Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
22 Haziran 2022 Çarşamba - 07:50

İyi Parti ‘beyaz Türklerin’ partisi oluyor

İyi Parti Anadolu’daki çabasının dışında büyük şehirlerde bir zamanlar ağırlıklı olarak CHP’ye giden ‘beyaz Türklerin oyunu’ da alıyor. ‘İyi Parti kritik eşiği aştı’

İyi Parti ‘beyaz Türklerin’ partisi oluyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

T24 yazarı Murat Sabuncu, İyi Parti'nin AKP'den daha çok CHP'den oy aldığını iddia ettiği bir yazı kaleme aldı.

İşte o yazı: 

‘İyi Parti kritik eşiği aştı’ başlıklı yazım yayınlanalı yaklaşık bir ay oldu. O yazıda Türkiye medyasında ilk defa ‘İyi Parti’nin yüzde 20 barajını aştığına dair’ bir bilgiyi okurla paylaşmıştım. Kaynak yaptığı anketlerle saygınlık kazanmış, seçim ile ilgili çalışmalarını sadece abonelerine servis eden bir şirket idi. İlerleyen günlerde hem o şirketin hem başka birkaç araştırma şirketinin Meral Akşener’in liderliğindeki partinin yüzde 20 barajını geçtiğine dair sonuçları kamuoyuna yansıdı. Kimileri sonucun abartılı olduğunu ileri sürdü kimileri yakında ikinci parti olacağına dair beklentilerini.

Bugün size başka bir anketten söz etmek istiyorum. Bu anket tüm Türkiye’de değil sadece İstanbul’da yapılmış. Tamamı bütün ülkeyi kapsayan değil sadece İstanbul’da olan. Bu fark önemli. Zira örneklem kitle seçimi ve sayısı açısından sonuç farklılık gösterebilir. Ana araştırma sadece İstanbul olduğu için yeterli sayıda katılımcı sağlanmış.

Anketin önemi aslında bir Türkiye mozaiği olarak kabul edilebilecek İstanbul’da yapılmış olması. Detayını aktarma iznim olmadığı için sadece gördüğümü ve üzerine konuştuğumu yazayım: İyi Parti daha önceki seçimlerde AKP’nin güçlü olduğu pek çok ilçede büyük bir oy sıçraması yapamamış. Partinin oylarını en çok artırdığı yerler ise CHP’nin önde olduğu ilçeler olmuş. Yani İstanbul’da İyi Parti CHP’den alarak büyüyor. Görüşlerini önemsediğim bir analist benzer durumun Türkiye çapında da gözlemlendiğini aktardı. Aynı analist incelediği anketlerle ilgili şu yorumu yaptı: Oylarda bir puan yaklaşık 600 bin kişi anlamına geliyor. İyi Parti’nin yükseldiği kesin ancak bu yüzde 20 üstü anlamına geliyor mu emin değilim.

İstanbul’da anket şirketleri ağırlıklı olarak araştırmalarını şu şekilde yapıyorlar. Ya 39 ilçenin tamamında ya da İstanbul’u üç bölgeye ayırarak. Bir diğer analist bölgesel bakıldığında İstanbul’da İyi Parti’nin oylarındaki ciddi yükselişin görüldüğünü söylüyor. Ancak gerek İstanbul’da gerek Türkiye çapında İyi Parti’nin CHP’den oy aldığını teyit ediyor.

Meral Akşener 2021 sonbaharında muhafazakar kesime ‘Ömer’in yolu’ sloganıyla yönelmek istemiş ancak hem dil hem yöntem karşılık bulmamıştı. Akşener’in 2020 yılından itibaren Türkiye’yi karış karış gezen, kitlelerle başarılı etkileşimi kuran kişiliği ‘merkez’i arayan pek çok kesim için yönelim sebebi oldu. Bir diğer isme göre İyi Parti liderinin söylemi ‘MHP’den çok CHP ile benzeşiyor’…O zaman da özellikle iki partide hem oylarda bir bölüşme hem de AKP seçmeninden (MHP aynı zamanda) yeterince kopuş sağlanamıyor. Bir iddiaya göre Akşener söylemle sağlayamadığı ‘muhafazakarların çekim alanı olmayı’ partisine ekleyeceği, kamuoyunun önüne çıkaracağı yeni kadrolarla sağlamaya çalışacak.

Ve belki de en kritik noktalardan biri. Kürt sorunu. Akşener bu konuda inisiyatif almış değil. Bu konuda çalışmıyor demiyorum (çalıştığını-görüştüğünü biliyorum) ancak henüz bu konuda bir söz söyleyebilmiş değil. Merkeze doğru gelmiş olsa da hala ‘fenafiddevle’ felsefesini benimsemiş durumda. (Bu tanım MHP’nin 1960-70’lerdeki ikinci adamı Dündar Taşer’e ait imiş. İrfan Aktan’ın Tanıl Bora ile yaptığı söyleşiden öğrendim.) Fenafiddevle insanın varlığını devlette eritmesi anlamına geliyor. Ancak yıllardır Türkiye’de ‘devletin büyük kesimini zorla erittiği’ kitleler ‘birey olarak’ haklarını daha çok arıyor, bunu önemsiyorlar. Özellikle gençler ve kadınlar. Meral Akşener bu konuda da belki fikirsel-söylemsel bir değişikliğe gidebilir.

Bitirirken…Evet AKP eriyor. Evet çözümden çok çözümsüzlük üretiyor-vadediyor. Ancak muhalefet henüz AKP içindeki seçmeni kendine çekebilmiş değil. Kararsızlar artıyor. Muhalefetin ana iki partisi birbirinden oy alıyor. İyi Parti Anadolu’daki çabasının dışında büyük şehirlerde bir zamanlar ağırlıklı olarak CHP’ye giden ‘beyaz Türklerin oyunu’ da alıyor. Seçimlere az bir süre kala, etkileri, sonuçları yakından izlemek gerekir.

 
Seçim için konuşulan tarih...
 
2 bakanlık 300 alevi dedesi arıyor
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakan 12 Temmuz 2022 Salı 12:42

Etrafımda İyi partiye kayan Akp li yok.Kayanlar sadece MHP ye gidiyor Hayal görmeyin.

Yorumu oyla      0      0  
demir 22 Haziran 2022 Çarşamba 13:22

Ak Parti seçmeninde çözülme başladı,% 10,% 12 lik bir seçmen kitlesi partiyi terk ederek İyi Partiye yönelmiş görünüyor.Ancak bunca olumsuzluklara karşı hala belirli bir seçmen kitlesi orada kalmaya devam ediyor.Kolay değil 20 senedir aynı partiye oy vermiş ve kendisiyle bütünleşdirmiş,ancak ekonominin çok kötü olduğunu ve kendisinin de etkilendiğini hissediyor ama son ana kadar düzeltir mi diye bekliyor.Yarın seçimde oy kullanmaya gittiğinde aynı tablo olursa Ak Parti seçmenden çok büyük bir ders alacağa benziyor.Aynı 2002 seçimlerinde DSP'nin,ANAP'nın,MHP'nin yaşadığı kadere doğru sürükleniyor,memlekette vatandaş sadece günlük ekmek almanın peşinde,çok büyük geçim sıkıntısı var,bir kesim yağlı börekli yaşarken toplumun çok yüksek dilimi fakirlikle uğraşıyor.O nedenle bırakın anketleri falan,çıkın sokaklara görürsünüz,vatandaş burnundan soluyor.Ak Parti' nin hem Cumhurbaşkanlığını hem de meclis seçimlerini kazanma şansı şu an itibariyle mümkün gözükmüyor.Bu pazar seçim olsa ikisini de kayıp eder,o nedenle zamanında yapılacak bir seçime doğru da ekonomide verilerin iyiye gittiğine doğru hiç bir belirti görünmüyor.Bunu kendileri de görüyordur ama son bir ümit diye denemedik yöntem bırakmadılar,kısacası daha kötü günlerden hepimizi Allah korusun demekten başka çaremiz yok.Ekonomi kamyonu son sürat duvara toslamaya doğru süratle gidiyor,çarptığı an hasar çok fazla olacak ve yıllarca vatandaş olarak yine faturayı biz ödeyeceğiz.Nasıl olsa tuzu kuru olanlar,yıllarca servet yapanlar için hava hoş, çoğunun parası yurt dışında gibi,bakalım zamanı gelince berbere oturanların saçları gözleri önüne düşecek,o zamana kadar iyi kötü ayakta kalmaya çalışın desekte çok zor.

Yorumu oyla      0      0  
taş 22 Haziran 2022 Çarşamba 11:50

Muhalefetin en büyük eksikliği,memleketin Doğu ve Güney Bölgelerinden oy alamamaları,bakın anketlere o seçim çevrelerinden nerede ise vekil çıkaramıyorlar.Bir parti ülkenin her tarafından oy alamadığı sürece % 25'i geçemiyor.Evet Ak Partide ülke genelinde oy kayıpları devam ediyor,ancak nedense kararsızlıkta yığılma devam ediyor,oysa bir çok parti olmasına rağmen oralara doğru bir yönelme şimdilik yok.Bakalım bekleyip göreceğiz,seçmen nereye doğru yolculuk yapacak.Mazotun 30 Tl,ekmeğin 5 Tl,olduğu bir zamanda insanlar neden hala kararsızlar,tam bir sosyoloğların konusu olsa gerek.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEVA Partili Metin Gürcan, 2'nci kez tahliye edildi
DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, 'siyasal ve askeri casusluk' suçundan ...
Canan Kaftancıoğlu'nun siyasi parti üyeliği düşürüldü
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun siyasi parti üyeliği, Yargıtay ...
Antalyalı vekilin söz düellosu
Meclis KİT Komisyonu'nda PTT'nin hesapları görüşülürken AKP ve CHP'li ...
 
Akşener: Asgari ücret yeni zamlara göre güncellenmelidir
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ''Emekliyi, söyleye söyleye 2 bin ...
Eski Bakan Bekir Sami Daçe vefat etti
ADALET ve Devlet Bakanlıkları görevinde bulunan Bekir Sami Daçe, Ankara'da 92 yaşında vefat etti.
Bu harami düzeni birlikte yıkacağız
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Önce bu birbirimize düşüren siyasetçi ...
 
Akşener Antalya’da...
İYİ PARTİ Genel Başkanı Meral Akşener, esnaf, öğrenci ve iş insanlarıyla ...
Memleket Partisi Antalya’da görev dağılımı yapıldı
Ramazan Deniz Başkanlığında toplanan il yönetim kurulu üyeleri arsında ...
Yeni Seçim Kanunu Resmi Gazete'de yayınlandı
SEÇİM barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşüren 'Milletvekili Seçimi Kanunu ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva