'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
21 Ekim 2020 Çarşamba - 14:38

Kadıköylülerin başı kahverengi kokarca böceği ile dertte

KADIKÖY'de son zamanlarda artan 'Kahverengi Kokarca Böceği' nedeniyle bir çok kişi şikayetçi. Öldürüldüğü zaman kötü koku yayması ile bilinen bu böcek nedeniyle ilaçlama firmalarına talepler de arttı.

Kadıköylülerin başı kahverengi kokarca böceği ile dertte
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Öte yandan bu böceğin tarım ürünlerine zararı olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran , "Yüzde 50'ye varan tarımsal zarar oluşturacağı yönünde de çeşitli ön görüler var" dedi.

İlk kez 2017 yılında Artvin'de görülen Kahverengi Kokarca Böceği, son zamanlarda İstanbul Kadıköy'de görülmeye başladı. Kadıköy'de bir çok kişi hem kötü kokusu hem de bitkilerine verdiği zarar nedeniyle bu böcekten rahatsız. Sayılarının artması nedeniyle de böcek ilaçlama firmalarına talepler artmış durumda. 

Daha çok yaydığı kötü kokuyla bilinen bu böcek, öte yandan tarımsal ürünlere de zarar veriyor.  Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran, "Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'ın endemik böceklerindendir.  Yıllar boyunca da başka ülkelere yayılmış bir böcek. Günlük uçuş mesafesi 5 kilometre ile 30 kilometre arasında değişiyor. Türkiye'ye de Gürcistan üzerinden ilk olarak Artvin'den girdi. Bilim çevreleri önlem alınamazsa 2017 yılından önümüzdeki döneme kadar yüzde 50'ye varan tarımsal zarar oluşturacağı yönünde de çeşitli ön görüler var" diye konuştu.

"BİTKİLERİN DE ÖZ SUYUNU EMEREK VERİMLİLİĞİNİ DÜŞÜRÜYOR"

Kahverengi Kokarca Böceğinin yaklaşık 300 tarımsal ürüne zarar verebileceğini söyleyen Kapıkıran sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ağız yapısı iğne şeklinde olan bir böcektir. Meyvelerin içine o iğneyi sokarak meyve kalitesini düşmesine sebep oluyor. Fındıkta acılaşma ve kahverengileşmeye neden oluyor. Domateste ısırdığı bölgelerde saralma yapıyor. Bitkilerin de öz suyunu emerek verimliliğini düşürüyor. Meyvelerini içini boşaltarak rekoltesini düşmesine neden oluyor. İnsanlara direkt bir olumsuz etkisi yok, en direkt etkisi gıdada oluşturduğu tahribat dolayısıyla büyük bir etkisinin olduğu söylenebilir. 300'e yakın tarım ürününde etkili olabileceği söyleniyor.  Halk arasında kokar böcek olarak bilinen böceğin Çin versiyonu bu. Dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok versiyonu var. Dış yüzeyinde kahverengi lekeler  vardır"

Bu böcekle biyoloji olarak mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Kapıkıran, "Bütün dünyanın uyguladığı biyolojik mücadele yöntemi olan bir pradatör, yani onu tüketen ya da üremesini engelleyen yumurtalarını yiyen başka bir tür böceğin çoğaltılarak ona karşı önlem olarak kullanılması gerekir. Son zamanlarda iklim değişikliği ve sıcak dönemlerin uzaması nedeniyle artış meydana geldi" diye konuştu.

BÖCEK İLAÇLAMA FİRMALARINA TALEPLER ARTTI

Özellike Kadıköy çevresinde sayılarının artması nedeniyle böcek ilaçlama firmalarına da talepler artmış durumda. Böcek ilaçlama firması sahibi Cevdet Gümüş, "Son 15 gündür bu tür şikayetler arttı. Önceden bu kokarca böceği ile ilgili ilaçlamalar bile yapmıyorduk. Genelde hamam böceği, pire türlerinde ilaçlamalar yaparken son 15 gündür Kadıköy'de böyle bir talep alıyoruz. Genelde bitkilerin öz suyu ile beslenen bu böcekler çok hızlı yayılıyor vatandaşlar da çözüm üretemediği için bizi arıyor" dedi. 

"ÇOK KÖTÜ BİR KOKUSU VAR ÖLDÜRÜNCE FECİ BİR KOKU YAYIYOR"

Kadıköy'de yaşayan vatandaşlardan Berrin Özmen "Ben bahçe katında oturuyorum. Süne böceği de diyorlar ona. Ben gördüğüm zaman öldürüyorum. Geçen sene ile bu sene görmeye başladım. Bahçede dut ağacı var sürekli oradan geliyor. En son ağacı budadılar öyle çözüm bulduk" dedi. Ergin Tansuğ da "İki aydan beri görüyorum. Hemen bir peçete ile alıp atıyorum. Daha önce görmemiştim. Çok kötü bir kokusu var öldürünce feci bir koku yayıyor. O yüzden peçete ile alıp atıyorum" diye konuştu. Kadıköylü Bergüzar Pala ise "Balkona çıktığımda en az 6-7 tane görüyorum. Daha önce yoktu. Daha çok Sivas yöresinde görüyordum şimdi burada çoğaldılar. Onlardan da korkuyoruz aslında hastalık mı yayıyor ne yapıyor bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

ISTANBUL’DA KADIKOY HALKININ BASI SON ZAMANLARDA ARTAN KAHVERENGI KOKARCA BOCEGI NEDENIYLE DERTTE. OLDURULDUGU ZAMAN KOTU KOKU YAYMASI ILE BILINEN BU BOCEK NEDENIYLE ILACLAMA FIRMALARINA TALEPLER DE ARTTI. OTE YANDAN BU BOCEGIN TARIM URUNLERINE ZARARI OLDUGUNU BELIRTEN ZIRAAT MUHENDISLERI ODASI ISTANBUL SUBESI BASKANI MURAT KAPIKIRAN , “YUZDE 50’YE VARAN TARIMSAL ZARAR OLUSTURACAGI YONUNDE DE CESITLI ON GORULER VAR” DEDI. (FOTO: ISTANBUL,DHA)

ISTANBUL’DA KADIKOY HALKININ BASI SON ZAMANLARDA ARTAN KAHVERENGI KOKARCA BOCEGI NEDENIYLE DERTTE. OLDURULDUGU ZAMAN KOTU KOKU YAYMASI ILE BILINEN BU BOCEK NEDENIYLE ILACLAMA FIRMALARINA TALEPLER DE ARTTI. OTE YANDAN BU BOCEGIN TARIM URUNLERINE ZARARI OLDUGUNU BELIRTEN ZIRAAT MUHENDISLERI ODASI ISTANBUL SUBESI BASKANI MURAT KAPIKIRAN , “YUZDE 50’YE VARAN TARIMSAL ZARAR OLUSTURACAGI YONUNDE DE CESITLI ON GORULER VAR” DEDI. FOTODA MURAT KAPIKIRAN (FOTO: ISTANBUL,DHA)

ISTANBUL’DA KADIKOY HALKININ BASI SON ZAMANLARDA ARTAN KAHVERENGI KOKARCA BOCEGI NEDENIYLE DERTTE. OLDURULDUGU ZAMAN KOTU KOKU YAYMASI ILE BILINEN BU BOCEK NEDENIYLE ILACLAMA FIRMALARINA TALEPLER DE ARTTI. OTE YANDAN BU BOCEGIN TARIM URUNLERINE ZARARI OLDUGUNU BELIRTEN ZIRAAT MUHENDISLERI ODASI ISTANBUL SUBESI BASKANI MURAT KAPIKIRAN , “YUZDE 50’YE VARAN TARIMSAL ZARAR OLUSTURACAGI YONUNDE DE CESITLI ON GORULER VAR” DEDI. FOTODA BERRIN OZMEN (FOTO: ISTANBUL,DHA)

ISTANBUL’DA KADIKOY HALKININ BASI SON ZAMANLARDA ARTAN KAHVERENGI KOKARCA BOCEGI NEDENIYLE DERTTE. OLDURULDUGU ZAMAN KOTU KOKU YAYMASI ILE BILINEN BU BOCEK NEDENIYLE ILACLAMA FIRMALARINA TALEPLER DE ARTTI. OTE YANDAN BU BOCEGIN TARIM URUNLERINE ZARARI OLDUGUNU BELIRTEN ZIRAAT MUHENDISLERI ODASI ISTANBUL SUBESI BASKANI MURAT KAPIKIRAN , “YUZDE 50’YE VARAN TARIMSAL ZARAR OLUSTURACAGI YONUNDE DE CESITLI ON GORULER VAR” DEDI. (FOTO: ISTANBUL,DHA)

Elif YAVUZ-Kubilay ÖZEV/İSTANBUL,DHA 

 

Etiketler:
 
Muratpaşa'dan mobil atık getirme merkezleri
 
İngilizin yarımadadaki villası için bakanlık harekete geçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ressama, resimlerini gösterirken taciz ettiği suçlaması
KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde, ressam Suat Ö. (78) evinde resimlerini gösterdiği ...
Kırıkkale'de bıçaklı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
KIRIKKALE'de iki grup arasında çıkan kavgada, Yunus Emre Pamuk (26) bıçaklanarak ...
Siverek’te otomobiller çarpıştı: 3 yaralı
ŞANLIURFA’nın Siverek ilçesinde, iki otomobilin çarpıştığı kazada, 3 kişi yaralandı.
 
Ahırda şarap üretimine gözaltı
DENİZLİ’nin Tavas ilçesinde, ahırda 400 litre şarap üreten H.U. gözaltına alındı.
Azerbaycan ve Türk bayrağı desenli yorgan dikti
TOKAT’ta 28 yıldır yorgancılık yapan Tamer Oruç (40), Azerbaycan ve Türk ...
"Ne olur bari annemi yaşatın"
TÜM dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sağlık çalışanlarının ...
 
Alaşehir’de kumar oynayan 5 kişiye 6 bin 125 TL ceza
MANİSA’nın Alaşehir ilçesinde kahvehanede kumar oynayan 5 kişiye toplam ...
Mantar toplamaya gittiği otomobili, park halindeyken yandı
- SAKARYA’nın Kaynarca ilçesinde, mantar toplamak için ormanlık alana ...
"İyi halden" indirime annenin isyanı
BAHÇELİEVLER'de boşanma aşamasında olduğu 4 aylık eşi Fatma Erdoğan'ı ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva