Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
22 Ağustos 2011 Pazartesi - 09:12

Kaç kişi oruç tutuyor?

Barem Research tarafından yapılan “Oruç, namaz ve ötesi…” konulu araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 67’si Ramazan ayında sürekli oruç tutuyor. Türk halkının “Oruç, namaz ve ötesi…” konu başlığıyla nabzını tutan Barem Research, 6 yıldır devam eden ve 12 bin kişi ile yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı. Buna göre, her yüz kişiden 67’si Ramazan ayında düzenli oruç tutuyor. Fakat, havaların ısınmasıyla birlikte bu oranın azaldığı, kişilerin uygun oldukları günlerde oruç tutmaları dikkat çekiyor. Düzenli oruç tutan 67 kişinin 24’ü ise aynı zamanda düzenli 5 vakit namazını da kılıyor. 22’si sık sık veya ara sıra 5 vakit namaz kıldığını söylerken, seyrek namaz kılan ya da hiç kılmayan kişi sayısı ise 21.

Kaç kişi oruç tutuyor?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

-KADINLAR VE EMEKLİLER 5 VAKİT NAMAZI DAHA ÇOK KILIYOR-

Araştırma sonuçlarına göre her 4 kişiden birisi günde 5 vakit namaz kılıyor. Günümüzün çalışan şehir insanı için 5 vakit namaz kılmanın gerçekten zorlayıcı bir ibadet olarak görüldüğü iddia edilirken, kadınlar arasında 5 vakit namaz kılmak daha yaygın. Toplumun yüzde 25’i, erkeklerin yüzde 18’i, kadınların ise yüzde 31’i 5 vakit namazını sürekli kılıyor. Namaz kılma oranı yaşa, eğitim durumuna ve medeni hale göre de değişim gösteriyor. 18-24 yaş grubu için yüzde 14 olan oran, 60-65 yaş grubunda yüzde 53’e kadar çıkıyor. İlkokul eğitimi almamış kişilerde yüzde 41 iken, üniversite mezunlarında ise yüzde 15’e kadar düşüyor.
Bekârlarda yüzde 11 olan oran, evliler arasında ise yüzde 30 kadar yükseliyor. Araştırmaya göre tam gün çalışanların yüzde 16’sı namaz kılarken, bu oran dışarıya en az çıkan kesim olan ev hanımları ve emekliler arasında yüzde 40 civarında görülüyor. Kent ve kır arasında pek bir fark görülmezken, yıllara göre de önemli değişiklikler gözlenmedi.

-ORUÇ İBADETİ DAHA YAYGIN

Barem Research tarafından 12 bin kişi üzerinde yapılan araştırma sonucuna göre, Türkiye genelinde Ramazan ayında sürekli oruç tutanların oranının yüzde 67 olduğu ortaya çıktı. Demografik kırılımlarda namaz ibadetine benzer dalgalanmalar gözlenirken, farkların da azaldığı tespit edildi. Buna göre en yüksek oranları olan kırılımlarda kadın yüzde 69, ev kadını yüzde 78, kır yüzde 70, evli yüzde 72, ilkokul terk yüzde 79 ve 60-64 yaş yüzde 77 olarak görüldü.

-SICAKLARDA ORUÇ TUTMA ORANI DÜŞÜYOR

Araştırmada özet olarak orucun, toplumda çok daha yaygın uygulanabilen ve uygulanan bir ibadet olduğu sonucuna varıldı. Fakat, oruç ibadetinde mevsimin etkisi de kendisini hissettiriyor. Buna göre, Ramazan ayının sonbahara geldiği ilk yıllarda oruç tutanların oranı yüzde 70’lere ulaşırken, yılın en sıcak aylarına denk gelen günümüzde yüzde 50’lere kadar geriliyor. Bu aradaki insanlar ise oruç tutmayı bırakmıyor, yalnızca 30 gün değil de, uygun olduklarında tutuyorlar.

-İFTARLAR EVİN DIŞINA ÇIKIYOR-

Aileler için Ramazan ayının olağan sosyalleşmesi olan iftarlar, giderek dışarıya doğru yöneliyor. 80’li yılarda iş dünyasının keşfettiği dışarıda oruç açmak için Türkiye’nin birçok yerinde 120 TL’ ye kadar varan pahalı iftar menüleri, bugün yerini yükselen fırsat sitelerine (103 çeşit açık büfe iftar menüsü 25 TL), simit sarayı, teknede iftar ve AVM’lerin yemek alanlarındaki büfelere bırakmaya başladı. Belediyelerin sokak iftarları ise iş dünyasının sosyal sorumluluk kampanyaları olarak devam ediyor. İftar dışında ramazan ayına özel çeşitli belediyelerin ve alışveriş merkezlerinin organizasyonu olan çok sayıda etkinlik ise gezme ve eğlenme ihtiyacını karşılamak üze halkın hayatına girmiş durumda.

-HOŞGÖRÜDEN UZAKLAŞMAK ÜZÜYOR

Barem Research tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuç bölümünde, her şeyin “güllük gülistanlık” olmadığına da vurgu yapıldı. Oruç ibadetinin, hoşgörü esaslı bir dinde yaşanmaması gereken çatışmalara bahane edilmesi, sabah işe gelirken yaşanan gerginliklerde araya sıkıştırılan “oruçluyum zaten...” lafı hoş karşılanmıyor. Bu arada bazı belediyelerin, belirli sokaklardaki masaları kaldırma operasyonu, mekân sahipleri ve müşterileri tarafından hoşgörüsüzlüğün bir göstergesi olarak algılanıyor. (ANKA)

 
Voleybolcu kızlarımız dünya şampiyonu oldu
 
50 bin dolarlık bahşiş olur mu?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avukat işlediği cinayeti anlatıyor
Afyon’da, uykusunda temizlikçi kadının sevgilisinin saldırısına uğrayan ...
İşte İbo'nun bugün çekilen fotoğrafı
Maltepe'de özel bir rehabilitasyon merkezinde tedavi gören sanatçı İbrahim ...
Uzun yaşamanın sırrı gençle yaşamak mı?
Kaçınılmaz son ölüm kimilerinin korkulu rüyası. Öyle ki insanlar bu sonla ...
 
Hürrem’i görenler şaşıracak
Tatilini ailesinin yanında Almanya’da geçiren ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin ...
Almanya'dan geldiler Tekirdağ'da kaza yaptılar
TEKİRDAĞ’da, sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirdiği otomobil şarampole ...
Obez polisler beni yakalayamadı
ÇELİK kasaların altına uyuşturucu saklayıp Avrupa ülkelerine kaçırdığı ...
 
Genel müdür başmüfettişe rüşvet vermekten tutuklandı
KOCAELİ'nin Kartepe İlçesi'nde, AK Partili Belediyenin yan kuruluşu olan ...
Köprüden uçan otomobil faciaya neden oluyordu
Bursa'da kent merkezindeki Demirtaş Üstgeçidi'nden caddeye uçan otomobilde ...
Mezar açtıran iddia
Zonguldak'ın Himmetoğlu Köyü'nde oturan M.D., eşinin askere gitmesinden ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva