TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
13 Ağustos 2015 Perşembe - 11:35

Japonya'da nazar boncuğu satarak servet yaptı

İSTANBUL'da 1982 yılında tanıştığı bir Japon turistle arkadaş olan ve onu ziyarete gittiği Japonya'ya yerleşen Ali Kocaman, Japonya'da nazar boncuğu satarak servet yaptı

Japonya da nazar boncuğu satarak servet yaptı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 2000 yılına kadar yaşadığı bu ülkede 10 milyondan fazla nazar boncuğu satarak elde ettiği milyonlarca dolar gelirle Antalya ve İstanbul'da butik otel turizmine başladı. 

Antalya'nın tarihi Kaleiçi'nde iki ayrı tarihi yapıda 'Villa Verde' markasıyla lüks butik otel, İstanbul'da 'Sakura' adıyla apart otel işletmeleriyle yaklaşık 10 yıldır turizmcilik yapan 56 yaşındaki Ali Kocaman, 1983- 2000 yılları arasında Japonya'da yaşadı. 1982 yılında İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda bir Japon turistle tanışan Ali Kocaman, İstanbul'da rehberlik ettiği ve iyi arkadaşlık kurduğu Japon turisti ziyaret için yaklaşık 3 ay sonra Japonya'ya gitti. Japonya'ya gitmeden önce öğretmen olan turist arkadaşına bir kartpostal gönderdiğini ve tek taraflı bilet aldığını belirten Ali Kocaman, "İstanbul'dan uçağa bindiğim saati ve Tokyo'da kaçta ineceğimi bilmediğimi yazarak, beni havalimanında karşılamasını istedim" dedi. 

ÖNCE PASTA FABRİKASINDA ÇALIŞMIŞ

Yanıt bile gelmeden Tokyo'ya gittiğini, Japon arkadaşının kendisini karşıladığını ve çok iyi misafirperverlik gösterdiğini kaydeden Ali Kocaman, "O dönem Türkiye'de yurtdışına gitme akımı vardı. Genellikle Avrupa ülkelerine gidiliyordu. Benim ise Japon bir arkadaşım vardı ve Japonya'ya gitmeyi tercih ettim. Gittikten sonra bir süre pasta fabrikasında çalıştım" diye konuştu. 

O dönem Japonya ekonomisinin çok iyi olduğunu, yurtdışından gelip yerleşenlerin topluma uyumu için dil kursu gibi eğitimlere önem verildiğini dile getiren Kocaman, pasta fabrikasında çalışırken, bir taraftan da dil kursuna gittiği ve yeni insanlarla tanıştığını anlattı. 

JAPONLA EVLENMİŞ

Tüm bunları yaparken 'Amina' adlı bir alışveriş merkezi sahibiyle tanıştığını ve zaman içinde dostluk kurduğu bu kişinin Türkiye'ye özgü hediyelik eşya tarzı ürünleri satabileceği küçük bir mağaza kurmasını sağladığını dile getiren Kocaman, 'Ali Baba Express Company' adlı şirket adı altında Türkiye'den ürün ithal ederek satışına başladığını kaydetti. Ali Kocaman, Japonya'dan Türkiye'ye gelirken uçakta tanıştığı Japon Mitsuyo Kimura ile evlendiğini, Amina ve Nina adlı iki kızı olduğunu dile getirdi. 

10 MİLYONDAN FAZLA NAZAR BONCUĞU SATTI

Türkiye'de köylerde kullanılan çeşitli boylardaki bakır kazanlar, bakraçlar, eski halılar, kandil gibi kültürel değeri olan ve kullanılmayan ürünleri toplatıp burada satmaya başladığını anlatan Ali Kocaman, bakraç ve kazanların Japonya'nın 'ikebana' olarak bilinen ünlü çiçek sanatında yoğun ilgiyle kullanılmaya başlandığını kaydetti. Türk rakısı ve birasını da ithal ederek sattığını anlatan Kocaman, en çok ilgi gösterilen ürününse Türkiye'nin geleneklerinde önemli yeri olan nazar boncuğu olduğunu söyledi. Türkiye'de nazar boncuğunun kapı girişine asıldığını, gelen insanların ev halkına kötü düşüncelerinden koruduğuna yönelik Japonlara nazar boncuğunu tanıttığını belirten Kocaman, Japonya'da 10 milyondan fazla nazar boncuğu sattığını kaydetti. 

BAKRAÇLAR İKEBANA OLDU

Her iki ayda Türkiye'den 10- 20 bin nazar boncuğu getirttiğini anlatan Kocaman, aynı zamanda bu ürünleri fuarlarda tanıttığını ve böylece toptan satışlar yapabildiğini söyledi. Kocaman, "Bir defasında 10 bin nazar boncuğundan elde ettiğim gelirle İstanbul'dan iki daire almıştım. Anadolu'nun bakırı, ikebana ve bakır o kadar güzel uyum sağladı ki, çok beğenildi. Kütahya seramik ürünleri, Antep'ten halının üzerine serilen vücuttaki elektriklenmeyi alan keten örtüler. Eskiden Osmanlı'da kullanılırdı. Antep'te Türkiye'de tek üretimi bana yapılıyordu ve çok iyi satışı oldu. Bu tür çeşitli ürünlerden her ay iki konteyner gelirdi" diye konuştu. 

NAZAR BONCUKLARI YATIRIMA DÖNÜŞTÜ

1995'te Japon ekonomisinde kötüye gidiş yaşandığını ve dünyaca ünlü markaların bile işten çıkarmalara gittiğini dile getiren Kocaman, 2000 yılında ise Japonya'da evlendiği eşinden olan iki kız çocuğunun Türk kültürü, örf ve adetleriyle büyümesi için Türkiye'ye dönüş yaptığını ve Antalya'ya yerleştiğini söyledi. 2009'a kadar Japonya'ya gidip gelmeyi sürdürdüğünü anlatan Kocaman, 2009'da Antalya'da satın aldığı tarihi nitelikteki binalarda 'Villa Verde' adıyla butik otel turizmine başladığını, İstanbul'da da 'Sakura' adı altında apart otel açtığını kaydetti. Kocaman, Japonya'da nazar boncuğu, bakraç, eski kilim, halı gibi ürünlerle elde ettiği servetle Antalya ve İstanbul'da milyonlarca dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini belirtti. 

JAPON TURİST KORKUDAN GELEMİYOR

Butik turizmde ağırlıklı Çinli, Japon, Güney Koreli, Alman, ABD'li, İngiliz ve Fransız turistlere hizmet verdiklerini belirten Kocaman, son iki yıldır Japon turist oranında ciddi gerileme olduğuna da değindi. İki yıl öncesine kadar yılda 100 Japon turist geliyorsa, şimdi bunun 10'a kadar düştüğünü belirten Kocaman Türkiye'deki Youtube, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine yönelik yasaklar, Suriye sınırındaki olaylar ve son zamanda yurtiçinde de artan terör olaylarının buna neden olduğunu vurguladı. Japonların güvenliğe büyük önem verdiğini belirten Kocaman, "Kendilerini güvende hissetmeyecekleri bir yere asla gitmezler" dedi.


ISTANBUL'DA 1982 YILINDA DIKILITAS'TA TANISTIGI BIR JAPON TURISTLE ARKADAS OLAN VE ZIYARETE GITTIGI JAPONYA'YA YERLESEN ALI KOCAMAN (ESI VE KIZI NINA ILE) , 2000 YILINA KADAR YASADIGI BU ULKEDE 10 MILYONDAN FAZLA NAZAR BONCUGU SATARAK ELDE ETTIGI MILYONLARCA DOLAR GELIRLE ANTALYA VE ISTANBUL'DA BUTIK OTEL TURIZMINE BASLADI. (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Korolarda heyecan başladı
 
Otantik Pirireis'e taşındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korolarda heyecan başladı
ANTALYA'da, müzik çalışmalarına yaz sıcaklarından dolayı ara veren müzik ...
Medresede söz kesildi
KAPISI kültür-sanat etkinliklerine açılan, müzik gruplarının çalışmalarına ...
Otomobille sevgilisini öldürdü, 'Kastım yoktu' dedi
ANTALYA'da tartıştığı kız arkadaşı Hüsne Aslan'ı otomobille üzerinden ...
 
Carettaları denizle buluşturuyor
ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde tatil yapan Hüsnü Nüsget, yuvasından çıkmayı ...
Baykal'ın cep telefonunu çalan 2 zanlı yakalandı
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın otomobilinden ...
Gaziler Mahallesi imar baskısına direniyor
ANTALYA'da kent merkezindeki en büyük sera üretim noktalarından Gaziler ...
 
Erkek çocuğuna tecavüze ceza yağdı
ANTALYA'da geçen yıl devlet koruması altında tutulduğu yurttan kaçan 14 ...
Balkondan düşen turist öldü
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde tatil yapan Estonyalı turist 45 yaşındaki ...
Atatürk Parkı esnafı Türel'i ziyaret etti
"Kimseyi mağdur etmeyeceğim, kimsenin burnunu bile kanamasına gönlüm razı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva