AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
5 Mart 2020 Perşembe - 09:16

Kadına şiddet hikayeleri 'Susma'da

YAZAR Nuray Karadeniz'in, kadına şiddetin her boyutunu detaylı şekilde ele aldığı üçüncü kitabı 'Susma', geçen hafta okuyucuyla buluştu. Şiddete uğrayan kadınların hayatlarındaki çeşitli olayları ele alan kitapta, akademisyenlerin ve avukatların şiddet konulu çalışmaları da yer alıyor.

Kadına şiddet hikayeleri  Susma da
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Belgesel yapımcısı, sunucu, kadın girişimci ve yazar Nuray Karadeniz, yaklaşık 15 yıldır medya sektöründe çeşitli programların yanı sıra, belgesel çekerek çok sayıda projeye imza attı. Yaptığı çalışmalarla adını duyuran Nuray Karadeniz, kadın üzerine 3 kitap yazdı. İlk kitabı 'Ve Yolculuk'ta Türkiye'de bir kadının tek başına gezisini anlatan Nuray Karadeniz, ikinci kitabı 'İşşa'da ise tarih boyunca kadını anlatan araştırma ve incelemelere yer verdi. Karadeniz, 8 aylık araştırmalarının ardından geçen hafta 'Susma' adlı yeni kitabını çıkardı. Türkiye'de şiddete maruz kalmış, eşini öldüren kadınların, ölen eşlerin ailelerinin hikayeleri ele alınan 'Susma'da akademisyenlerin, avukatların ve doktorların görüşlerine de yer veriliyor.

KADINA ŞİDDETİN HER NOKTASI

Antalya'da Akdeniz Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen Nuray Karadeniz, deneyimlerini paylaştı. Kitaplarındaki kadın olgusundan bahseden Karadeniz, üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Son kitabı 'Susma' hakkında detayları anlatan Nuray Karadeniz, şöyle konuştu:

"Antalya'da Nurcan Saraç'ın hikayesini yazdım. Nurcan o zamanlar açık cezaevindeydi. İzne geldiğinde bir röportaj yaptık. Nurcan, evliliği ve sonrasında eşi Cengiz'in ölümüyle sonuçlanan bir durum yaşadığını anlattı. Nurcan olay gününü, olay anını tüm çıplaklığıyla anlattı. Sonrasında Cengiz'in ailesiyle görüştüm. Onlar da Cengiz tarafından bu ilişkinin nasıl olduğunu, kişiliğini, olay anını ve sonra yaşadıkları acıyı, üzüntüyü kederi paylaştı. Antalya Barosu'ndan şiddet konusuna geniş perspektifle bakan avukatlarla görüştüm. Antalya'da yapılan kadına şiddet çalışmaları hakkında bilgiler edindim. Onun dışında Hatay'da eşini öldürüp, parçalara bölerek gömen Havva Zor'un hapishanedeki hikayesini anlattım. Yüzüne kezzap atılan Berfin Zor'un mektubu var. Adana'dan Çilem Doğan'ın hikayesi var. Bu hikayelerin dışında kadın ve şiddet konusunu işleyen akademisyenlerin çalışmaları var. Yaşanmış hikayelerin karşısına akademik camiada bakış açısı ve çözüm noktası sunuluyor. Kitap hem olay tanıklarını, bu konuyu inceleyen uzmanları bir araya getirdim. Kitabın en sonunda Cumhurbaşkanlığı'nın 2018 yılında yaptırdığı rapor var. Yani biz şu an şiddet noktasında hangi durumdayız, rakamsal veriler, şiddet için çözüm boyutunu görüyoruz. Susma, şiddeti her yönüyle okuyucuya sunuyor."

ŞİDDETTEKİ AİLE DÖNGÜSÜ

Şiddetin temel kaynağının aileden başladığını ve bunun bir döngü olduğunu vurgulayan Nuray Karadeniz, “'Kadına yönelik şiddetin muhatabı erkekse, erkek bunu neden yapıyor' sorusunun yanıtını bulmak ve doğru analiz etmek için kitapta ölen kişilerin aileleriyle görüştüm. Şiddet bir sarmaldır. Ailesinde şiddet görmüş erkekler yüzde 51 oranında eşine şiddet uyguluyor. Şiddete uğrayan kadın yüzde 42 oranında çocuğuna şiddet uyguluyor. Baba ise çocuğuna yüzde 20 oranında şiddet uyguluyor. Erkek karısına şiddet uyguluyor, kadın çocuğa şiddet uyguluyor. Daha sonra o çocuk büyüyüp karısına şiddet uygulayarak bir döngüye giriyor. Sürekli aynı çerçeve içinde şiddetin tekrar ettiğini görüyoruz. O yüzden şiddetin çözüm noktası tek bir yere bağlı değil. Avukatlarla konuştuğunuzda yasalar üst seviyededir ama uygulamaya baktığımızda eksiklikleri görüyoruz. O yüzden şiddeti çok yönlü ele almamız gerekiyor. En önemli nokta aile, kültür, eğitim ve devam eden yapıdır. Buradaki alanları düzeltmediğiniz takdirde şiddeti yok etmeniz mümkün değildir. Temennim şiddetin bu döngü içinden çıkıp, kadının da erkeğin de kendi bilincine varmasıdır" diye konuştu.

Nuray Karadeniz, ileride yapmak istediği çalışmaları da anlattı. Tarihe ilgisini belirten Karadeniz, “Türkler, gelmiş geçmiş eşine en çok değer veren toplumdur. O yüzden 'Orta Asya Türk Kadını' belgeseli çekmek ve kitabını yazmak istiyorum" dedi.

YAZAR NURAY KARADENIZ'IN, KADINA SIDDETIN HER BOYUTUNU DETAYLI SEKILDE ELE ALDIGI UCUNCU KITABI 'SUSMA', GECEN HAFTA OKUYUCUYLA BULUSTU. ANTALYA'DA AKDENIZ UNIVERSITESI OGRENCILERIYLE BIR ARAYA GELEN NURAY KARADENIZ, DENEYIMLERINI PAYLASTI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

YAZAR NURAY KARADENIZ'IN, KADINA SIDDETIN HER BOYUTUNU DETAYLI SEKILDE ELE ALDIGI UCUNCU KITABI 'SUSMA', GECEN HAFTA OKUYUCUYLA BULUSTU. ANTALYA'DA AKDENIZ UNIVERSITESI OGRENCILERIYLE BIR ARAYA GELEN NURAY KARADENIZ, DENEYIMLERINI PAYLASTI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

YAZAR NURAY KARADENIZ'IN, KADINA SIDDETIN HER BOYUTUNU DETAYLI SEKILDE ELE ALDIGI UCUNCU KITABI 'SUSMA', GECEN HAFTA OKUYUCUYLA BULUSTU. ANTALYA'DA AKDENIZ UNIVERSITESI OGRENCILERIYLE BIR ARAYA GELEN NURAY KARADENIZ, DENEYIMLERINI PAYLASTI. (FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Gazipaşa, ithal muzu bitiriyor
 
LÖSEV adıyla para toplayan dolandırıcılara dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akşener git dedi geldi, gel dedi gitti
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in görevlendirmesi ile Antalya'ya ...
7 yıldır sahte kimlik kullanıp, uyuşturucu yetiştirmiş
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde, hakkında bulunan çeşitli arama kararları ...
Antalya'da sahte içki deposuna baskın
ANTALYA'da sahte içki üretilen bir depoya baskın düzenlendi. Çok sayıda ...
 
Liderden Mehmetçiğe selam ve destek
TFF 3. Lig 1. Grup'ta lider Serik Belediyespor, İdlib'de şehit olan Mehmetçikler ...
Otomobil şarampolden uçtu
ANTALYA'nın Demre ilçesinde sürücünün kontrolünden çıkan otomobil şarampolden uçtu.
Kadın girişimciler anlatacak
MURATPAŞA Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri ...
 
Bina altındaki su depoları tehlike saçıyor
MAKİNA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, genellikle ...
Gazipaşa'da kaza: 1 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana ...
Uyuşturucu hap satmakla suçlanan doktor: Masumum
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde, geçen yıl kasım ayında uyuşturucu bağımlılarına ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva