Ekran ve AVM kıskacına formül
Ekran ve AVM kıskacına formül
Konyaaltı kreşlerinde karne heyecanı
Konyaaltı kreşlerinde karne heyecanı
Antalya'da çay kenarı konteyner kent oldu
Antalya'da çay kenarı konteyner kent oldu
Antalya'da kaybolan yaşlı kadın sağ bulundu
Antalya'da kaybolan yaşlı kadın sağ bulundu
10 Şubat 2011 Perşembe - 09:06

İşte Antalya projelerim

Eski parçaları derliyor, kültürü devam ettirici projeler üretiyor bir taraftan da bunu dünyaya duyurmaya çalışıyor… Anadolu’nun “kültür elçisi” olarak görülen Sümer Ezgü Gün Haber’e konuştu.

İşte Antalya projelerim
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Müzik, tv programları, konserler ve sosyal yardım projeleri gibi birçok alanda çalışmalar yapıyorsunuz. Şuan farklı bir projeniz var mı, nelerle uğraşıyorsunuz?
 
Son zamanlarda yoğun bir şekilde albüm çalışmaları içindeydim. Hazırlıklar tamamlandı ve Mart ayında “Ege, Toros, Yörük, Türkmen Türküleri 2” albümü çıkıyor. 2010’da Ege komedisi “Harbi Define” filminde “Ay Bulutta Bulutta” adlı Uşak türküsünü okumuştum. İlk klip film görüntüleriyle bu parçaya, ikinci klip ise “Son Vals ve Zeybek” filminde okuduğum yine film görüntüleriyle Sarı Zeybek parçasına olacak. Yine bu yıl içinde Anadolu değerlerini birleştiren “Sümer Ezgü ile Dolo Dolu Anadolu” adlı bir televizyon programı yapmayı planlıyorum.
 
Albümde Toros parçalarına da yer verdiniz. Bu bölgede bir klip çekmeyi planlıyor musunuz?
 
Bu yörelerin dokusunu çok seviyorum, bu dokuda klip çekmeyi çok istiyorum; fakat ekibi buraya getirmek ve çekimler çok masraflı olduğu için sponsorsuz çalışmak mümkün olmuyor. Albümün stüdyo çalışmalarında ADOPEN’in sahibi, çocukluk arkadaşım Mustafa Sak destek verdi, sanata destek verdiği için kendisine teşekkür ediyorum, sanat ve kültür bu şekilde yaşar.
 
Antalyalılar sizi çok seviyor, Antalya için özel bir projeniz var mı?
 
Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile yöresel kültürleri buluşturacak “Toroslar’ın Çığlığı” adlı projem var. Bu sadece Antalya’da değil yurt dışında da ses getirecek bir proje. Dirmil’in sipsicilerini, Fethiye delbekçilerini, köylü halk dansçılarını baletlerle aynı sahnede bir araya getireceğim. Şalvarlı kadınlarla, kravatlı konuklar konseri aynı salonda bir arada izleyecekler. Senfoni Orkestraları neden açıldı? Kendi müziğimizi sergilemek için değil mi? Öyleyse böyle bir proje Antalya’dan başlayarak birçok ülkede kültürümüzü duyuracak. Belediyelerle görüşüldü, Kültür Bakanlığı da destek verdi, projeyi 2011’de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bir de Atatürk’ün Antalya’ya üç kez gelişini ve gelişinde yaşanan olayları anlatan kısa bir film çekeceğiz. Böyle bir çalışma ilk defa yapılacak ve Atatürk’ü ben canlandıracağım.
 
Mayıs ayında yapılacak olan YÖREX Fuarı’nda konser vereceksiniz, kültürel değerlere önem veren birisi olarak fuar hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Ülkemizin yerli üretime ihtiyacı var, gelişmemiz böyle mümkün olacak. Devrim Arabaları filminde bir avuç özverili insanı engelleme çalışmalarını gördük, uçak fabrikamız vardı kapatıldı, dünyayı yürüten büyükler ‘siz üretmeyin tüketin!’ dediler ve üretim refleksimiz yok edildi. Kendi kendine yetebilen ülkeyken tarım tohumlarını dışarıdan almaya başladık, YÖREX üretme refleksinin fitilidir. Bu fuarda tarımsal ürünler, kültürel ürünler, turizm tanıtılacak ben de müziğimle destek vereceğim. “Anadolu’dan Geldim” parçasını da YÖREX için armağan ediyorum.
 
Türkiye’ye komşu ülkelere ve Avrupa ülkelerine de konserlere gidiyorsunuz. Türk Halk Müziği hakkında ne düşünüyorlar?
 
Türkiye tam bir Anadolu uygarlıkları ülkesi ve melodik zenginliklerle dolu, bunu aktarmak gerekiyor. Yurt dışı konserlerinde yabancı müzisyenlerle konser verirken onların kolay kavrayabileceği parçalar seçiyorum. Oradaki vatandaşlarımıza kütlerlerini hatırlatma o ülkenin insanlarına da farklı bir kültürü yaşatma fırsatı buluyoruz. Sanatın da amacı sınırları yok etmek insanları buluşturmaktır. Mesela Almanya ırkçılığın yoğun yaşandığı bir ülke ve zamanında Türklere yönelik eylemler yapıldı, evleri yakıldı. Biz Alman bir Rock gurubu ile konser verdik, türküler okuduk, sorunu sanatla ortadan kaldırmaya çalıştık.
 
Eski parçaları derliyor, kültürü devam ettirici yeni projeler üretiyor bir taraftan da bunu dünyaya duyurmaya çalışıyorsunuz. Size “kültür elçisi” diyebiliriz sanırım?
 
Antalya Havalimanı’nda sırada beklerken bir kişi omzuma dokundu ve “Sümer Bey siz sadece Türkü okumuyor değerleri korumaya ve devam ettirmeye de çalışıyorsunuz” dedi. Ben bunun farkındaydım ama başkalarının da bunu görmesi çok hoşuma gitti.
 
 
Albümlerinizde Yörük parçalarına yer veriyor, kültürü devam ettirmeye çalışıyorsunuz, peki yaşam alanları daralan Yörükler için bir projeniz var mı?
 
Son Yörük aşireti Mersin’deki Sarıkeçili aşireti, onlar kültürlerini devam ettirmek için direniyorlar. Göçebe yaşam onların dokusunda var ama yerleşik yaşama geçmek zorunda kalıyorlar. En azından üretkenliklerini devam ettirecekleri, yaşam tarzlarına uygun yerler verilebilir. Norveç’te bir Viking köyüne gitmiştim, orada kütlerlerini devam ettiriyorlardı ve turistlerin ilgisini çeken bir yerdi. Avrupa’da kültürel değerlere çok önem veriliyor ama bizde ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Yörükler için de böyle bir koruma ve turizm çalışması yapılabilir.
 
Gün Haber’e röportaj verdiğiniz için teşekkür ederiz, eklemek istediğiniz bir şey var mı?
 

Gün Haber ve eski arkadaşım Dursun Gündoğdu’ya başarılar diliyorum. İnternet haberciliği geleceğin habercilik sistemi olacak. İleriyi erken görüşünden dolayı kendisini tebrik ediyorum.

(Röportaj: Ferhan Bozkaya)

 
Antalya'ya kötü rekor
 
Rögar kapağı hırsızı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'ya kötü rekor
Antalya’da iki yılda 4 bin 571 işyeri kapandı, 2009 ile 2010’un yedinci ...
Cübbeler Mumcu'dan
TBMM Başkanvekili ve CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, Antalya CHP ...
Nargile tehlikeli
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sigara Mücadele Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay ...
 
Barışmaya çağırdılar tecavüzden içerdeler
Antalya'da bir barda çalışan kadın garson, kavga ettiği kadın mesai arkadaşıyla ...
1 ölü 5 yaralı
Konya'dan Antalya'ya briket taşıyan TIR, Antalya'nın yol kenarındaki kayalıklara ...
Hastanede alarm
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi koridorunda kimyasal bir ...
 
Kavga cinayetle bitti
Antalya'nın Alanya lçesinde 36 yaşındaki Mahmut Yılmaz, kendisine küfrettiğini ...
Cinsel saldırıya hapis
Antalya'nın Alanya ilçesinde, kayınbiraderinin zihinsel engelli kızını ...
Şüpheli paketten patlıcan çıktı
Antalya'nın Alanya ilçesinde ihbar üzerine geniş güvenlik önlemi alınarak ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Tablo vahim
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Can sıkıcı gelişmeler
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva