Fransa'dan dayanıklılık merkezi hibesi
Fransa'dan dayanıklılık merkezi hibesi
23 Nisan'a özel 'Rapunzel' çocuk operası
23 Nisan'a özel 'Rapunzel' çocuk operası
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
Antalya Havalimanı'ndan 3 ayda 3 milyon 323 bin yolcu geçti
Antalya Havalimanı'ndan 3 ayda 3 milyon 323 bin yolcu geçti
7 Mart 2022 Pazartesi - 11:19

Kadın Meclisi'nden şiddet paneli

ANTALYA Kent Konseyi Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında şiddet paneli düzenledi. Panelde konuşan Uzman Psikolog Vildan Temelkuran, kadına yönelik şiddetin psikolojik etkileri, Avukat Güler Yılmaz Birol ise kadına şiddette hukuki süreç ile ilgili bilgi verdi.

Kadın Meclisi nden şiddet paneli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da 3 Mart 1997 tarihinde kurulan Kent Konseyi, 25'inci kuruluş yıldönümünde şiddet konulu panele ev sahipliği yaptı. Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda yapılan panele Uzman Psikolog Vildan Temelkuran ile Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Güler Yılmaz Birol konuşmacı olarak katıldı.

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı panele kadınlar ilgi gösterdi. Kadın Meclisi Başkanı Eylem Ülgen tarafından panelistlerin tanıtımıyla başlayan panelde kadına yönelik şiddetin psikolojik etkileri ve hukuki süreç anlatıldı.

'ŞİDDETİN KADININ RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ SONUÇLARI'

Uzman Psikolog Temelkuran, panelde "Şiddetin Kadının Ruh Sağlığı Üzerindeki Sonuçları" konulu sunum yaptı. Temelkuran, öğrenilmiş çaresizlik, şiddet döngüsü, travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Şiddet gören kadının ne yaparsa yapsın şiddetten kurtulamayacağı hissine kapıldığını vurgulayan Temelkuran, "Kadında şiddete bağlı olarak yoğun utanç ve korku oluşuyor. Sürekli şiddete maruz kalınca kendisini değersiz hissediyor. Şiddet maalesef cinayete kadar varabiliyor. Kadın cinayeti yerine, faile vurgu yapmak adına erkek cinayeti demeyi tercih ediyoruz" dedi.

ÜRKÜTÜCÜ ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Yapılan araştırma sonuçlarını da paylaşan Temelkuran, şunları söyledi: "Eş şiddetine uğramanın kadınlarda travma sonrası stres bozukluğu olasılığını 4 kat, depresyon olasılığını ise 3 kat artıyor. Türkiye'de yakınlarından şiddet görerek kadın sığınma evlerine yerleşen 220 kadınla yapılan araştırmaya göre kadınlar ortalama 11 yıllık bir süre içinde 21 farklı fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet türüne maruz kalmış. Bu kadınların yüzde 48'inde travma sonrası stres bozukluğu, yüzde 33'ünde ise depresyon gelişmiş. 1012 kadınla yapılan başka bir araştırmada ise travma sonrası stres bozukluğu oranı yüzde 50. Kadın sığınma evinde yaşayan kadınların yüzde 65'i aynı olayları tekrar yaşamaktan korktuklarını ve yüzde 38'i korku yüzünden normal yaşamına dönemediğini belirtmiş. Bununla birlikte kadınların yaşadıkları olayları hatırlatan ortalama 13 durum, ortam, kişi ve yerden kaçındıkları gözlemlenmiş."

YARGI KARARLARINDA ŞİDDET VE AFFETME ÖRNEKLERİ

Avukat Güler Yılmaz Birol ise panelde "Şiddet İçeren Boşanma Davalarında Affetme Meselesi" konulu sunum yaptı. Türk Medeni Kanunu'nda boşanma nedenleri, zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranışlar, dava hakkının düşmesi ve affetme konularıyla ilgili bilgi veren Avukat Güler Yılmaz Birol, yargı kararlarında boşanma nedeni olarak şiddet ve affetme ile ilgili de örnekler sundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aile içi şiddet mağduru Nahide Opuz davasında 2009 yılında verdiği kararı hatırlatan Birol, Türkiye'nin bu kararla tazminata mahkum edildiğini söyledi.

'HUKUK AFFETMEYİ NASIL DEĞERLENDİRİYOR?'

Şiddetin hukukta nasıl değerlendirildiğine ilişkin de değerlendirmeler yapan Avukat Birol, şöyle konuştu:

"Şiddet, şiddettir. Şiddetle ilgili değerlendirme kişiye, yere ve zamana göre değişmemesi gerekir. Boşanma davalarında karşılaştığımız şiddetin affedilmesiyle ilgili de şunları söylemek isterim. Affetmek basit bir eylem değildir. Hukuk affetmeyi nasıl değerlendiriyor? 'Tatile gitmek, birlikte hacca gitmek, tüp bebek tedavisine başlamak, otelde bir araya gelmek, cinsel birliktelik yaşamak affetmeye girer' diyor. Hukukta böyle bir bakış açısı var."

Affetmede etkili olan psikolojik, sosyolojik ve ekonomik nedenlere de işaret eden Avukat Güler Yılmaz Birol, sunumunu "Şiddetsiz, barış içinde eşit ve özgür bir yaşam dileğiyle" bitirdi. Soruların da yanıtlandığı panelin sonunda Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ve Kadın Meclisi Başkanı Eylem Ülgen tarafından panelistlere birer buket çiçek verilerek teşekkür edildi.

ANTALYA KENT KONSEYI KADIN MECLISI, 8 MART DUNYA EMEKCI KADINLAR GUNU KAPSAMINDA SIDDET PANELI DUZENLEDI. PANELDE KONUSAN UZMAN PSIKOLOG VILDAN TEMELKURAN, KADINA YONELIK SIDDETIN PSIKOLOJIK ETKILERI, AVUKAT GULER YILMAZ BIROL ISE KADINA SIDDETTE HUKUKI SUREC ILE ILGILI BILGI VERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA)

 
'Yaren Leylek ve Adem Amca', 11'inci yılda da buluştu
 
Kınıkspor ile Antalya Merkezspor puanları paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Rus uçakları alçaktan uçup korkutuyor'
RUSYA'nın, Ukrayna'ya saldırısının ardından yaşadığı şehirden köyüne kaçan ...
Ak Parti Manavgat İlçe Teşkilatı'ndan doğalgaz tepkisi
AK Parti Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Ali Erol, ilçeye doğalgaz gelmesinin ...
Mahra için kritik 72 saat
ANTALYA'nın Serik ilçesinde köpekten kaçarken hızla yola çıkan ve kamyonun ...
 
AKM de 'korno' keyfi
ANTALYALI klasik müzikseverler, Devlet Senfoni Orkestrası'nın (ADSO) 'korno' ...
Harkiv'de mahsur kalan Merve Buse, Antalya'daki ailesine kavuştu
RUSYA'nın askeri harekat başlattığı  Ukrayna'nın Harkiv şehrinde arkadaşı ...
Ankara Sigorta Antalya'da bölge müdürlüğü açtı
Yüzde yüz yerli sermaye ile 1936’da kurulan Ankara Sigorta, üst üste gerçekleştirdiği ...
 
Mor yürüyüş, 8 Mart’ta Konyaaltı Varyantı’nda
Antalya’da, kadınlar 8 MartDünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Muratpaşa Belediyesi’nin ...
CHP'li Budak, savaşın Antalya'ya etkilerini anlattı
CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, ...
Kepez’de eğitimli babalar, mutlu yuvalar
Kepez Belediyesi ve AÇEV işbirliğiyle düzenlenen “Baba Buluşmaları” adlı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva