Alex de Souza Antalyaspor ile sözleşme imzalamak için geldi
Alex de Souza Antalyaspor ile sözleşme imzalamak için geldi
Milletvekili kaza geçirdi
Milletvekili kaza geçirdi
Anne ve babasını tabancayla öldürüp intihara kalkıştı
Anne ve babasını tabancayla öldürüp intihara kalkıştı
Öldürülmeden önce eşinden gördüğü şiddeti mektuba yazmış
Öldürülmeden önce eşinden gördüğü şiddeti mektuba yazmış
22 Mart 2016 Salı - 15:35

Jeoloji mühendislerinden düden çağrısı

JEOLOJİ Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Kurulu'nda alınan kararla bazı düdenlerin koruma alanı dışına çıkartıldığını, bunun hem içme suyu kaynaklarına zarar vereceğini, hem sel felaketlerine davetiye çıkaracağını söyledi.

Jeoloji mühendislerinden düden çağrısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Jeoloji Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla su kaynakları ve kent yaşamını ilgilen projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. İnsanoğlunun suyu yararlı kılma uğraşısının, toplumsal, ekonomik ve kültürel yaşamın gelişimiyle aynı anda ilerlediğini dile getiren Ali Keleş, günümüzde dünyada 884 milyon kişinin güvenli suya ulaşamadığı söyledi. Gelişmiş ülkelerde suyun yüzde 30'u sulama, yüzde 59'u sanayi ve yüzde 11'i içme ve kullanma suyuyken Türkiye'de bu oranların yüzde 74 tarım, yüzde 11 sanayi ve yüzde 15 içme ve kullanma amaçlı olduğunu anlatan Ali Keleş, Antalya'nın nüfus, coğrafi ve iklimsel özellikleri nedeniyle tarımda, turizmde, sanayide ve içmede su tüketimi yüksek iller arasında olduğunu söyledi. Yeraltı suyunun en fazla Kumluca, Finike, Demre, Gazipaşa, Alanya, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde olduğunu aktaran Ali Keleş, “Kentte kullanılan suyun yüzde 98'i sondaj kuyularından ve yüzde 2'si kaynak suyundan. Yer altı suyu sondaj kuyuları Boğaçay, Duraliler ve Termesos olmak üzere 3 bölgede toplanmıştır. Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından Boğaçay kuyularının 'çok iyi' sınıfında olduğu belirtilmiştir. Bu kaynağın en büyük tehdidi Boğaçay Projesi ve tarımsal ilaçlar ve atıklardır" diye konuştu. 

DSİ tarafından Antalya'nın içme-kullanma suyu kaynaklarının koruma alanlarının tespit edildiğini ve 'Düdenler aktif suyollarıdır. Bu nedenle üst platoda bulunan düdenler ve koruma alanları tespit edilerek mutlak koruma alanı olarak telle çevrilerek korunurlar' maddesinin TBMM onayının ardından 28 Aralık 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Ali Keleş, şunları söyledi:

“Bu çerçevede ASAT 2012 yılında Resmi Gazete'nin bu hükmü gereği 'Düdenler ve Koruma Alanları'yla ilgili çalışmayı yaptırıp, hazırlanan raporu ASAT Genel Kurulu'na sunmuş ve onaylanmıştır. Aynı ASAT bu kez 8 Aralık 2015'te genel kurulunda ilgili maddeyi 'Antalya Duraliler kaynağı içme suyu kuyuları koruma alanı ilanında yer alan Yağca, Bıyıklı, Aşağıoba ve Varsak düdenlerinin bulunduğu alanlar mutlak koruma alanı olarak korunur ve telle çevrilir' şeklinde değiştirmiştir. ASAT 231 müstakil düden ile Aşağıoba, Karain, Duacı, Ketirkızılı, Varsak ve Yeşilkaraman sahaları grup düdenlerinin genelini yok sayarak, Bıyıklı Mahallesi'nde 3, Yağca Mahallesi'nde 3 ve 23 adet Aşağıoba grup düdenleri ile 4 adet Varsak grup düdenlerinin korunması gerektiğini, diğerlerinin korunmasına gerek olmadığıni kabul etmiştir. ASAT'ın bunu yapmaya hakkı ve yetkisi yoktur. Resmi Gazete hükümlerini tanımayarak suç işlemektedirler. Resmi Gazete hükümleri yayımlandığı günden itibaren uygulanmak zorundadır. Bu karar Antalya'nın geleceğine vurulan bir zincirdir. Bu kararla Antalya içme suyu kaynaklarının geleceği ranta teslim edilmiştir."

'TAŞKININ DEBİSİ AKSU ÇAYI'NIN 3 KATINI BULUR' 

Bölgedeki düdenlerin yer altı suyunu beslemesinin yanında Döşemealtı ve kent merkezini taşkınlardan koruma görevi olduğuna dikkati çeken Ali Keleş, düdenlerin tıkanmasının, doğal veya yapay olarak kapatılmasının, büyük taşkınlara neden olacağını, olası selin debisinin, Aksu Çayı'nın 3 katı büyüklüğüne ulaşabileceğini söyledi. Duacı-Masa Dağı kuşağında çok sayıda çöküntü sahası bulunduğunu, bölgenin yapılaşmaya açılması durumunda ciddi çökme riskleri olduğunu kaydeden Keleş, yapılaşma sonucu oluşacak can ve mal kaybının sorumlularının, ASAT Genel Kurulunda kararı verenler olacağına işaret etti. Toplumun sağlıklı, temiz suya koşulsuz ve bedelsiz ulaşım ve tüketim hakkı olduğunu belirten Keleş, “ASAT Genel Kurulu bu kararı alarak cahillik etmiştir. Gerek ASAT'ın, gerek belediyelerin ve kurumların jeoloji ile ilgili alınacak kararlarında odamızı muhatap alması gerekmektedir. Bizler çocuklar ve torunlarımıza daha iyi, yaşanabilir bir gelecek ve dünya bırakmak zorundayız. İnatla bilimin emrettiği kuralları savunmaya devam edeceğiz" dedi.


Akif ARICI/ANTALYA, (DHA) - 

 
'Uyan Yiğidim' Akseki'de
 
Gazipaşa'da kamyonetle otomobil çarpıştı: 1 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Uyan Yiğidim' Akseki'de
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Savaşı'ndaki küçük Mehmetçiklerin ...
Tütüncü: Meleklerimizi çok seviyoruz
DOWN sendromluların farkındalık yemeğine katılan Kepez Belediye Başkanı ...
Genç girişimcilerden ANSİAD'a hayırlı olsun ziyareti
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Genç Girişimciler Kurulu ...
 
O meclis üyelerini savcılığa şikayet etti
Aliseydi Karagöz, yazdığı bir haber sonrası sanal medyada kendisini hedef ...
Alanya'da lale ve sümbüller yazın habercisi oldu
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, peyzaj çalışmalarıyla Alanya'yı turizm ...
Kazada ölen lise öğrencisi Şevket Arda Karaca anısına hatıra ormanı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde babasına ait motosikletle kaza yapıp yaşamını ...
 
Deepo AVM 4. Ulusal Fotoğraf Yarışması başladı
DEEPO Outlet Center'ın bu yıl 4'üncüsünü düzenleyeceği Ulusal Fotoğraf ...
Uçurtma kuyruğu gibi kesilerek bağırsağı iki katına uzatıldı
ANTALYA'da 15 yaşındaki Alperen Ay'ın çürüme nedeniyle 50 santime kadar ...
Geceyi sokakta geçirdiler
ANTALYA'da oturdukları evleri 'kaçak yapı' olduğu gerekçesiyle yıkılan ...
 
Dursun Gündoğdu
Erdoğan gitti vantilatör geldi
YAZARLAR
İsa Altun
İsa Altun
ÖNLEMEK TEDAVİ ETMEKTEN KOLAY
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Eğitim şart 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Nereye kadar?
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva