Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
16 Nisan 2011 Cumartesi - 13:19

İşverenden istihdam açıklaması

TİSK, bir yıl önce 1 milyon 230 bin kişi olan yıllık işgücü artışının 2010’un ilkbahar aylarında 1 milyon 250 bini aşarak zirve yaptıktan sonra giderek zayıfladığı; Eylül döneminde 491 bine inen artışın son dönemlerde 600-700 bin kişi civarında seyrettiğine dikkat çekti.

İşverenden istihdam açıklaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

2010’un son çeyreğindeki güçlü ekonomik büyümenin istihdam artışına yansıdığına işaret eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), artışta erkekler ve hizmetler sektörünün belirleyici olduğunu vurguladı.

TİSK, Nisan 2011 İşgücü Piyasası Bülteni’ni yayınladı. Bültene göre son bir yılda Türkiye’de 15 yaş ve üzerindeki nüfus 901 bin kişi artarken, 149 bin kişi işgücü piyasası dışında kalanlara eklendi. Dolayısıyla işgücü artışı 752 bin kişi oldu. İşgücü içinde istihdam edilenler 1 milyon 299 bin kişi artarken, işsiz sayısı 547 bin kişi azaldı. Öte yandan, bir yıl önce 1 milyon 230 bin kişi olan yıllık işgücü artışının 2010’un ilkbahar aylarında 1 milyon 250 bini aşarak zirve yaptıktan sonra giderek zayıfladığı; Eylül döneminde 491 bine inen artışın son dönemlerde 600-700 bin kişi civarında seyrettiği görüldü. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verileri de Ocak 2011’de işgücü artışının bir yıl önceye göre yaklaşık yüzde 40 azaldığını; son üç ayda ise yükselme eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı. İşgücüne katılma oranı, Ocak 2011 döneminde bir önceki yıla göre 0.6 puan artarak yüzde 48.1’e yükseldi. Kadın nüfusta 0.7 puan, erkeklerde 0.5 puan, genç nüfusta ise 0.1 puan arttı. Ocak 2010’da 1,7 puan düzeyine kadar çıkan artış eğilimi yaklaşık üçte bir oranında zayıfladı.

-GÜÇLÜ EKONOMİK BÜYÜME İSTİHDAMA YANSIDI-

2010’un son çeyreğindeki güçlü ekonomik büyüme istihdam artışına yansıdı. Artışta erkekler ve hizmetler sektörü belirleyici oldu. İstihdam göstergelerinin son bir yıllık değişimi 2010’un sonbaharına doğru bir miktar zayıflayan toparlanma eğiliminin tekrar güç kazandığına işaret etti. Son bir yılda istihdam 1 milyon 299 bin kişi arttı; söz konusu artışta erkekler kadınlara kıyasla daha belirleyici oldu; öte yandan kentsel kesim kırsal kesime kıyasla daha fazla katkı yaptı. Kırsal kesimde istihdam 555 bin kişi; kentsel kesimde ise 744 bin kişi arttı.
Toplam istihdam düzeyi 2010’un yaz aylarından beri azalsa da, mevsim etkilerinden arındırıldığında istihdamın artış eğilimini sürdürdüğü görüldü.

-TARIM-DIŞ İSTİHDAMKİ ARTIŞ EĞİLİMİ SÜRÜYOR-


Tarım-dışı istihdamdaki artış eğilimi sürüyor. İstihdama eklenen her 5 kişiden 1’i, 2010 Ocak - 2011 Ocak döneminde genç istihdamında 166 bin kişilik bir artış gerçekleştirdi. Aynı dönemde gençlerin işgücüne katılma oranı 0.1 puan yükseldi. Tarım-dışı istihdam, Haziran 2009-Mayıs 2010 döneminde çok hızlı bir artış gösterdi ancak izleyen aylarda bu artış hızı azalma eğilimine girdi. Tarım-dışı istihdamda artış eğilimi Kasım 2010’dan itibaren yeniden başladı ve Ocak 2011’de bir yıl önceye göre yüzde 5.8 arttı, düzeyi ise 937 bin kişilik yükselme kaydetti. Kadınların işgücüne katılma oranındaki 0.7 puanlık yükselme, ev kadını sayısındaki 167 bin kişilik azalmanın yanı sıra kadın istihdamındaki 376 bin kişilik artıştan kaynaklandı. Kadın istihdamındaki söz konusu artışın yüzde 38.3’ü hizmetler sektöründe, yüzde 34.6’sı tarım sektöründe, yüzde 22.3’ü ise sanayi sektöründe ortaya çıktı.

-HİZMETLER, KADINLAR AÇISINDAN İSTİHDAM YARATAN EN ÖNEMLİ SEKTÖRLER-


İstihdam edilen erkek sayısı 924 bin kişi arttı. Bu artışın yüzde 31’i sanayi sektöründe; yüzde 28.5’i hizmetler sektöründe; yüzde 25.1’i tarımda; yüzde 14,6’sı ise inşaat sektöründe istihdam edildi. Hizmetler sektörü kadınlar açısından, sanayi sektörü ise erkekler açısından istihdam yaratan en önemli sektörler oldu. İlave kadın istihdamının üçte biri tarım sektöründe. Öte yandan, yaratılan toplam istihdam sektörlere göre değerlendirildiğinde, hizmetler sektörünün 407 bin kişilik istihdam artışı ile ilk sırada gelerek toplam istihdam artışının yüzde 31.3’ünü yarattığı görüldü. Sanayi sektörünün toplam istihdam artışına katkısı 375 bin kişi ile yüzde 28.9 düzeyinde gerçekleşti.

-İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE BAŞVURU SAYISI DÜŞÜK SEYREDİYOR-


İşsizlik ödeneğine aylık başvuru sayısı 2008’in bahar-yaz aylarında 20 binlerde seyrederken ekonomik kriz nedeniyle hızla artmış ve Ocak 2009’da 79 bine ulaştı. Başvuru sayısı, kısa çalışma uygulamasının etkisiyle izleyen süreçte azaldı. Ocak 2010’da tekrar 53 bine yükseldi. Başvurular 2010’da dalgalanma gösterdi. Eylül ayında 30 binin altına geriledikten sonra Ocak 2011’de yeniden 50 bine yükseldi. Başvuru sayısı Şubat ayında 34 bin, Mart ayında 37 bin olarak gerçekleşti.
TİSK'in bülteninde 2011 Ocak dönemi itibariyle TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, İŞKUR’un derlediği işsizlik ödeneğine başvuranların sayısındaki gelişmeler ve kısa vadeli istihdam beklentilerine yönelik olarak yapılan anketlerin sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, son bir yıllık dönemde işgücü piyasasında ön plana çıkan temel sonuçlar ve ana değişim eksenleri şöyle özetleniyor:
-2010’un ilkbahar aylarında 1 milyon 250 bini aşan yıllık işgücü artışı bir yıl önceye göre yüzde 40 azaldı, son üç ayda ise yükselme eğilimine girdi. İşgücü artışı son üç ayda 600-700 bin kişi civarında seyrediyor.
-İşgücüne katılma oranındaki artış eğilimi geçen yıla göre üçte bir oranında zayıfladı.

-SON 1 YILDA 167 BİN EV KADINI İŞGÜCÜ PİYASASINA KATILDI-


-Son bir yılda 167 bin ev kadını işgücü piyasasına katıldı.
-2010’un son çeyreğindeki güçlü ekonomik büyüme istihdam artışına yansıdı. Artışta hizmet sektörü ve erkekler belirleyici oldu.
-İstihdama eklenen her 5 kişiden 1’i, kadınlarda her 2 kişiden 1’i kayıtdışında iş buldu.
-Tarım istihdamındaki 362 bin kişilik ciddi artış, sektörün büyüme hızı ile orantısız.
-İlave kadın istihdamının üçte biri tarım sektöründe gerçekleşti.
-Toplam istihdam düzeyi 2010’un yaz aylarından beri azalsa da mevsim etkilerinden arındırıldığında istihdamda artış eğiliminin sürdüğü görülüyor.

-ÜCRETLİ İSTİHDAMINDAKİ BÜYÜME 1 MİLYONU AŞTI-


-Sanayi, istihdam artışında hizmetler sektöründen sonra ikinci sırayı aldı. İmalat sanayinin toplam istihdamdaki payının artması olumlu bir gelişme yarattı.
-İstihdam; eğitim, ticaret ve kamu yönetiminde önemli düzeyde artarken kültür-sanat, bilim ve finans sektörlerinde azaldı.
-Ücretli istihdamındaki büyüme 1 milyonu aştı.
-İşsiz sayısı bir yıl önceye göre 547 bin kişi azalmakla birlikte, işsizler ordusu üç yıl önceye göre 511 bin kişi büyüdü.

-TÜRKİYE İŞSİZLİK ORANININ YÜKSEKLİĞİ SIRALAMASINDA 40 ÜLKE ARASINDA 11. SIRADA-


-Mevsim etkilerinden arındırılmış veriler, işsizlikte azalış eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.
-Son 1 yılda 203 bin kişi sanayide çalışırken, 178 bin kişi hizmetler sektöründe çalışırken işsiz kaldı.
-Türkiye, işsizlik oranının yüksekliği sıralamasında dünyadaki pozisyonunu iyileştirmesine rağmen halen 40 ülke arasında 11’inci sırada; Temmuz 2010’da 10’uncu durumdaydı.

-GENİŞ İŞSİZLİK TANIMINA GÖRE TÜRKİYE’DE 6.1 MİLYON İŞŞİZ VAR-


-En geniş işsizlik tanımına göre Türkiye’de 6 milyon 105 bin işsiz var.
-Reel kesimin istihdam beklentisi artıyor. Tüketicinin istihdam beklentisi de artıyor ama halen iyimser alana geçemedi.

 

 
Alman öğrenciler başkanlarla
 
Hürrem, hayalindeki erkeği açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dış sermayeli şirket sayısı arttı
Türkiye’de son 57 yılda kurulan uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı ...
Para arzı geriledi
En geniş tanımlı para arzı M3, 25 Mart-1 Nisan tarihleri arasında 1 milyar ...
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı oldu
Durmuş Yılmaz'dan boşalacak Merkez Bankası Başkanlığı'na Erdem Başçı getirildi.
 
Koç vergi şampiyonu
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2010 Vergilendirme Dönemi Gelir Vergisi rekortmenlerini açıkladı.
Döviz rezervi arttı
Merkez Bankası’nın döviz rezervi, 1-8 Nisan haftasında 957 milyon dolar ...
Otomotivde artış
TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi 2011 yılı Ocak-Şubat döneminde hafif ...
 
Sanayide sipariş arttı
Sanayi ciro endeksi Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.7 ...
Külçe altın kazandırdı
Yatırımcısına Mart ayında en çok kazandıran finansal yatırım aracı TÜFE’yle ...
Kırmızı et üretimi geriledi
Kırmızı et üretimi 2011 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5.6 ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva