TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
7 Şubat 2017 Salı - 10:31

Kanser savaşçıları

ANTALYA'da kanserle mücadele, erken teşhis ve tedavisi için geçen yıl yaklaşık 80 bin kişiye serviks (rahim ağzı), meme ve kolon kanseri taraması yapılırken, 2017 yılı hedefi ise iki katı olarak belirlendi.

Kanser savaşçıları
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 1. Kanser Taramaları Çalıştayı, Antalya Otel'de yapıldı. Aile hekimleri, aile sağlığı personeli, hastalar, belediye, özel hastane, üniversite ve kamu hastaneleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştay sonunda bildirge yayımlandı. Çalıştayda 2017 yılı stratejisi belirlendi. Bildirgede kanser taramalarında tüm dünyada eşzamanlı olarak teşhis yöntemlerinin kullanıldığı ve bu doğrultuda sahada kanserle mücadelede daha etkin çalışmaların yürütülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Kanser taramalarında daha iyiye ulaşmanın amaçlandığı çalıştayın, arama konferansı olarak da nitelendirilebileceğini söyleyen Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, şunları söyledi: 

“Buradaki amacımız, Antalya'da yürütülen kanser tarama çalışmalarını daha da ileriye götürmek için değerlendirmede bulunmak ve 2017 yılının stratejilerini belirlemek. Antalya'da geçmiş yıllarda bakanlık tarafından takdir edilen çalışmalara imza attık. Ancak, yeni stratejilere ihtiyacımız var. Çünkü halkımızda belli bir doygunluk oluşmuş durumda. Burada, 2017 yılı için bir takvim oluşturmak istedik. Geçen yıl yaklaşık 35 bin vatandaşımıza kolon kanseri taraması yaptık. 12 bin vatandaşa meme kanseri ile ilgili mamografi taraması gerçekleştirdik. Ayrıca, yaklaşık 32 bin kişiye de serviks (rahim ağzı) kanseri ile ilgili tarama yaptık. Bu yıl ki hedeflerimiz ise; kolon kanseri taramasında yaklaşık 75 bin, serviks ve meme kanserlerinde de yaklaşık 38'er bin kişiye ulaşmaktır."

"BENDE OLMAZ DEMEYİN"

Belirtilen rakamlara ulaşmanın kolay olmadığına dikkati çeken Uzman Dr. Murat Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tamamen ücretsiz yaptığımız bu tarama hizmetlerini vatandaşlara doğru şekilde anlatmalıyız. Kanserden artık korkulmaması gerektiğini, 'Bende olmaz' diye umursanmayacak bir hastalık olmadığını yeniden vurgulamak istiyoruz. Erken dönemde kansere yakalanmalarda kür şansının çok yüksek düzeyde olduğunu, tüm dünyada olan gelişmelerin Antalya'da da uygulandığını, ayrıca tüm tedavi yöntemlerinin güncelliğini koruduğunu halkımıza anlatmak istiyoruz. Bu konuda, halkımızı tamamen ücretsiz olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne KETEM'e davet ediyoruz."

HAREKETLİ YAŞAM KANSERDEN KORUR

Vatandaşların eskiden meme kanseri ile ilgili büyük korkularının olduğunu, ancak şimdi meme kanserinin erken teşhisinde yüzde 100 kür şansının bulunduğunu kaydeden Dr. Murat Özdemir, "Halkımıza, hareketli yaşamı ve bu doğru beslenmeyi anlatmalıyız. Bunu yaparsalar kanserden uzaklaşacaklarını vurgulamalıyız. Ayrıca, sigaranın kanserdeki etkisini anlatmalı ve sigarının bırakılması halinde kanserde yüzde 70'lere vatan azalmanın olacağını üstüne basarak anlatmalıyız" dedi.

ERKEN TEŞHİS HAYATINI KURTARDI

Çalıştaya katılan 52 yaşındaki Fatma Köseler ise 4 yıl önce erken tarama sonucunda serviks kanseri olduğunu öğrendiğini ve bir ay sonra da kanserden nasıl kurtulduğunu anlattı. Hiçbir rahatsızlığı yokken KETEM'e smear testi (simir- rahim ağzı kanseri tarama testi) yaptırdığını kaydeden Fatma Köseler, “Rahim ağzı kanseri olduğumu öğrendiğimde yıkıldım. Eşimden ayrıydım. Oğlum da üniversite sınavına gireceği için fırtınaları içimde yaşadım. Oğluma belli etmemeye çalıştım. Ardından ameliyat süreci başladı. Ameliyattan sonra yeniden doğdum. 52 yaşındayım ve ikinci baharımı yaşıyorum" dedi. 

Vatandaşlara tavsiyelerde de bulunan Fatma Köseler, “Kendiniz ile barışık olun. Benim ailem de, akrabam da, sülalem de kanser yok dememelisiniz. Gidip gerekli tetkikleri yaptırın. Ayrıca KETEM'de tüm tahliller ücretsiz. Ben bunu etrafıma söyleyip bilgilendiriyorum. Bu yüzden çok mutluyum" diye konuştu.



Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - 

 

Etiketler:
 
Evlendirme programlarının balayı sponsoru
 
Yüz nakilli Acar'ın dizi film hayali
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kumluca'da 383 bin hastaya hizmet
ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Kumluca Devlet Hastanesi'nde ...
Bağışlanan organlar Antalya'da nakledildi
TRABZON'da beyin ölümü gerçekleşen 4 aylık Zeynep Tavşan'ın ailesi tarafından ...
Teşhis konulamadan öldü
ANTALYA'da doğuştan teşhis konulamayan bir hastalıkla boğuşan Çınar Atsızlar, ...
 
Gülen yüz mutlu ediyor
SOSYAL medyada, internet yazışmalarında sıkça kullanılan sarı renkli gülen ...
ALS hastasına eğitim desteği
ANTALYA'da kas hastası olan ve 6 yıldır yatağa bağımlı yaşayan ALS hastası ...
Ameliyatta şarkı söyledi çıkınca keman çaldı
ANTALYA'da müzisyen 55 yaşındaki İbrahim Bilge, narkozsuz (uyanık kraniotomi) ...
 
Karaciğer nakli ile kurtuldu sağlıkçı oldu
ANTALYA'da 9 yaşında yakalandığı siroz hastalığından karaciğer nakliyle ...
Güray Kanan'dan taraftara çağrı
TÜRKİYE Basketbol 2'nci Ligi'nin namağlup lideri Antalyaspor'un Basketbol ...
İlaca büyük zam
Muayene ücretlerinin ardından ilaca da zam geliyor. Tüm ilaçlar 20 Şubat’tan ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva