Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
16 Şubat 2023 Perşembe - 11:13

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı sıvılaşmaya dikkat çekti

ADIYAMAN'IN Gölbaşı ilçesinde inceleme yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, bölgede genel hasarın sıvılaşmadan kaynaklı olduğunu belirtti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı sıvılaşmaya dikkat çekti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, on binlerce kişinin yaralandığı deprem bölgesinde bilim insanları ve mühendisler de incelemelere başladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ve beraberindeki ekip Gölbaşı'nda da  incelemelerde bulundu.  Alan, Gölbaşı'nda hasarın büyük ölçüde sıvılaşmadan kaynaklı olduğunu ifade etti.

"YAYGIN SIVILAŞMA ETKİLERİNE BAĞLI HASAR VAR"

Alan, "Bugün bu bölgede yaptığımız incelemelere göre, yaygın sıvılaşma etkilerine bağlı hasar var. Fay zonu kırılmış ve bu bölgeye kadar da geldiği anlaşılıyor. Çoklu bir zemin deformasyonuna bağlı hasarlar var. Burada deprem üreten fayların varlığı ona yakınlığı o depremlerin ürettiği büyüklük baz alınarak sıvılaşma risk analizleri yapılıyor. Bu sayede o zeminin sıvılaşmaya yatkın olup olmadığı belirleniyor. Buna göre mühendislik yapılarının da tasarlanması gerekiyor. Bu bölgede aslında sıvılaşma riskinin olacağının tahmin edilmesi lazımdı. Yetkililer buradaki zemini biliyorlar, yeraltı su seviyesi yüksek, zaten dibinden hemen Doğu Anadolu Fay hattı geçiyor, bu üç konu olduktan sonra buranın zaten sıvılaşma riskinin olacağının tahmin edilmesi lazımdı. Buna göre de tedbir almaları lazımdı" dedi.

"DEMİRYOLU BOYUNCA ÇOK SAYIDA BU TÜR ALAN VAR"

Gölbaşı Tren İstasyonu'ndaki rayların yamulma sebebinin sıvılaşmadan kaynaklı olduğunu belirten JMO Genel Başkanı Hüseyin Alan, "Bu yeraltında dediğim gibi deprem esnasında depremin getirdiği kuvvetlerle yeraltı suyu basıncı aşırı miktarda yükseliyor, oradaki kum bir sıvı gibi davranmaya başlıyor. Kendisine zayıf zonlardan yukarı doğru püskürüyor ve kum konileri oluşturuyor. Demiryolu boyunca çok sayıda bu tür alan var. Bundan kaynaklı olarak rayların kimi yerde döndüğü kimi yerde zemin içerisine battığını görüyoruz" dedi.

GOLBASI’NDA DEPREM BOLGESINDE INCELEME YAPAN JEOLOJI MUHENDISLERI ODASI BASKANI HUSEYIN ALAN, BOLGEDE GENEL HASARIN SIVILASMADAN KAYNAKLI OLDUGUNU BELIRTTI. ALAN, YAPILARIN SIVILASMA TEHLIKESI ORTADAN KALDIRILMADAN PROJELENDIRILIP INSA EDILDIGINI IFADE ETTI. KUM KAYNAMASI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

GOLBASI’NDA DEPREM BOLGESINDE INCELEME YAPAN JEOLOJI MUHENDISLERI ODASI BASKANI HUSEYIN ALAN, BOLGEDE GENEL HASARIN SIVILASMADAN KAYNAKLI OLDUGUNU BELIRTTI. ALAN, YAPILARIN SIVILASMA TEHLIKESI ORTADAN KALDIRILMADAN PROJELENDIRILIP INSA EDILDIGINI IFADE ETTI. KAHVERENGI ALANLAR KUM KAYNAMASI. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

GOLBASI’NDA DEPREM BOLGESINDE INCELEME YAPAN JEOLOJI MUHENDISLERI ODASI BASKANI HUSEYIN ALAN, BOLGEDE GENEL HASARIN SIVILASMADAN KAYNAKLI OLDUGUNU BELIRTTI. ALAN, YAPILARIN SIVILASMA TEHLIKESI ORTADAN KALDIRILMADAN PROJELENDIRILIP INSA EDILDIGINI IFADE ETTI. KUM KAYNAMASINDAN GORUNTU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

GOLBASI’NDA DEPREM BOLGESINDE INCELEME YAPAN JEOLOJI MUHENDISLERI ODASI BASKANI HUSEYIN ALAN, BOLGEDE GENEL HASARIN SIVILASMADAN KAYNAKLI OLDUGUNU BELIRTTI. ALAN, YAPILARIN SIVILASMA TEHLIKESI ORTADAN KALDIRILMADAN PROJELENDIRILIP INSA EDILDIGINI IFADE ETTI. SIVILASMA NEDENIYLE ZEMINE DOGRU COKEN BINA, ONUNDE ISE KUM KAYNAMASINDAN GORUNTU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

GOLBASI’NDA DEPREM BOLGESINDE INCELEME YAPAN JEOLOJI MUHENDISLERI ODASI BASKANI HUSEYIN ALAN, BOLGEDE GENEL HASARIN SIVILASMADAN KAYNAKLI OLDUGUNU BELIRTTI. ALAN, YAPILARIN SIVILASMA TEHLIKESI ORTADAN KALDIRILMADAN PROJELENDIRILIP INSA EDILDIGINI IFADE ETTI. KUM KAYNAMASINDAN GORUNTU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

GOLBASI’NDA DEPREM BOLGESINDE INCELEME YAPAN JEOLOJI MUHENDISLERI ODASI BASKANI HUSEYIN ALAN, BOLGEDE GENEL HASARIN SIVILASMADAN KAYNAKLI OLDUGUNU BELIRTTI. ALAN, YAPILARIN SIVILASMA TEHLIKESI ORTADAN KALDIRILMADAN PROJELENDIRILIP INSA EDILDIGINI IFADE ETTI.   FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

Rojda ALTINTAŞ- Özgür KUMANOVALI - Zeki GÜNAL / GÖLBAŞI (Adıyaman), (DHA) 

 
'Siz bizim kahramanımızsınız'
 
Depremde can kaybı 36 bin 187'ye yükseldi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ömer aydan 24 Şubat 2023 Cuma 09:31

Gölbaşındaki bina sıvılaşmadan değil ivmeden devrildi. 290 gallık bir ivme yeterli ve binanın temel derinliği bina yüksekliğinin 1/10'u kadar. Önce iyice öğrenin

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Siz bizim kahramanımızsınız'
KAHRAMANMARAŞ merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin ardından bölgeye ...
'Depremzedeye fahiş kira' isyan ettirdi
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin ardından bölgeden en çok göç alan kentlerin ...
Tartışılan binanın müteahhidi: Deprem yönetmeliğine uygun
ÇEKMEKÖY'de bulunan 5 katlı bir apartmanın görüntüsü sosyal medyada 'depremde ...
 
Japon arama kurtarma ekibinden saygı duruşu
DEPREMİN ardından arama kurtarma çalışmaları için gelen Japon arama kurtarma ...
'Mavi bereliler' enkazdan çıkıp, çocuklara gitti
VAN İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli ‘Mavi bereli’ komandolar, depremde ...
Ölüm sitesi Ebrar'da kayıplar 250'yi aştı
KAHRAMANMARAŞ’ta depremde 12 bloğundan 8’i yıkılan Ebrar Sitesi’nde ölenlerin ...
 
Kursiyerler depremzedeler için dikiş makinesinin başına geçti
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde Halk Eğitim Merkezi biçki- dikiş ...
Depremzedelere 10 bin TL'lik destek ödemeleri başladı
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde konutları hasar ...
Psikolog Ezgi Yurdabak Uyardı: Depremin Etkilerini Azaltmak İçin Çocuklarınızla Oyun Oynayın
Kahramanmaraş merkezli depremlerin başta yöre halkı olmak üzere tüm toplumun ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva