Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
3 Ekim 2017 Salı - 17:09

İş dünyasının patronları enflasyonu değerlendirdi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiler.

İş dünyasının patronları enflasyonu değerlendirdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Başkanı Davut Çetin, eylül ayında tüketici enflasyonunun aylık yüzde 0,65, yıllık yüzde 11.20 artış oranıyla çift haneli enflasyona demir arttığını, yurtiçi üretici enflasyonunun aylık yüzde 0,24, yıllık yüzde 16,28 artışla yüksek seyrini koruduğunu kaydetti.

EYLÜL AYI ZAM ŞAMPİYONU YEŞİL SOĞAN

Eylül ayında TÜİK enflasyon sepetindeki 414 maddeden 281'inin fiyatının artış gösterdiğine değinen Başkan Çetin, "Eğitim hizmetleri, süt ürünleri, tüp gaz, akaryakıt, ulaştırma hizmetleri, sinema, ev eşyası gibi birçok tüketim grubunda fiyat artışları dikkat çekicidir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 14,75 ile yeşil soğan, yüzde 11,12 ile ana okul ücreti ve yüzde 9,60 ile okul servis ücretidir" dedi.

GIDA GRUBU ENFLASYONDA AZALTICI ETKİ YAPTI

Başkan Çetin, eylül ayında gıda grubu bazı meyve, et ve hububat fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu azaltıcı etki yaptığını söyledi. Enflasyonun kendisini besleyen bir sürece girdiğini, 2011 yılından sonra yeniden çift haneli enflasyonda kalıcılığa doğru gidildiğini anlatan Çetin, "Üretici enflasyonunda gıda grubu yine enflasyonu ciddi ölçüde aşağı çekerken, demir-çelik ve petrol fiyatları en yüksek artırıcı katkıyı yapmıştır. Üretici enflasyonunda da 2011 yılı sonrasında çift hanenin aşıldığı bir yıl yaşıyoruz" dedi.

BÜTÇE AÇIĞINI VE CARİ AÇIĞI AZALTACAK ÖNLEMLER GEREKİYOR

Ekonomide büyümenin yüzde 5'i aştığına değinen Davut Çetin, istihdam, enflasyon, cari açık, bütçe açığı sorunlarının devam etmesi karşısında ekonomi politikasında daha güçlü bir duruşa ihtiyaç olduğunu belirtti. Gelecek aylarda uluslararası parasal koşulların zorlaşması ihtimaline karşı bütçe açığını ve cari açığı azaltacak ciddi önlemler alınması gerektiğine vurgu yapan Çetin, "Orta Vadeli Plan ve arkasından gelen vergi tartışmaları beklentileri iyileştirecek nitelikte olmamıştır. Makro ekonomik politika hedeflerini netleştirmek üzere Ekonomik ve Sosyal Konsey'in göreve çağrılması veya yeni bir Türkiye iktisat Kongresi düzenlenmesinde yarar var" diye konuştu.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON

Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde de enflasyon oranının yüksek çıktığına değinen Çetin, "TÜFE oranı, aylık yüzde 0,71, dokuz aylık yüzde 4 ve yıllık bazda yüzde 11,20 olarak gerçekleşmiştir. 26 bölge arasında aylık enflasyonda ve 9 aylık enflasyonda 7., yıllık enflasyonda ise 11., sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık, dokuz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür" dedi.

ALİ ÇANDIR'DAN DEĞERLENDİRME

ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Eylül ayında tüketici enflasyonunun (TÜFE) ağustos ayına göre yüzde 0.65 artış gösterdiğini belirten Çandır, yıllık enflasyonun ise yüzde 11.20 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Çandır, yıllık enflasyonun üç ay aradan sonra yüzde 11'i aştığına dikkat çekti.

FİYATLAR ARTAR UYARISI

Üretici enflasyonunda bir önceki aya göre yüzde 0.24, yıllık bazda ise yüzde 16.28 artış görüldüğünü kaydeden Çandır, üretici enflasyonun uzun dönemdir tüketici enflasyonunun üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Başkan Çandır, “Bu durum yakın zamanda perakende ticaretteki fiyatların daha fazla artacağına işaret etmektedir" dedi.

DÜŞÜRMENİN YOLU

Çekirdek enflasyonun aylık bazda yüzde 0.88 oranında arttığını, yıllık bazda yüzde 10.98 oranında gerçekleştiğini kaydeden Ali Çandır, bunun son 13 yılın en yüksek çekirdek enflasyon oranı olduğuna dikkati çekti. Çandır, "Çekirdek enflasyonda yaşanan bu gerçekleşmeler geçtiğimiz aylarda da bahsettiğim üzere çift hanede kalma süresini uzatmakta ve gelecek yılki enflasyonla mücadeleyi de zorlaştırmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki dönemde uygulanacak sıkı para politikası enflasyonun düşürülmesinde yetersiz kalacaktır. Kalıcı hale gelen yüksek enflasyonu düşürmenin yolu da yapısal problemlerimizin çözümünden geçmektedir" dedi.

OKULLAR AÇILDI EĞİTİM HARCAMASI ARTTI

Eylül ayı ana harcama gruplarına bakıldığında yalnızca gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 0.23 düşüş yaşandığını belirten Çandır, okulların başlamasıyla en yüksek artışın yüzde 2.08 ile eğitim grubunda olduğunu kaydetti. Başkan Çandır eğitimi yüzde 1.58 ile ulaştırma, yüzde 1.34 ile çeşitli mal ve hizmet grubunun izlediğini söyledi.

BÖLGE ENFLASYONU ORTALAMININ ÜZERİNDE

Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz'in enflasyon rakamlarını da değerlendiren Ali Çandır, bölge enflasyonunun aylık yüzde 0.71 artış ile ülke ortalamasının üzerinde artış yaşadığını bildirdi. Çandır, yıllık yüzde 11.56 ile de ülke enflasyonu üzerinde seyreden bölge enflasyonunun 26 bölge içerisinde en yüksek enflasyona sahip 12. bölge olduğunu belirtti.

KDV İNDİRİMİNİN BİTMESİ EKİM ENFLASYONUNA YANSIR

BAGEV Başkanı Çandır, beyaz eşyada sıfır ÖTV, mobilyada KDV indiriminin 30 Eylül itibariyle bittiğini belirtirken, bunun enflasyona yansımasının ekim ayında görüleceği uyarısında bulundu. Tüm bu gerçekleşmeler sonrası orta vadeli programda yer alan enflasyona ait öngörülerin gerçekleşmesinin her geçen gün daha da zayıfladığını ifade eden Ali Çandır, “Yüzde 9.5 oranındaki yıl sonu ve yüzde 5 oranındaki 2020 yılı sonu öngörülerinin gerçekleşmesinde sadece tarım ve gıda fiyatları üzerinden alınacak tedbirler yeterli olmayacaktır. Yıl sonu ve orta vadeli plan sonu enflasyonunun tek hanede tutulması da bu gerçekleşmelerle mümkün görünmemektedir" diye konuştu.

Etiketler:
 
AKP'de 30 büyükşehirde kongreler ertelendi
 
2000 kişiye aşure
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DÖSİAD Romanya'da
DÖŞEMEALTI Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) üyeleri, Bükreş'te ...
ATSO seçimi de ertelendi
Aralarında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın(ATSO) da bulunduğu ve bir ...
Sur Çelik Kapı Tercih Nedenleri
Kaliteli, estetik, zarif ve şık tasarımlarıyla öne çıkan özelliklere sahip ...
 
Antalya'da 1 yılda 32 fuar
ANTALYA Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) Genel Müdürü Murat Özer, ...
AGT'ye ATSO'dan 3 ödül birden
Türkiye’nin önde gelen mobilya bileşenleri markası AGT, Antalya Ticaret ...
ATSO'da seçim tarihi belli oldu
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO Organ ...
 
ADOPEN'e ATSO'dan 2 ödül
ANTALYA'da 2016 yılının kurumlar ve gelir vergisi rekortmenleri, en çok ...
Antalya'da 1 yılda 29 fuar
YAZ turizminde son döneme giren Antalya'da fuarcılık turizmi başlıyor. ...
ANTİAD Başkanı Saraç çocukları sünnet ettirdi
ANTALYA İş Adamları Derneği (ANTİAD) Başkanı Musa Saraç ve Nilgün Saraç ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva