Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
4 Nisan 2022 Pazartesi - 11:40

İşte en tehlikeli denizanaları

TÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan (TÜDAV), özellikle son günlerde sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarılarda bulunularak ‘Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatılıp denizanası türlerine dikkat çekildi.

İşte en tehlikeli denizanaları
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

TÜDAV'ın Ulusal Denizanası ve Benzeri Türler İzleme Programı'nın Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de görülen ve birçoğu zehirli olan denizanaları ile ilgili yürütülen 'Ya Yakarsa Projesi' kapsamında birçok denizanasının kaydı oluşturuldu. Dünyanın birçok yerinde de görülmekle beraber Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da toplam 18 tür denizanası ile 5 tür denizanası benzeri jelatimsi tür bulunuyor. Bu türlerden bazıları zehirli, bazıları da özellikle balıkçılık ve deniz ekosistemi açısından büyük tehlike taşıyor.

Akdeniz'de Aurelia aurita (ay denizanası) ve Chrysaora hysoscella (pusula denizanası) gibi kozmopolit dağılım gösteren diğer bir ifadeyle dünyanın birçok deniz ve okyanusunda da bulunabilen denizanası türlerinin bulunduğu açıklandı.

AKDENİZ'E AİT OLMAYAN BİR TÜR

Ayrıca son günlerde Antalya kıyılarında karaya vurma vakalarıyla dikkat çeken Rhopilema nomadica (Göçmen denizanası) türü denizanasının ise aslında Akdeniz'e ait bir tür olmadığı, Süveyş Kanalı aracılığıyla bölgeye geçtiği belirtildi.

Denizlere Süveyş Kanalı aracılığıyla geçen diğer türlerin Aequorea globosa (yuvarlak denizanası) ve Cassiopea andromeda (ters-düz denizanası) gibi türler olduğu kaydedildi. 1980'li yıllarda gemilerin balast sularıyla Türkiye sularına giriş yapan bir türün de Mnemiopsis leidyi (taraklı medüz) olduğu, bu türün balık yumurta ve larvalarını yemesiyle balık stoklarında ciddi azalma yaşandığı aktarıldı.

'ÇÖZÜM İÇİN DENİZANALARI İYİ TANINMALI'

Özellikle yabancı ve istilacı türlerin aşırı artışıyla ortaya çıkan sorunların turizm, balıkçılık, halk sağlığı, deniz kirliliği ve biyogüvenlik gibi konularda olumsuz etkilerine işaret edildi. Bu olumsuz etkileri en aza indirgemek için bu konularda yapılacak çalışmalara önem verilmesi, önlemlerin önceden alınmasının çok önemli olduğu vurgulandı. Çözüm için sorunu iyi tanımlamak ve 'Ülkemizde hangi denizanası türleri nerelerde ve ne kadar yoğunlukta bulunuyor' sorularının cevaplarını iyi bilmek gerektiği, bu aşamada 'Ya Yakarsa Projesi'nin sürece çok faydası olduğu kaydedildi.

'DENİZANASININ TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞEBİLİR'

Özellikle son günlerde birçok sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarıda bulunan TÜDAV, 'Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatarak denizanası türlerine dikkat çekti.

Yayakarsa.org sitesindeki bütün türlerin Türkiye denizlerinde görüldüğü, bazılarınınsa yıl içinde aşırı artış gösterdikleri belirtildi. Türkiye sularındaki denizanaları için herhangi bir türün direkt öldürücü etkisi bulunduğunu söylemenin yanlış olduğunun da belirtilen açıklamada, şu uyarı yapıldı:

"Ancak denizanası sokması vakalarında görünen etkilerin kişiden kişiye göre, değişiklik göstereceğini belirtmek gerekir. Denizanalarında bulunan knidoblast adındaki yakıcı hücrelerle temas olduğu zaman genelde deride oluşan enflamasyon, ağrı ve kaşıntı durumları gözlemlenmekle beraber dermotoksik, kardiyotoksik ve hemolitik etki gibi çok çeşitli toksik etkilerin varlığı da bilinmektedir. Hissedilen ağrının şiddeti ve oluşabilecek daha farklı belirtiler, denizanasının türüne ve bulunulan coğrafyaya göre değişiklik gösterebilmektedir."

TÜRKİYE'DEKİ EN TEHLİKELİ TÜRLER

TÜDAV uzmanları, şu ana kadar başta Akdeniz olmak üzere Türkiye sularında denizanası kaynaklı ölümler ile ilgili farklı görüşlerin olduğuna dikkat çekti. Bazı uzmanlar denizanası kaynaklı ölümlerin olduğunu belirtirken, tıp insanlarının bu konuda kanıt gösterememekte olduğunu da vurgulandı.

TÜDAV, türlerden en tehlikelilerini ise şöyle sıraladı:

*Drymonema dalmatinum: Akdeniz'in en büyük denizanalarındandır. Son derece rahatsız edici, tehlikeli ve zehirli denizanaları türlerinden birisidir. Çapları 1-2 metreye ve uzunlukları 75 cm ile 1 m arasında. Yüzücüler ve balıkçılar tarafından dikkat edilmesi gereken tehlikeli bir türdür.

*Carybdea marsupialis (Kutu denizanası): Orta derecede zehirli olan bir türdür. Akdeniz'in bazı kıyısal alanlarında çok sayıda görülmektedir.

*Macrorhynchia philippina (Filipin Hidroidi): Bu türün teması, acılı bir batmaya neden olur.

*Olindias phosphorica (Püsküllü denizanası): Temas halinde oldukça acıya neden olur ve deride zigzag şekilde işaret bırakır.

*Chrysaora hysoscella (Pusula denizanası): Kıyısal bölgelerde yayılım gösterir, baharda başlayıp yaz sonuna kadar yaygın görülür. Dokunulan yerde acı veren, kaşınan isiliklere neden olur.

*Rhopilema nomadica (Göçmen denizanası): Yakıcı kapsüller, ağız kolları üzerinde ve şemsiyenin çevresinde bulunur. Yüksek üreme potansiyeline sahiptir. Haziran-eylül arasında daha fazla görülür ve yüzücüler, balıkçılar ve dalgıçlar için potansiyel tehlike oluşturur.

*Pelagia noctiluca (Mor sokar denizanası): Zehirli ve tehlikeli bir denizanasıdır. Fosforesans özelliği nedeniyle suyun altında hafif bir ışık yayar. 50 metre derinliğe kadar görülebilir. 50 cm uzunluğa kadar tentakülleri yakıcı kapsüller ile temas edildiğinde vücutta acılara neden olabilir ve hayvandan uzak durmak gerekmektedir.

*Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası): Nematosist adında vücutta acıya, deride kızarıklığa, kaşıntıya aynı zamanda kusmaya ve iskelet ağrılarına neden olabilecek toksin üreten nematosistlere sahiptir.

*Rhizostoma pulmo (deniz ciğeri denizanası): Az zehirli, Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da özellikle kirliliğin fazla olduğu alanlarda yoğun görünür. Nematosistlere sahiptir ve bu özelliği nedeniyle yüzücülerin çok başını ağrıtmaktadır.

*Aurelia aurita (Ay denizanası): Ege, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur, zehirsiz fakat yüzlercesi hatta binlercesi bir arada sığlık yerlerde yayılış gösterir. Ağ atımı zorlaştığından balıkçılık olumsuz etkilenmektedir. Geniş sığ alanlarda yaşayanları, fırtınalarla karaya vurduklarından sahillerde hem görüntü hem de çürümeleri esnasında kötü koku yayarlar.

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR. (RHIZOSTOMA PULMO (DENIZ CIGERI DENIZANASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR. (PELAGIA NOCTILUCA (MOR SOKAR DENIZANASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR. (RHOPILEMA NOMADICA (GOCMEN DENIZANASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR. (MACRORHYNCHIA PHILIPPINA (FILIPIN HIDROIDI)	 (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR. (CHRYSAORA HYSOSCELLA (PUSULA DENIZANASI)	 (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR. (CARYBDEA MARSUPIALIS (KUTU DENIZANASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR. (CASSIOPEA ANDROMEDA (TERS-DUZ DENIZANASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR. (AURELIA AURITA (AY DENIZANASI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR.  (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURK DENIZ ARASTIRMALARI VAKFI (TUDAV), SON GUNLERDE AKDENIZ SAHILLERINDE BIRCOK BOLGEDE SAHILE VURAN GORUNTULERIYLE ENDISEYE YOL ACAN DENIZANALARIYLA ILGILI ONEMLI UYARILARDA BULUNDU. DENIZLERIMIZDE 18 DENIZANASI, 5 TUR DENIZANASI BENZERI JELATIMSI TUR BULUNUYOR. BUNLARDAN BAZILARI ZEHIRLI VE ISTILACI TURLERDEN OLUSUYOR.  (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Esnaf batakta odası şatafatta
 
Yangına banyoda yakalanan emekli öğretmen gözyaşlarını tutamadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnaf batakta odası şatafatta
Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, ...
Doping Teknoloji Tırı Elmalı'da
Atatürk’ün “Eğitimde feda edilecek tek bir fert dahi yoktur!” sözünden ...
Kaçırılan çocuk sayısı son 9 yılda 3 kat arttı, Antalya rekor kırdı
Türkiye ’de kaçırılan çocuk sayısı son 9 yılda 3 kat arttı. Türkiye İstatistik ...
 
100 kiloluk orkinosu, 2 saat 50 dakikada tekneye çıkarabildiler
ANTALYA'da bir grup balıkçı, avlanmak için çıktıkları Beldibi açıklarında ...
Noel Baba Kuş Cenneti'nde tehlikeli çekilme
ANTALYA'nın Demre İlçesi'ndeki Noel Baba Kuş Cenneti'nde, denizde sular ...
AKM'de keman keyfi
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), keman sanatçısı Olgu Kızılay ...
 
Durakta bir başkan...
KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, Uncalı Mahallesi'nde bulunan Atlantik ...
Muratpaşa'da iftar heyecanı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Ramazan ayının ilk iftar sofrasının ...
Balonlar otizmde farkındalık için havalandı
MURATPAŞA Belediyesi ve Adalya Vakfı'nın Engelsiz Kafe'de düzenlendiği ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva