Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
7 Mayıs 2021 Cuma - 10:45

Kadıralak Yaylası'na 'kesin korunacak hassas alan' talebi

TRABZON'da, '3'üncü derece doğal sit alanı' olan statüsünün 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım' alanı olarak değiştirilmesi kararı mahkemece iptal edilen, Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği korunan 'mavi yıldız' çiçeğinin yetiştiği Kadıralak Yaylası'nın yeni statüsü merak ediliyor.

Kadıralak Yaylası na  kesin korunacak hassas alan  talebi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Trabzon'un Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıkta olan, her yıl nisan ayında açan ve Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği korunan, ince ve uzun yapraklı 'mavi yıldız' çiçeğinin yetiştiği, Karadeniz'in gözde yerleri arasındaki Kadıralak Yaylası'nın '3'üncü derece doğal sit alanı' olan statüsünün 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı' olarak değiştirilmesi, yargıya taşındı. Yeni statünün, yaylanın doğal yapısını bozacağını öne süren bölge halkı, Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 26 Mayıs 2017 tarihli ve 785 sayılı kararının iptali istemiyle Trabzon İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

RET KARARI BOZULDU

Davayı 27 Mart 2018'de reddeden yerel mahkemenin kararı, Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2'nci İdare Dava Dairesi'nce bozuldu. İstinaf mahkemesi çevre, ziraat ve orman mühendisleri ile peyzaj mimarı, zoolog, biyolog ve botanik uzmanlarından oluşan heyetle bilirkişi keşfi yapılarak, yaylanın 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı' özelliği taşıyıp, taşımadığının tespit edilmesi istedi.

KARAR İPTAL EDİLDİ

Trabzon İdare Mahkemesi, bilirkişilerin katılımı ile yaylada keşif yaptı. Yaylanın koruma statüsünün değiştirilmesi kararının Uluslararası Bern Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini ve Türkiye'nin tazminat ödemekle karşı karşıya kalacağını savunan hukukçular ile yöre halkı da karardan vazgeçilmesini istedi. Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 785 sayılı Kadıralak Yaylası’nın '3'üncü derece doğal sit alanı' olan statüsünün 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı' olarak değiştirilmesi yönündeki kararını iptal etti. Rapordaki değerlendirmeleri ve 'nitelikli koruma alanı' olması gerektiği tavsiyesini göz önüne alan mahkeme, Kadıralak Yaylası'na yeni statü kazandırılmasına karar verdi.

Kadıralak Yaylası'nın yeni statüsünün ne olacağı merak konusu olurken, bazı hukukçular, statü iptali kararını emsal olarak nitelendiriyor. Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çevreciler ve akademisyenler de etkin koruma istedikleri yaylanın 'kesin korunacak hassas alan' veya 'nitelikli koruma alanı' statüsüne kavuşturulup, bölgenin kaçak yapılardan arındırılmasını istiyor. 

'KARAR, SALDA GÖLÜ İÇİN EMSAL NİTELİĞİ TAŞIYOR'

Avukat Ozan Karagöz, kararın, statü tartışması yaşanan tabiat alanlarına yönelik davalarda emsal olabileceğini belirterek, "Dava dosyasında sunulan raporlarda, alanın aslında ne derece endemik, korunması gereken bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yaptığını öğrenmiş olduk. Bölge İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu karardaki tespitler, hukuka aykırılıklar ve alanın ne şekilde korunması gerekeceği yönündeki açıklamalar çok önemli bir değer taşıyor. Emsal mahkeme kararlarının ‘sürdürülebilir koruma’, ‘kesin koruma’ ve ‘nitelikli koruma’ alanları arasındaki ayrımları için verilen hukuki kararlar dikkate alındığında, Salda Gölü için de bu kararın emsal boyutta kullanılabileceği görüşündeyiz. Salda Gölü, Kadıralak Yaylası, Uzungöl, Ayder Yaylası gibi alanlar çok değerli. Bu alanları değerli hale getirenler bizler değil tabiattır. Bizim üzerimize düşen yükümlülük bu alanları acımasız şekilde kullanmak değil, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır” dedi.

'SOSYAL VE EKOLOJİK PROBLEM VAR'

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, Kadıralak Yaylası’ndaki sorunun, yörede sürdürülen yaşam nedeniyle hem ekolojik hem sosyal boyutunun olduğu değerlendirmesinde bulundu. Erüz, “Yayla olan bir alanda siz vatandaşı oradan çıkarmadan, yapıların tamamını ortadan kaldırmadan ‘nitelikli’ veya ‘mutlak koruma alanı’ yapma şansınız yok. Orada sosyal ve ekolojik problem var. Ekolojik problemi çözmeye çalıştığınızda sosyal probleme dönüşecek çünkü vatandaşı oradan çıkarmak zorundasınız. Vatandaşı çıkaramazsanız ekolojik olarak o türleri orada koruyamazsınız” diye konuştu.

'KAÇAK YAPILAR KALDIRILMALI'

Yöre halkının kadimden gelen kullanım hakkının korunup, yaylacılık kültürüne zarar verilmeden bölgedeki kaçak yapıların yıkılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Erüz, “Son 4 yıldaki yapıların oradan mutlaka çıkarılması gerekiyor çünkü hepsi kaçak. Yaylada özellikle 2 hatta 3 katlı betonarme bir yapının yapılması asla söz konusu değil. Kadimden gelen kullanım hakları olmakla birlikte oradaki hiçbir yapının ne tapusu ne de yasal statüsü yok. Orada kadimden gelen halkların dışındaki yeni yapıların mutlaka kaldırılması gerekiyor. Bunu da kadimden beri gelip yaylacılık yapanların yaşama hakkını elinden almadan ve hayvancılığı yok etmeden bunu sürdürmemiz gerekiyor. Kadıralak, ‘nitelikli koruma alanı’na çevrildiğinde yeniden değerlendirilip, sınırlarının çok net şekilde ortaya konması ve uygulanması gerekiyor” dedi. 

‘MEVCUT HALDE DE ŞİMDİ DE KORUYAMIYORUZ’

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet İhsan Hacıfettahoğlu da bölgede artan yapılaşmaya dikkati çekerek, “Mevcut yapı stokunun yüzde 90’ı ‘3'üncü derece sit’ alanındayken yapılmış yapılardır. Biz mevcut halde de orayı koruyamadık. Şu anda geçeceği halde de koruyamıyoruz. Benim görüşüme göre ‘kesin korunacak alan’ olmalı. Ancak hangisi olursa olsun uygulanmasının çok doğru şekilde hiçbir mücbir sebep gösterilmeksizin devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mevcut yapı stokunun hava fotoğraflarıyla tespit edilmesi ve tespit edilen yapılar haricinde yapılacak olan tüm yapıların cezai işleme tabii tutulması ve yıktırılması gerekmektedir. Kadıralak'ı ancak bu şekilde koruyabiliriz. Kanun ve yönetmeliklerin doğru uygulanması lazım ki bu kazanımlar hayata geçsin" diye konuştu. 

KADIRALAK YAYLASI

Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki Kadıralak Yaylası, her yıl nisan ayında açan 'mavi yıldız' çiçekleri ile mora bürünüyor. Yok olma tehlikesi bulunan, ince ve uzun yapraklı çiçek, Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye'nin korumakla yükümlü olduğu endemik bitkiler arasında bulunuyor. Nisan ayında doğa fotoğrafçılarının akınına uğrayan Kadıralak Yaylası, 'tabiat parkı' ilan edilmişti.

TRABZONDA MAVI YILDIZ CICEKLERIYLE TANINAN KADIRALAK YAYLASININ MEVCUT STATUSU YARGIYA TASINDI FOTO:DHA

ENDEMIK MAVI YILDIZ CICEKLERIYLE BEZELI VE KORUMA KARARI BULUNAN KADIRALAK YAYLASINDA SON YILLARDA ARTAN YAPILASMA BOLGEYI TEHDIT EDIYOR FOTO:DHA

KORUMA ALTINDAKI MAVI YILDIZ CICEKLERI ZIYARETCI BASKISI NEDENIYLE YOK OLMA TEHLIKESIYLE KARSI KARSIYA FOTO:DHA

ZIYARETCILER KADIRALAK YAYLASINDA CICEKLERIN TAHRIP OLMASINA NEDEN OLUYOR FOTO:DHA

MAVI YILDIZ CICEKLERINI GORMEK ICIN KADIRALAK YAYLASINA GIDEN ZIYARETCILER CICEKLERIN UZERINDE FOTOGRAF CEKITIRIYOR FOTO:DHA

KADIRALAK YAYLASININ 2005 YILINA AIT WEB TABANLI HAVADAN GORUNTUSUNDE YAYLADA AZ SAYIDA YAPI GORUNUYOR FOTO:DHA

KADIRALAK YAYLASININ 2012 YILINA AIT WEB TABANLI HAVADAN GORUNTUSUNDE YILLAR ICINDE YENI YAPILARIN ORTAYA CIKTIGI GORULUYOR FOTO:DHA

KADIRALAK YAYLASININ 2021 YILINDA AIT WEB TABANLI HAVADAN GORUNTUSUNDE YAYLANIN YAPILARLA ISGAL EDILDIGI GORULUYOR FOTO:DHA

TRABZON DOGAL VE TARIHI DEGERLERI KORUMA DERNEGI BASKANI DOC DR COSKUN ERUZ KADIRALAK YAYLASINDAKI SORUNUN HEM EKOLOJIK HEM SOSYAL BOYUTU OLDUGUNU SOYLEDI FOTO:TOLGA SAGLAM DHA

KADIRALAK YAYLASI STATU DEGISIKLIGININ IPTALI DAVASININ AVUKATI OZAN KARAGOZ SAMSUN BOLGE IDARE MAHKEMESINNI KARARINI EMSAL VE DEGERLI BULDUKLARINI SOYLEDI FOTO:TOLGA SAGLAM DHA

TMMOB PEYZAJ MIMARLARI ODASI TRABZON SUBESI YONETIM KURULU UYESI AHMET IHSAN HACIFETTAHOGLU KADIRALAK YAYLASINDAKI  YAPILASMANIN ONUNE GECILEREK KORUMA SAGLANABILECEGINI SOYLEDI FOTO:TOLGA SAGLAM DHA

TRABZONDA MOR YILDIZ CICEKLERIYLE TANINAN KADIRALAK YAYLASI CICEKLERIN ACTIGI DONEMDE BINLERCE TURIST AGIRLIYOR FOTO:DHA

KADIRALAK YAYLASINDA DUZENLENEN ETKINLIKLER VE YOGUN ZIYARETCI NEDENIYLE CICEKLER EZILEREK TAHRIP OLUYOR FOTO:DHA

BILIRKISI RAPORU VE EKOLOJIK RAPORDA BELIRTILEN CAM SALEBI BITKISININ TURU TEHLIKE ALTINDA FOTO:DHA

KADIRALAK DAVASINDA MAHKEMEYE SUNULAN RAPORDA YER ALAN RIZE KAPLANOTU BITKISI FOTO:DHA

MAHKEMEYE SUNULAN RAPORDA YER ALAN GOK MUSKURUM TURU BITKI FOTO:DHA

KADIRALAK YAYLASIN DAVASINDA MAHKEMEYE SUNULAN RAPORDA YER ALAN YABAN HASHAS BITKISI FOTO:DHA

EKOLOJIK RAPORDA YER ALAN ENDEMIK TURLERDEN LAZ KANARYAOTU BITKISI FOTO:DHA

TRABZON'UN KADIRALAK YAYLASI, ILKBAHARDA ACAN CICEKLERLE MOR RENKLERE BURUNUYO4R.  FOTO: INAN KALYONCU DHA

Selay SAYKAL- Tolga SAĞLAM/TRABZON, (DHA)

Etiketler:
 
Hırsızlık şüphelisi alarmı
 
Bu bitki sadece Tuz Gölü havzasında yetişiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adana’da firarilere operasyonda 22 kişi yakalandı
ADANA’da yaralama, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçlardan haklarında ...
Erçek Gölü'ne flamingolar bu yıl erken geldi
VAN Gölü havzasındaki sulak alanları yaz aylarında mesken tutan binlerce ...
Arsuz‘da çilek hasadı başladı
HATAY'ın Arsuz ilçesinde çilek hasadı başladı.
 
Pınar'ın katili, ifadesinde olay öncesi tüfeği bulduğunu öne sürdü
ERZURUM'un Yakutiye ilçesinde pompalı tüfekle rastgele ateş açıp, sokakta ...
Yılan görünümlü 'oluklu kertenkele' doğal ortamına bırakıldı
AYDIN'ın Kuşadası ilçesindeki bir otelin bahçesinde havaların ısınmasıyla ...
Tam kapanmada Anneler Günü öncesi çiçek mezatlarında sakinlik
Her anneler günü haftasında yoğunluğun yaşandığı çiçek borsasında, bu ...
 
44 yıl sonra şehit sayıldı
İSTANBUL'da 1977 yılında vatani görevini yaparken, trafik kazasında hayatını ...
Palandöken'de 61 bin metreküp kar saklanacak
ERZURUM Büyükşehir Belediyesi'nce Türkiye'de ilk kez geçen yıl yapılan ...
İstanbul'da yakalanan 60 kaçak göçmen, sınır dışı edilecek
İSTANBUL'da yakalanıp, Adıyaman’a getirilen Pakistan, Afganistan ve Sri ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva