TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
25 Ekim 2014 Cumartesi - 11:44

Kalp- damar hastalıkları 1 numaralı ölüm nedeni

TÜRK Kardiyoloji Derneği (TKD) Başkanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Topuzoğlu, kalp- damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde erişkinlerde 1 numaralı ölüm nedeni olduğunu açıkladı.

Kalp- damar hastalıkları 1 numaralı ölüm nedeni
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TKD'nin 30'uncu Ulusal Kardiyoloji Kongresi, Antalya Belek'te başladı. 23- 26 Ekim tarihleri arasında düzenlenen kongrede kalp-damar hastalıklarıyla ilgili bilgiler paylaşıldı. TKD Başkanı Prof. Dr. Lale Topuzoğlu, kalp damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde erişkinlerde 1 numaralı ölüm nedeni olduğunu belirtti. 2020 yılına kadar ülkemizde kalp- damar hastalıkları nedeniyle yılda ortalama 400 bin civarında ölüm beklendiğini aktaran Prof. Dr. Topuzoğlu, "Türkiye'de her iki ölümden birinden, kalp- damar hastalıkları sorumludur" dedi.
 
22 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmaya göre 50 yaş altındaki insanlarda kalp krizinin en sık görüldüğü ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Topuzoğlu, sigarayla hareketsiz yaşamın en önemli risk faktörleri olduğunu açıkladı. Giderek artan kilo alımı, sağlıksız beslenme ile diyabetin de kalp- damar hastalıklarını artırdığını anlatan Prof. Dr. Topuzoğlu, 2025 yılına kadar kalp- damar hastalıklarını yüzde 25 oranında azaltmayı öngören bir projeye bütün ülkelerce imza atıldığını da hatırlattı. Prof. Dr. Topuzoğlu, bunu gerçekleştirebilmek için tuzu azaltma, sigarasız bir yaşam ve hareketsizliği azaltma, şişmanlık ve şeker hastalığındaki artışı önleme, temel ilaç ve tedavilerin kapsamını artırma gibi hedefler olduğunu söyledi.
 
Kalp damar hastalıklarının, hareketsiz yaşamı yüzde 10, alkolü yüzde 10, tuz tüketimini yüzde 30, sigara içiciliğini yüzde 30, yüksek tansiyonu yüzde 25, diyabet ve şişmanlıktaki artışı durdurarak önlenebileceğini açıklayan Prof. Dr. Topuzoğlu, kadınlarda da birinci ölüm nedeninin kalp- damar hastalığı olduğuna dikkat çekti. Kalp- damar hastalıklarındaki ölüm oranının kadınlarda meme kanserinden daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Tokgözoğlu, "Kalp  hastalıkları ve inme sebebi erken ölümlerin çoğunluğu, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, tütün dumanından kaçınma ve mevcut risklerin tedavisi yoluyla önlenebilmektedir" dedi.
 
Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. ­Necla Özer de gebe kadınlardaki en sık ölümlerin kalp- damar hastalıklarından kaynaklandığını açıkladı. Prof. Dr. Özer, anne adayının hamilelik döneminde sigara içmesinin bebeğin kalp- damar hastası olma olasılığını tetiklediğini açıkladı.
 
AMELİYATSIZ KALP KAPAK DEĞİŞİMİ
 
Toplantıda, kalp- damar hastalıklarının tedavisindeki son gelişmeler de değerlendirildi. Bunlardan biri de ameliyatsız kalp kapak değişimiyle ilgili gelişmelerdi. Bu konuda açıklamayı Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Engin Bozkurt yaptı. Prof. Dr. Bozkurt, açık ameliyatlar yerine kasıktan girilerek kalp kapaklarının değiştirilmesinin oldukça yeni bir yöntem olduğunu söyledi. Penisilinden sonra tıbbın en önemli keşiflerinden biri olarak nitelendirilen bu yöntemle kasıktan ya da koldan girilerek kalbin damarlarının değiştirilebildiğini anlatan Prof. Dr. Bozkurt, dünyada 85 bin hastanın bu şekilde ameliyat edildiğini söyledi. Türkiye'de ise geçen yılki verilere göre toplam 450 kişinin kalp kapağının bu şekilde değiştirildiğini açıklayan Prof. Dr. Bozkurt, bu rakamın her geçen gün arttığını da sözlerine ekledi. 
 
VÜCUTTA ERİYEN STENTLERLE DAMARLAR AÇILMAYA BAŞLANDI
 
Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri ve  Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Abacı, vücutta eriyen stentlerle ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Arabacı, metal stendlerin damara konulduğunu ve ömür boyu damarda kaldığını açıkladı. Bu stentlerin cerrahi olarak da damardan çıkarılmasının mümkün olmadığını, bu nedenle bu bölgelere by-pass da yapılamadığını aktaran Prof. Dr. Abacı, bu nedenle eriyen stentlerin geliştirildiğini kaydetti. Eriyen stentler metal olmadığı için vücutta yavaş yavaş eridiğini anlatan Prof. Dr. Abacı, 1-2 yıl içinde bu stentler eridiği için bu bölgede by-pass da yapılabildiğini anlatan Prof. Dr. Abacı, yeni geliştirilen bu teknolojinin belirli damarlara  uygulanabildiğini söyledi.
 
Eriyen stendlerin fiyatının pahalı olduğunu ve SGK tarafından bedelinin ödenmediğini anlatan Prof. Dr. Abacı, zaman içinde daha çok damara uygulanabileceğini ve fiyatının düşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Bunun bedelini SGK tarafından karşılanmasını da uygun görmediğini anlatan Prof. Dr. Abacı, Türkiye'de ilaçlar gibi sağlık alanında kullanılan cihazların da sertifika alması gerektiğini açıkladı. Prof. Dr. Abacı fiyatı yüksek olan stende daha kaliteli denemeyeceğini de kaydetti.

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - 

 
Demre'de karavanlar kaldırılıyor
 
Komutanlardan DTO'ya ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Almanlar her yıl 1000 yaşlı bakım teknikeri alacak
AVRUPA Enstitüsü Kalıcı Yaşlı Bakım ve Yaşam Projesi Türkiye Koordinatörlüğü ...
7 ayda 35 kilo verdi
Esra Yıldırım, taşıdığı 123 kilonun, onu “Morbid Obez” sınıfına sokarak ...
İki yerden kopmak üzere olan eli, 7 saatte dikildi
ANTALYA'da, 17 yaşındaki Abdullah Alagöz'ün kavga sırasında döner bıçağıyla ...
 
'Akdeniz spinal günleri' başladı
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim ...
25. Ulusal dermatoloji kongresi başladı
TÜRK Dermatoloji Derneği ve 19 Mayıs Üniversitesi işbirliğinde Kemer Rixos ...
Diş hekimlerinden yönetmelik değişikliğine tepki
ANTALYA Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç, Sağlık Bakanlığı'nın ...
 
Ünlü profesör Antalya'da yoğun bakımda
BETAM Direktörü ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel beyin kanaması geçirdi.
Prof. Dr. Kadıoğlu: kalp gibi, penis protezini de SGK ödemeli
TÜRK Üroloji Derneği'nin düzenlediği 23'üncü Ulusal Üroloji Kongresi'nde ...
Meme kanseri saatte 6 kişiyi öldürüyor
Her 11 dakikada bir kadının hayatını kaybettiği meme kanseri, erken teşhis ile önlenebiliyor.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva