İtalyan bilim insanı Marialaura Bonaccio liderliÄŸinde yapılan araÅŸtırma, acı kırmızıbiber yiyen kiÅŸilerde kalp krizi ve inme riskinin diÄŸer insanlara oranla yüzde 23 oranında düÅŸük olduÄŸunu ortaya koydu. İtalya'nın Molise bölgesinde yaÅŸayan 22 bin 811 kiÅŸinin saÄŸlık durumunun yaklaşık 8 yıl boyunca takip edildiÄŸi araÅŸtırmada, haftada en az 4 kez acı biber tüketmek, kalp ve serebrovasküler nedenlere baÄŸlı ölüm riskinin azalması ile iliÅŸkilendirildi.
'ARAÅžTIRMA'NIN İTALYA'DA YAPILMASI TÜRKİYE İÇİN ANLAMLI'
Gaziantep'te özel bir hastanede görevli Kardiyoloji Uzmanı Doktor Serdar KeçeoÄŸlu araÅŸtırmanın İtalya'da yapılmasının Türkiye için anlamlı olduÄŸunu söyledi. Her iki ülkenin birçok alışkanlığının aynı olduÄŸunu ifade eden KeçeoÄŸlu ÅŸunları söyledi:
"Åžimdi biliyoruz ki ölümlerin büyük oranı kalp ve damar hastalıkları kaynaklı. Bununla ilgili tabi herkes büyük çaba ve çalışma içerisinde. Acı biber ile ilgili de İngiltere'de bir çalışma yapıldı yeni. Çalışma İtalya'da yapıldı. Tabi İtalya'da yapılması bizim içinde anlamlı. Bizim toplumumuza yakın bir toplum, Akdeniz iklimi ve beslenme alışkanlıkları bize yakın. AraÅŸtırmada 2 grup oluÅŸturuluyor. Bir grubun haftada 3-4 kez acı biber tüketimi mevcut. DiÄŸer grupta ise nadir ya da hiç tüketim olmamış. Gruptakilerin uzun dönemde yaÅŸam durumları gözlemlenmiÅŸ 8 yıllık bir süreçte ve acı biber tüketimi çok olan kiÅŸilerin kalp damar ile beyin damar olaylarına baÄŸlı bir ölüm yaÅŸama riskinin yüzde 23 oranında azaldığı tespit edilmiÅŸ. Önemli bir çalışma. Tabi bunu neye baÄŸlıyoruz? Biberi acı yapan kapsaisin dediÄŸimiz bir molekül mevcut. Bu kapsaisin biberde ne kadar çoksa biber o kadar acı oluyor. Nasıl bir etki gösteriyor? Daha önce biliyorduk ama insan çalışmaları henüz yoktu. Yani hayvan deneylerinde damar çeperinde kireçlenmeyi azalttığı, kötü kolesterolü düÅŸürdüÄŸü ÅŸeklinde gözlemler oldu. Buna baÄŸlı olarak da hem kalp damar hem beyin damar olaylarına azalttığı düÅŸünülüyordu. Bu çalışma ile de bu kanıtlanmış oldu."
'BİBERİ UZUN VADEDE KULLANMALIYIZ'
Acı biberin gündelik hayata girmesi ile birçok diÄŸer etkeninin birleÅŸmesinin kalp krizi riskini düÅŸürdüÄŸünü anlatan Uzman Doktor Serdar KeçeoÄŸlu, "Biz bunu güncel hayatımıza nasıl sokacağız? Nasıl sigara içmiyorsak, ÅŸeker düzeyimizi düzenli tutuyorsak, tansiyonumuzu kontrol altında tutuyorsak, egzersizimizi yapıyorsak, biberi de hayatımıza katarak yani haftada 4 gün ya da daha fazla tüketimi ÅŸeklinde katarak, uzun vadede kullanmalıyız. Yani birkaç kere yiyerek bunun olumlu etkilerini yakalamak mümkün deÄŸil. Uzun solukta yani yıllar içinde bunun olumlu sonuçlarını aldığımızı göreceÄŸiz diye düÅŸünüyorum" dedi.
Tek başına acı biber yemenin riski azaltmadığını da belirten KeçeoÄŸlu, "Bizim bölgemizde biber tüketimi fazla ama maalesef kalp krizi olayları Akdeniz iklimi bölgelerine göre daha fazla. Bunu sadece biber tüketimi ile engelleyemeyiz. Kalp ve beyin damar olaylarının en önemli sebepleri; sigara, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkları önleyerek ya da kontrol altına alarak biberi de hayatımıza kattığımızda acı biberi bunların olumlu faydalarını daha net görürüz. Tek başına acı biber tüketerek bunun olumlu faydalarını görmek mümkün deÄŸil" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Biber alırken özellikle sıcak ve kurak bölgelerdeki biberlerin alınmasına dikkat edilmesi gerektiÄŸini belirten KeçeoÄŸlu ÅŸöyle devam etti:
"Biber tüketirken özellikle nerede üretildiÄŸi önemli. Sıcak iklimlerde nemli olmayan bölgelerde üretilen, yani Åžanlıurfa, Gaziantep, KahramanmaraÅŸ gibi bizim bölgemizde üretilen biberleri tüketmek daha saÄŸlıklı. Çünkü nem olmadığı zaman biberde o yabancı ya da zararlı o alfatoksin dediÄŸimiz maddeler bulunmamış oluyor. Bir de büyük paketlerde deÄŸil de daha küçük paketlerde alıp tüketip tekrar yenisini almak daha güzel olur. Çünkü paket açıldığı zaman oksidasyona baÄŸlı kapsaisin moleküllerinin etkisinin de azalması söz konusu."
'TÜM YEMEKLERİMİZDE ACI BİBER KULLANIYORUZ'
Kentte baharat satışı yapan esnaflar ise bölgede acı biber tüketiminin fazla olduÄŸunu ve kalp krizi riskini azalttığını ilk kez duyduklarını söyledi. Almacı Pazarı'nda 18 yıldır esnaflık yapan Mete Tutar, kırmızıbiberin acısı ile birçok yararının olduÄŸunu ifade ederek, "Ben kırmızı renkli bitkilerin güneÅŸ ışınlarını emdiÄŸi için yararlı olduÄŸunu biliyorum. Bunun yanı sıra acı biber hem sindirimi kolaylaÅŸtırır hem kan dolaşımını arttırır bundan dolayı kalbe yararlıdır. Bizim bulunduÄŸumuz GüneydoÄŸu Anadolu'da biber hemen her sofrada vardır. Tüm yemeklerimize acı biber kullanıyoruz" dedi.
'ACI BİBER ALMAK İÇİN ÅžEHİR DIÅžINDAN GELENLER VAR'
Baba mesleÄŸi baharatçılığı devam ettiren esnaflardan Yahya YenidoÄŸan da biberin metobolizmayı hızlandırdığı için diyet yapan insanlar tarafından da tercih edildiÄŸini belirterek, "Acı sevenler çok fazla. Gaziantep'e sırf acı biber almak için çevre ÅŸehirlerden gelenler de var. Antep'in tatlıları meÅŸhur olduÄŸu kadar acıları da meÅŸhur. Acı biber Antep'in vazgeçilmezi. Biz de yemeklerde tüketiyoruz. Hemen hemen haftada 1 kilo kendi mutfağımızda biber tüketiyoruz. Tüm yekelerimize koyuyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
'ANTEPLİ OLDUÄžUMUZ İÇİN BİBERİ ÇOK SEVİYORUZ'
Mutfaklarında haftada yarım kilo acı biber tükettiklerini söyleyen Hasan Mala ise, "Evimizde çok kullanıyoruz. Antepli olduÄŸumuz için biberi seviyoruz. Evde tüketimimiz çok fazla haftada en az yarım kilo kırmızıbiber alıyoruz. Kalp krizi riskini düÅŸürdüÄŸünü yeni öÄŸrendim. Ben herkesin kullanmasını tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.
'MÜÅžTERİMİZ KIRMIZIBİBER GÖRMEZSE BİZE FIRÇA ATAR'
Lokantacı Ahmet Kesen de iÅŸletmelerinde çok fazla biber tüketildiÄŸini söyledi. MüÅŸterilerin masalarda muhakkak kırmızıbiber görmek istediÄŸini dile getiren Kesen, "Bizim bölgede kırmızı acı biber İslahiye ilçesinde yetiÅŸtiriliyor. Biz kırmızıbiberin hücrelere yararı olduÄŸunu biliyorduk. Kalp krizi riskini azalttığını ise sizden öÄŸrendik. Biz her yemeÄŸimizde biberi kullanıyoruz. İyi korunan biberin saÄŸlıklı olduÄŸunu biliyoruz. Herkese tavsiye ediyoruz. Åžehrimizde çok tüketiliyor. Biber salçası ve pul biber yemeklerimizin olmazsa olmazı. Bizim müÅŸterilerimiz de çok tüketiyor. Metabolizmayı da hızlandırıyor biber. İyi yerden, bildiÄŸimiz yerden alıp kullanırsak biberi saÄŸlık açısından sıkıntımız olmaz, biberin yararı vardır. Masalarda müÅŸterimiz kırmızıbiberi, pul biberi görmezse bize fırça atar" diye konuÅŸtu.
'ÇAY KAÅžIÄžI İLE YİYEREK KALİTESİNİ KONTROL EDİYORUZ'
Herhangi bir lokantada da yemek yese muhakkak kırmızıbiber kullandığını söyleyen Burak TazeoÄŸlu ise ÅŸunları dedi: "Ünlü doktorlar yeÅŸilbiber ve kırmızı pul biber kullandığı için Gazianteplileri övüyor. Kalp krizini önleyip, damarları açtığını biliyorum. Onun için her yemekte kullanıyoruz. Gaziantep'e özgü nohudu da hep biberli yiyorum. Biz bazen gittiÄŸimiz yerlerde çay kaşığı ile yemekten önce biberi yiyerek kalite kontrolü yapıyoruz. Yaz mevsimi bizim hanımlarımızın çalışma dönemi. Hanımlarımız salçadan sonra biber yaparlar evde. Biz de her çeÅŸidini yapıyoruz, pul biber, yaprak biber, toz biber hepsini evde yapıyorlar. Biz de tüketiyoruz."
'BİBERİ EŞİMDEN ÇOK SEVİYORUM'
Fransa'da yaÅŸadığını ve Gaziantep'e her geldiÄŸinde muhakkak biber aldığını ifade eden gurbetçi Mehmet Alkan de yılda yaklaşık 5 kilo biber tükettiÄŸini ifade ederek, "Sırf benim 5 kilo biberim var her sene. Çoluk çocuk yok sadece kendime aldığım bu. Ben Fransa'da kalıyorum her yıl buradan 5 kilo alıp götürüp yiyorum. Çocuklar orada fazla yemiyor. Lokanta da çok yiyorum biberi. EÅŸimden çok bu biberi seviyorum ben" dedi.











Eyyüp BURUN- Mustafa KANLI/GAZİANTEP, (DHA)