Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
31 Ocak 2015 Cumartesi - 13:27

İşte HDP'nin seçim planı

HDP, İç ve Batı Anadolu’daki potansiyelini kullanıp Meclis’e 72 kişiyle girmenin planlarını yapıyor.

İşte HDP nin seçim planı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Seçime parti olarak girmeye hazırlanan HDP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş’ın aldığı oyu koruyup, sadece 600 bin daha arttırarak yüzde 10 barajını aşabileceğine inanıyor. 32 ilden milletvekili çıkarabileceğini düşünen HDP, İç ve Batı Anadolu’daki potansiyelini kullanıp Meclis’e 72 kişiyle girmenin planlarını yapıyor.
7 Haziran 2015 günü yapılması planlanan genel seçimler öncesinde Başkanlık sistemi en önemli gündem maddesi haline gelince, Ak Parti’nin anayasa değiştirebilecek çoğunluğu alıp alamayacağı konuşulmaya başlandı. HDP’nin parti olarak seçime girme kararı alması durumunda baraja takılması, bu sayede AK Parti’nin 330’u yakalaması en çok konuşulan senaryo haline geldi. İmralı’daki Abdullah Öcalan’ın, “Parti olarak seçime girin” talimatını gerekçe göstererek seçime parti çatısında girmeye hazırlanan HDP ise oylarını sadece 600 bin artırarak yüzde 10 barajını aşabileceğine inanıyor. HDP’nin yaptırdığı araştırmaya göre, daha önce seçime girilmeyen 40 ilde seçime girilmesi halinde 600 bin fazla oy alınması, dolayısıyla da barajın aşılması mümkün.

4.6 MİLYON OY YETER
Sık sık “Seçime parti olarak gireceğiz, baraj sorunumuz yok” açıklaması yapan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın elinde 3 kamuoyu araştırması var. Bu araştırmalardan biri, HDP’nin barajı aşıp aşamayacağı, aşarsa nasıl aşacağına dair araştırma. Son dönemde yapılan seçim sonuçlarının kapsamlı analizinden oluşan araştırmadaki bulgular şöyle:
- Türkiye’de kullanılan oyların yüzde 2’si geçersiz oluyor.
- 2.8 milyon yurtdışı seçmenden sandığa gidenlerin oranı yüzde 20 (558 bin). Bu toplam katılımı yüzde 3 azaltıyor. Yani 2015 senaryosunda Türkiye seçmeninde katılım yüzde 87, dünya genelinde katılım yüzde 84 olacak.
- 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde 40.5 milyon kişi geçerli oy kullandı. Demirtaş, bu oyların yüzde 9.76’sını, yani 3.95 milyonunu aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçim olsaydı barajı aşmak için sadece 96 bin oya ihtiyaç olacaktı.
- 2015 seçiminde katılım oranı yüzde 87 olursa 47.6 milyon geçer oy kullanılacağı varsayılıyor. Bu durumda yüzde 10 oy oranı, 4.8 milyon seçmene denk düşecek. Yurtdışı seçmenden dolayı seçime katılım oranı yüzde 3 düşeceğinden katılım yüzde 84 olarak hesaplanacak ve bu durumda geçerli oy sayısı 46 milyona düşecek. Haliyle yüzde 10 barajı, 4.6 milyon oy ile aşılabilecek.
- HDP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı 3.95 milyon oyu korumayı başarır ve üzerine 600 bin seçmen ekleyebilirse barajı rahatlıkla geçecek. Böylece HDP en az 55 milletvekili çıkaracak. HDP’nin barajı aştığı bir ortamda şehirlerin büyüklüğüne bağlı olarak 5 bin-20 bin oyla milletvekili seçilebileceğinden HDP’nin milletvekili sayısı 64’e kadar çıkabilecek.
- HDP’nin daha önce bağımsız adaylarla seçime girmediği 40 kentte partiye verilecek oylar da oy sayısındaki artışın temel kaynağı olacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu 40 ilde alınan toplam oy 182 bin oldu. Genel seçimlerde bu rakam 200 bini geçecektir. İç ve Batı Anadolu’daki potansiyel tam olarak kazanılırsa milletvekili sayısı 72’ye çıkabilir.
- 32 ilin (35 seçim bölgesi) tamamından milletvekili çıkarmak mümkündür. Diğer 49 il ve Ankara 2. bölgede yapılabilecek ittifaklarla oy sayısı 421 binden mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarılabilir.

KARARI ÖCALAN VERECEK
HDP, parti olarak seçime girme konusunda kararlı gibi görünse de son kararı Öcalan verecek. HDP Heyeti’nin bugün İmralı’ya, çarşamba günü de Kandil’e gitmesi planlanıyor. Öcalan’ın HDP Heyeti’yle ilk görüşmesinde seçim konusundaki kesin görüşünü bildirmesi bekleniyor. Öcalan’ın daha önceki görüşmelerde heyet üyelerine, “Bu aşamadan sonra parti olarak seçime girmezsek kendimizi inkar ederiz” dediği iddia edilmişti.
Deniz ZEYREK / Hürriyet - 

 
Lojmandaki cinayeti vicdan aydınlatacak
 
550 bin kişi 'Spor olsun' diye Türkiye'ye geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti’nin yüzde 60’ı değişiyor
AK Parti bu seçimde milletvekili listelerinde önemli değişiklikler yapacak. ...
CHP lideri bürokratlara 'ön seçim' dedi
Seçimler öncesi her partilinin önseçime girmesini isteyen CHP Genel Başkanı ...
Çipras’tan Ankara’ya mesaj
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ankara’ya önemli mesajlar gönderdi. ...
 
CHP'de üç ayrı ekip sahada
ANTALYA'da CHP'nin milletvekili listesinin hazırlanmasında önseçim beklentisi ...
Tayfun Talipoğlu siyasete atılıyor
Bodrum'da bir programa katılan yapımcı Tayfun Talipoğlu, "Ön seçim kararı ...
Kadriye Mahallesi'nde esnaf toplantısı yapıldı
SERİK Belediyesi tarafından düzenlenen esnaf toplantılarının üçüncüsü, ...
 
Naci Alın CHP'den milletvekili aday adayı olacak
2015 seçimlerinde milletvekili olmak isteyen bürokratların istifalarını ...
MHP Konyaaltı'nda seçim heyecanı
MİLLİYETÇİ Hareket Partisi'nin, Konyaaltı İlçe Başkanlığı için yapılacak ...
'HDP’ye karşı önlem alalım'
CHP MYK, seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva