Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
Sümer Ezgü, Kumluca'da söyleşiye katıldı
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
Cem Yılmaz'a ilginç doğum günü hediyesi
27 Temmuz 2021 Salı - 17:10

Kadavradan ikinci rahim nakli 8 saat sürdü

TÜRKİYE'nin kadavradan ikinci rahim nakli Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapıldı. Prof. Dr. Ömer Özkan ve Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığındaki 40 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyat 8 saat sürdü.

Kadavradan ikinci rahim nakli 8 saat sürdü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

Türkiye'nin kadavradan ikinci rahim nakli Alanya'da yaşayan doğuştan rahim yokluğu yaşayan, 11 yıllık evli ve 5 yıldır nakil bekleyen 31 yaşındaki Havva Erdem'e gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve Prof. Dr. Özlenen Özkan ile Prof. Dr. Bülent Aydınlı, anestezi uzmanı Necmiye Hadimioğlu ve organın bağışlanmasında aileyle görüşme yapan AÜ Organ Nakli Koordinasyon Birim Sorumlusu öğretim görevlisi Nilgün Bilal'in de aralarında bulunduğu 40 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirilen nakil ameliyatı 8 saat sürdü. 37 yaşında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen hastanın yakınlarının bağış yaptığı belirtildi.



İLK NAKİL 2011'DE YAPILMIŞTI

Dünyanın ve Türkiye'nin başarılı ilk kadavradan rahim nakli Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından 8 Ağustos 2011'de Derya Sert'e yapılmış ve Sert, 4 Haziran 2020'de sağlıklı bir bebek dünyaya getirmişti.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) Havva Erdem'e yapılan  Türkiye'nin ikinci kadavradan rahim nakli operasyonu 8 saatin sonunda tamamlandı. AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile ekibi, ameliyatın ardından basın açıklaması yaptı.

Operasyonla ilgili bilgi bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, ameliyat sonrası normalde hemen kamera karşısına geçmediklerini ancak bugün bir ilk yaptıklarını ifade etti. 10 yıl önce Derya Sert'e yapılan naklin geçen yıl Sert çiftinin bebek sahibi olmasıyla sonlandığından söz eden Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın ardından konuşan Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bu süreçte öncelikle Derya Sert, dünyada birçok insana motive oldu. 10 yıl önce o cesaretiyle bizlerin de katkılarıyla önemli bir ameliyat gerçekleştirdik. Türkiye'de ikinci nakil. Dün gece itibariyle başlayan donörün bulunmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı'yla iletişime geçildi. İnanılmaz bir yarış oldu. Birçok insana o organlar can oldu" dedi.

12'NİCİ KOMPOZİT DOKU NAKLİ  OPERASYONU

Rahim naklinin mevzuatla yapılan bir nakil konumunda olmadığını belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, bu nakli özel izinle yaptıklarını söyledi. Pandemi nedeniyle mevzuatın geciktiğini ancak çalışmaların sürdüğünü de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye'nin ikinci rahim nakliyle merkezlerinin 12'nci kompozit doku nakli operasyonunu gerçekleştirmiş olduğunu belirterek, “Ekibimizin 12'nci kompozit doku nakli operasyonu oluyor. Bu türden nakilleri kısa zamanda yapan dünyada başka bir merkez yok" dedi.

SÜREÇ DERYA SERT'TEN DAHA HIZLI İLERLEYECEK

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan da dünyanın ilk kadavradan rahim nakli hastası Derya Sert'in süreciyle ilgili hem kendilerinin hem de tıp merkezlerinin tecrübe edindiğini söyledi.  Prof. Dr. Doğan, “Derya'daki süreçten daha hızlı olacağını düşünüyoruz. Zor bir süreçti, yorulduk ama tatlı yorgunluktu. Süreç biraz daha hızlı olacak. Derya'dan tecrübe edindik. Muhtemelen daha erken süreçte gebelik ve bununla ilgili süreç ilerleyecek" diye konuştu.

YARIN SERVİSE ALINACAK

AÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Necmiye Hamidioğlu hastanın genç ve alt hastalığının olmamasının işlerini kolaylaştırdığını belirterek,  “Çok genç ve ek hastalığı olmayan bir hasta. Daha yakın takip etmek amacıyla yoğun bakıma aldık. Aslında masada uyandırıp servise gönderecek durumdayız. En geç yarın servise çıkacaktır."

AKDENIZ UNIVERSITESI REKTORLUGU, 10 YIL ARADAN SONRA IKINCI RAHIM NAKLI OPERASYONU ILE ILGILI GORUNTULERI PAYLASTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANNE OLMA HAYALİYLE AMELİYATA BÖYLE GİTTİ

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, 10 yıl aradan sonra ikinci rahim nakli operasyonu ile ilgili görüntüleri paylaştı. Doğuştan rahmi olmayan Alanyalı Havva Erdem'in (32), hastaneye gelişinde ameliyata hazırlandığı anlardaki mutluluğu görüntülere yansıdı. Üniversiteden yapılan açıklamada Erdem'e, beyin kanaması sonrası beyin ölümü gerçekleşen 37 yaşındaki kadının rahminin nakledildiği ve operasyonun 8,5 saat sürdüğü kaydedildi. Rahim nakli yapılan Havva Erdem, hastanenin yoğun bakım ünitesinde kendisi için hazırlanan özel bölüme alındı.

Dünya tıp literatürüne giren ilk nakil, 8 Ağustos 2011'de, o dönem 23 yaşında olan Derya Sert'e yapılmıştı. Müjde, 9 yıl sonra gelmiş ve Derya Sert 4 Haziran 2020'de anne olmuştu. İlk naklin yıl dönümüne 2 hafta kala yapılan Türkiye'nin ikinci rahim nakli, yine dünya tıp dünyasının gözlerini Antalya'ya çevirdi.



 

 
Adana'da sulama kanallarında tehlikeli serinlik
 
Cinsel istismar girişiminde bulunulup, yaralanan genç kız makineye bağlı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da korona ilacında şoke eden etiket
Samsun’un ardından Antalya’da da koronavirüs ilacının etiketinin değiştirilerek ...
46 kişi hayatını kaybetti
SAĞLIK Bakanlığı'nın açıkladığı 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerine ...
Asena bebek, yaşama tutunmayı başardı
ANTALYA'da Süleyman Gök (33) ile Kırgızistanlı Feride Eşmuratova Gök 24) ...
 
Vali Yazıcı'dan aşı çağrısı
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, bayram süresince tüm kamu ve özel hastaneler, ...
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Olur?
Kıl dönmesi içerisinde kıl bulunan boşluk ya da abselere verilen addır. ...
Uzmanlık alanı hastane odaları olan hırsız yakalandı
İstanbul ve Antalya'da çok sayıda hastaneden hırsızlık yapan Aktan Y, yakalandı.
 
6 günde 12 böbrek, 6 karaciğer nakli
ANTALYA'da 6 günde 18 kişi, karaciğer ve böbrek nakli ameliyatlarıyla ...
Sağlık-Sen: Haziranda 15 sağlık çalışanı şiddete uğradı
SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası'nın (Sağlık-Sen) 'Sağlıkta ...
'Bir mucize olsun, kızım yaşasın'
ANTALYA'da ailesiyle yaşayan 1 yaşındaki Yağmur Seyran Türkmen bebeğe, ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva