Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
2 Mayıs 2019 Perşembe - 11:15

Kadıralak Yaylası'nda, yöre halkını sevindiren haber

TRABZON'un Tonya ilçesinde, 'mavi yıldız' çiçeğinin yetiştiği Kadıralak Yaylası'nın '3'üncü derece doğal sit alanı' olan statüsünün değiştirilmesinin iptali istemiyle açılan davayı reddeden yerel mahkemenin kararı, Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nce bozuldu.

Kadıralak Yaylası nda, yöre halkını sevindiren haber
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Mahkeme, 7 kişilik bilirkişi heyeti ile keşif yapılarak, yaylanın 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım' alanı özelliği taşıyıp, taşımadığının tespit edilmesini istedi. Yaylanın koruma statüsünün değiştirilmesi kararının Uluslararası Bern Sözleşmesi'ni ihlal ettiği ve Türkiye'nin tazminat ödemekle karşı karşıya kalacağını savunan hukukçular ile yöre halkı da karara sevindi. 

Tonya ilçesinde, her yıl nisan ayında açan ve Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği korunan, ince ve uzun yapraklı 'mavi yıldız' çiçeğinin yetiştiği, Karadeniz'in gözde yerleri arasındaki Kadıralak Yaylası'nın '3'üncü derece doğal sit alanı' olan statüsünün 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım' alanı olarak değiştirilmesi, yargıya taşınmıştı. Yeni statünün, yaylanın doğal yapısını bozacağını öne süren bölge halkı ve çevreciler, Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 26 Mayıs 2017 tarihli ve 785 sayılı kararının iptali istemiyle Trabzon İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Davayı 27 Mart 2018'de reddeden yerel mahkemenin kararı, Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2'nci İdare Dava Dairesi tarafından bozuldu. İstinaf Mahkemesi'nce çevre, ziraat ve orman mühendisleri ile peyzaj mimarı, zoolog, biyolog ve botanik uzmanlarından oluşan heyetle bilirkişi keşfi yapılarak, yaylanın 'sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım’ alanı özelliği taşıyıp, taşımadığının tespit edilmesi istendi. Yaylanın koruma statüsünün değiştirilmesi kararının Uluslararası Bern Sözleşmesi'ni ihlal ettiği ve Türkiye'nin tazminat ödemekle karşı karşıya kalacağını savunan hukukçular ile yöre halkı da karara sevindi. 

'STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ OLUMSUZ İNTİBA OLUŞTURUR'

Yöre sakinlerinin avukatlığını yapan Ozan Karagöz, yaylanın koruma statüsünün değiştirilmesi kararının Uluslararası Bern Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini ve bu nedenle Türkiye'nin tazminat ödemekle karşı karşıya kalacağını savundu. Bunun, Türkiye'nin aleyhinde uluslararası kamuoyunda olumsuz intiba oluşturacağını belirten Karagöz, şunları söyledi:

"Davada ekolojik temelli bilimsel araştırma raporuna karşı bir keşif ve bilirkişi incelemesi beklerken, Trabzon İdare Mahkemesi'nde sürpriz bir şekilde kararımız reddedilmişti. Biz de konuyu bir üst mahkemeye taşıdık ve beklediğimiz sonucu aldık. Bu bizim için sevindirici bir haber; ancak beklediğimiz yönde bir sonuç çıkmazsa iç hukuk yollarının tamamını tükettikten sonra konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız. Davamız beklediğimiz şekilde sonuçlanırsa bu durum farklı yerler için de emsalleri beraberinde getirecek."

'KADIRALAK YAYLASI KORUMASIZ KALDI'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatında yapılan değişikliğin, 'sit alanları' olarak tanımlanan koruma bölgelerinin hem nitelendirmelerinde hem de yapılaşmayla koruma koşullarında ciddi farklılıklar getirdiğini kaydeden Karagöz, şöyle konuştu:

"Kadıralak Yaylası için şu anki durumda en büyük tehdit. Mevcut statüsünün sürmesi halinde, bölgede maden ve taş ocağı açılmaya imkan sunuluyor, beton yapılaşmanın da önünü açılıyor. Kadıralak bu statüyle korumasız kalmıştır. Bölgede artan yapılaşmanın baskısı ciddi bir risk oluşturuyor. Kadıralak Yaylası'nın bölgesel bazda 'öncelikli ve kesin korunacak alan' ilan edilmesi, 'mavi yıldız' çiçeklerinin gelecek kuşaklara kalmasıdır. Ekonomik kaygılarla yapılan bu müdahaleler aslında uzun vadede bölgenin ekonomik geleceğini de kaybetmesine sebep olmaktadır. Bugün biz Uzungöl'deki tabiat varlıklarını hızlı bir şekilde tüketmeye odaklanmış durumdayız. Uzungöl'e bakarsak ahşap yapılaşma standardı getirdik ama buna bulunan çözüm ise betondan bina yapıp üzerini ahşapla kaplanması oldu. Bunlar bizim için olumsuz şeyler. Biz Ayder yaylasında kentsel dönüşüm yapmayı tartışıyoruz. Bu bir trajedidir."

'GELECEK KUŞAKLAR MAVİ YILDIZ'I GÖREBİLMELİ'

Tonya halkının Kadıralak için verdiği hukuk mücadelesine vurgu yapan Karagöz, "Bizler kendi anlayışımızda devleti 'baba' olarak görürüz. Kendimizi 'devletin çocukları' olarak tarif edersek bir çocuğun babasına 'Sigara içme' şeklinde ufak bir uyarısından farksız değildir. Tabiat varlıklarımız miras değil. Babamızın, annemizin veya dedemizin malı gibi tüketme hakkına sahip değiliz. Burada bizden önce yaşayanlar vardı, bizden sonra da yaşayanlar olacak. Temel mantalitemiz, dini inancımızın da bir sonucu olarak bu dünyaya bir emanetçiyiz ve bizden sonra gelecek olanların da 'mavi yıldız' çiçeklerini görme, izleme, bu güzelliği tatma hakkına sahip olduğunu unutmamalı ve bu sorumlulukla beraber yaşamalıyız" dedi. 

KADIRALAK YAYLASI

Tonya ilçesine 9 kilometre uzaklıkta bulunan Kadıralak Yaylası, her yıl nisan ayında açan 'mavi yıldız' çiçekleri ile mora bürünüyor. Yok olma tehlikesi bulunan, ince ve uzun yapraklı çiçek, Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye'nin korumakla yükümlü olduğu endemik bitkiler arasında bulunuyor. Nisan ayında doğa fotoğrafçılarının akınına uğrayan Kadıralak Yaylası, 'tabiat parkı' ilan edilmişti. Uzungöl benzeri oluşturulacak yapay göl ile yaylanın turizm merkezi haline getirilmesi de planlanıyor.

TRABZON'UN KADIRALAK YAYLASI, ILKBAHARDA ACAN CICEKLERLE MOR RENKLERE BURUNMUSTU.   FOTO: INAN KALYONCU DHA (ARSIV)

TRABZON'UN KADIRALAK YAYLASI, ILKBAHARDA ACAN CICEKLERLE MOR RENKLERE BURUNMUSTU.   FOTO: INAN KALYONCU DHA (ARSIV)

TRABZON'UN KADIRALAK YAYLASI, ILKBAHARDA ACAN CICEKLERLE MOR RENKLERE BURUNMUSTU.   FOTO: INAN KALYONCU DHA (ARSIV)

TRABZON'UN KADIRALAK YAYLASI, ILKBAHARDA ACAN CICEKLERLE MOR RENKLERE BURUNMUSTU.   FOTO: INAN KALYONCU DHA (ARSIV)

KADIRALAK YAYLASI ZIYARETCILERINI AGIRLIYOR.  FOTO: INAN KALYONCU DHA

AVUKAT ORHAN KARAGOZ, TRABZON'UN TONYA ILCESINE BAGLI KADIRALAK YAYLASI'NIN YARGIYA TASININAN STATUSUNE ILISKIN KONUSTU. FOTO: DHA

Selay SAYKAL- Uğur AYDIN/TRABZON, (DHA)

Etiketler:
 
Peynirci, minibüsünde öldürüldü
 
Antalya Serik'te kaza: 6 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Peynirci, minibüsünde öldürüldü
ŞANLIURFA'nın Siverek ilçesinde köylerden satmak için peynir toplayan ...
Tabancalı saldırgana yaralı halde sopayla direndi
DENİZLİ'de nakliye firması sahibi Ercan Sert'in (45) üç gün önce iş yerinde ...
Belediyeden 'leylek' operasyonu
İZMİR'in Selçuk ilçesinde, leyleklerin yumurtalarını bırakması için yuvalarda ...
 
42 yıldır muhtarlığı kimseye bırakmıyor
ERZURUM'un merkez Yakutiye ilçesinin Ömer Hasuhi Bilmen Mahallesi'nin ...
AKP logolu intihar girişiminde Davutoğlu ortaya çıktı
Üzerinde AKP logolu tişört ve Türk bayrağı bulunan Yıldırım, Davutoğlu'nun ...
Genç kızı taciz eden Suriyeli tutuklandı
KONYA'da, takip ettiği H.K.K. (20) adlı genç kızı, adres sorma bahanesiyle ...
 
İkizi ölen Murat da yaşam mücadelesini kaybetti
SAMSUN'da, intihar amacıyla atladığı denizde kendisini kurtarmak isteyen ...
Antik kent Dara'ya kültür ve doğa gezisi
MARDİN'de, Suriye sınırında bulunan Dara antik kentine kültür ve doğa gezisi etkinliği düzenlendi.
İşçiler, kutlamaları uzaktan izledi
DENİZLİ'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva