN-DHA)-(ARSIV)

VAN GOLU'NDE YASAYAN VE YILIN BELIRLI BIR DONEMINDE UREMEK ICIN NORVEC'TEKI SOMON BALIKLARI GIBI SUYUN AKISININ TERSINE YUZEREK, TATLI SULARA GOC EDEN INCI KEFALI TARIH BOYUNCA BOLGEDE ONEMINI SURDURMUS. VAN YUZUNCU YIL UNIVERSITESI (YYU) EDEBIYAT FAKULTESI ARKEOLOJI BOLUM BASKANI PROF. DR. RAFET CAVUSOGLU, VAN BALIGI'NIN TARIH BOYUNCA HEP ONEMLI BIR YERDE OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: GULAY KUYUCU/VAN-DHA)-

Gülay KUYUCU- Orhan AŞAN/VAN, (DHA) 

Etiketler:
 
Yatlara kara molası başladı
 
Bursa'da yangın çıkan tarihi ahşap bina çöktü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İbretlik görüntü! Ormanda bu halde bulundular...
KOCAELİ'nin Gölcük ilçesinde, ormanlık alanda uyuşturucu kullanan B.Ş. ...
Milli Piyango'de büyük ikramiye belli oldu
Milli Piyangonun yılbaşı özel çekilişinde büyük ikramiye 70 milyon lira ...
Okullar hangi illerde tatil edildi
Meteoroloji hava durumu raporuna ilişkin güncel son bilgiler geldi. Kar ...
 
Çoban 300 koyunla kayboldu
KARS’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Yukarı Sallıpınar Köyü’nde, sabah saatlerinde ...
Başından vuruldu, olay yerinde hayatını kaybetti
İstanbul Beşiktaş'ta, işadamı Ali Rıza Gültekin(57), uğradığı silahlı ...
Solunum güçlüğü çeken bebeğe, ambulans helikopterle sevk
KAYSERİ'nin Yahyalı ilçesinde solunum güçlüğü çeken erkek bebek, ambulans ...
 
Müzikholde kadın garsonu evine götürmek istedi, tartışmada 2 kişiyi yaraladı
İZMİR'in Ödemiş ilçesinde gittiği müzikholde garson olarak çalışan kadının ...
Koyun, kapağı çalınan rögara düştü
TEKİRDAĞ'ın Hayrabolu ilçesinde demir kapağı çalınan rögara düşen koyun, ...
Kaçırılan Berfin'in babası: 4- 5 kızı daha kaçırmışlar
DİYARBAKIR'ın merkez Sur ilçesinde oturan inşaat işçisi Mehmet Salih Güler ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva