100 yıldır kayıptı, değerinin altında satıldı
100 yıldır kayıptı, değerinin altında satıldı
Sağlık Bakanlığı 36 bin sözleşmeli personel alacak
Sağlık Bakanlığı 36 bin sözleşmeli personel alacak
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
19 Temmuz 2019 Cuma - 15:28

İşte Kesik Minare'ye külah takılarak restore edilmesine onay veren heyet

Antalya Valisi Münir Karaloğlu külah takılarak restore edildikten sonra Şehzade Korkut olan eski adıyla anılan kentin simgesi kesik minarede incelemede bulundu.

İşte Kesik Minare ye külah takılarak restore edilmesine onay veren heyet
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Caminin bilim insanları ve uzmanlardan oluşan heyetin gözetimi ve onayıyla restore edildiğini vurgulayan Vali Karaloğlu kimsenin kafasına göre tek bir taş dahi koymadığını ileri sürdü.

Antalya'nın ilk camilerinden olan ve 1896'da çıkan yangın sonucu harabeye dönen Şehzade Korkut Camisi'nin yeniden ayağa kaldırılması için Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce  yapılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte minaresi tamamlanan ve 123 yıl aradan sonra geçen ramazan ayında ilk kez minaresinden ezan sesi işitilen Şehzade Korkut Camii’nde yeniden restorasyon çalışmalarını inceleyen Vali Münir Karaloğlu kentin ve ülkenin çok değerli bir hazinesini korumaya çalıştıklarını ifade etti.

Caminin restore edilmediği takdirde bu yılki yağmur ve fırtınada çökeceğine dikkat çeken Vali Karaloğlu, şehre Müslüman kimliği kazandıran ve Antalya’nın fetih sembolü olan caminin çok önemli bir miras olduğunu açıkladı.Camiye her geldiğinde heyecanının bir kat daha arttığına işaret eden Vali Karaloğlu, çok titiz bir restorasyon çalışmasının yapıldığını dile getirdi.

VALİ DE VAKIFLAR MÜDÜRÜ DE KARAR VEREMEZ

Şehzade Korkut Camisi'nde Türkiye ve dünya restorasyon tarihine örnek olabilecek bir çalışma yapıldığına dikkati çeken Karaloğlu "Restorasyon çalışmaları önemli ve titiz yapılması gereken işler. Restorasyon çalışmasının nasıl yapılacağına ilin valisi ya da vakıflar bölge müdürü karar veremez. Bu yönde bazı eleştiriler geliyor. Ancak bu restorasyon çalışmaları alanında uzman kişiler ve bilim insanların onayı ve denetimiyle yapılıyor. Burayla ilgili Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller ve Doç. Dr. Cenk Üstündağ'dan oluşan danışma kurulumuz var. Bunun dışında 5 kişilik yani Prof. Dr. Alper İlki, Mimar Seda Özen, Doç. Dr. Ahmet Güleç, Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, Doç. Dr. Feridun Özgümüş'ten oluşan bilim heyetimiz var. Bir de bütün bu çalışmaların denetiminden ve kararından geçmesi gereken Antalya Kültür Varlıkları Kurulu var. Prof. Dr. Osman Eravşar başkanlığındaki bu kurulda da Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Prof. Dr. Ziya Gencer, Prof. Dr. İlhan Üzülmez, Serbest Mimar Bekir Cenap Altıparmak'tan oluşuyor."
 

BİLİM İNSANLARINA SAYGISIZLIK YAPILIYOR

Onca bilim insanının gözetimi, denetimi ve kararıyla yapılan bir işe vali olarak bir taşın şuradan alınıp şuraya konmasına karar veremeyeceğine işaret eden Karaloğlu, şöyle devam etti: 

"Öyle bir uzmanlığım da yok. Bilim insanlarının vereceği kararla böyle bir işlem yapabilirsiniz. Piyasada, hayatta arkeoloji, mimari, restorasyon bilgisi olmayan insanlar, 'Şöyle oldu yanlış oldu, şunun rengi şöyle oldu, yanlış oldu.' yorumları yapıp, yazılar yazıyor. Bu kadar bilim insanlarına saygısızlık yapılıyor. Bu kararların hepsini ben veriyormuşum gibi çıkıp piyasada konuşmak, yazmak doğru değil. Kimse kimseyi yormasın. Biz kentin, ülkenin, insanlığın çok değerli bir hazinesini korumaya çalışıyoruz. Restore edilmeseydi Korkut Camisi'nin kalanı bu yılki yağmur ve fırtınada çökerdi."

KAMYONLARCA ÇÖP ÇIKARDIK KİMSE RAHATSIZ DEĞİLDİ

Camide restorasyon çalışmasına başlandığında kamyonlarca çöp çıkarıldığına dikkat çeken Vali Karaloğlu    “Antalya'da kimse bundan rahatsız değildi. ‘Bu yapı neden çöplük oldu?' diyen yoktu. Yapı ayağa kalkınca çok konuşan var. Minareyi beğenen var, beğenmeyen var. Bir sabredin, bu kadar uzmanın uzmanlığına saygı duyun. Bu hocaların ayarında hocalar gelsin ve onlar tartışsın. Benim yaptığım tek şey profesyonel yönetici olarak buradaki kültür varlığını korumaya çalışıyorum. Bunu sonuna kadar da yapacağım. Bu yapı bitecek, ayağa kalkacak. Bu yapı 800 sene hangi fonksiyonda kullanıldıysa aynı fonksiyonda kullanılacak."
Yapıda Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı döneminin izlerinin olduğunu vurgulayan Karaloğlu, cumhuriyet döneminde de yapıya müdahaleler olduğunu, restorasyon çalışmasıyla caminin 7 farklı dönemin izlerini taşıyacak şekilde ziyaretçilerine yansıtacaklarını ifade etti.

BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLAN ÇOK MEMLEKETTE

Minaredeki müdahalenin yüzde 2 oranında olduğunu anlatan Karaloğlu, "Minare caminin en az müdahale edilen birimidir. Minarenin yüzde 98'i orijinaldir. Birisi çıksın ve 'Bir yapıya yüzde iki müdahale yapılmaz' desin ve bunu da bir yere dayandırsın ellerinden öperim. Herkes ezberiyle bilgisiz konuşuyor. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan çok memlekette, buna üzülüyorum. Ayrıca minarenin külahın olmaması aynı zamanda yapının su almasına ve tahribatın artmasına neden olmaktaydı" dedi.

Etiketler:
 
Yüzyıl bitkisi 21 yıl sonra Beylikdüzü’nde çiçek açtı
 
İngiliz turiste tecavüz eden 12 İsrailli genç, o anları kameraya çekmiş
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan Hüseyin Özkara 21 Temmuz 2019 Pazar 10:14

Sayın Gün gazetesi yetkilileri, Evveliyatı da camii olarak inşaa edilen mübarek mekana yapılan külah benzetmesi de nedir?Bizler müslüman insanlarız el insaf bu mübarek mekanın yapılış amacı camiidir.Sonrasında 1900 lü yıllarda elim bir doğa olayında minarenin kubbesi yıkılmış ve yapılamamış.Sizin gibi değerli basın yayın böylesine sansasyon oluşturmayı kendinize görev bilmişsiniz.Fazla söze hiç gerek yok!

Yorumu oyla      3      3  
Mehmet Muhibbi 20 Temmuz 2019 Cumartesi 09:19

İtalyanlar restorasyon adı altında eğri olan Pisa kulesini düzeltselerdi turistik değeri kalmazdı. Adına da restorasyon değil enayilik denirdi

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MURGEM'den yüzde 94.3'lük başarı
MURATPAŞA Belediyesi'nin gençlere, eğitimde fırsat eşitliği sunmak için ...
Bisikletçilerden Vali Karaloğlu'na ziyaret
ANTALYA Bisiklet Sevenler Derneği üyeleri, Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti.
Manavgat'ta 633 bin hasta muayene oldu
MANAVGAT Devlet Hastanesi'nde yılın ilk 6 ayında 490 bin 502'si poliklinik, ...
 
O müdür zimmetten tutuklandı
AKSEKİ Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü ...
Küçük Azra, kardeşini göremeden yaşamını yitirdi
ANTALYA'da, 'Tay-Sachs' hastalığı nedeniyle 5 yıldır yatağa ve solunum ...
Antalya'nın simgesinde külah kalacak
ANTALYA Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, 'Kesik Minare' olarak bilinen ...
 
Avlan Gölü, eski haline dönüyor
ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde, kuraklık nedeniyle geçen yıl bir futbol ...
Matematiği edebiyatla sevecekler
TÜBİTAK tarafından desteklenen Matematik Öğretiminde Çocuk Edebiyatı’nın ...
Yat Limanı'nda çevre ve görüntü denetimi
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile Emniyet Güçleri ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva