Arda Turan ev sahibiyle davalık oldu
Arda Turan ev sahibiyle davalık oldu
Yazar Mehmet Coral hayatını kaybetti
Yazar Mehmet Coral hayatını kaybetti
38 yıllık dünya rekorunu kırdı
38 yıllık dünya rekorunu kırdı
Pelin Karahan 'Bahar'a geliyor
Pelin Karahan 'Bahar'a geliyor
7 Aralık 2019 Cumartesi - 10:32

Karain Mağarası’nın ziyaretçi sayısı arttı

TÜRKİYE'nin 500 bin yıl öncesine ait ilk iskanı olan Karain Mağarası’nın ziyaretçi sayısı, 2019 yılı ekim ayı sonu itibarıyla 24 bin 750’ye ulaştı. Mağaranın 4 yıldaki ziyaretçi sayısı, yaklaşık iki kat arttı.

Karain Mağarası’nın ziyaretçi sayısı arttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında, eski Antalya-Burdur karayoluna 5–6 kilometre uzaklıkta, denizden 430-450 metre yükseklikteki Türkiye'de tek Neandertal insan kalıntılarının bulunduğu ve 1994'ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Karain Mağarası'nın ziyaretçi sayısı, 4 yılda yaklaşık iki katına ulaştı. 2016’da 15 bin, 2017’de 17 bin 335, 2018’de 20 bin 590 kişinin ziyaret ettiği Karain Mağarası’nı, bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla 24 bin 750 kişi ziyaret etti.

UNESCO Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine alınması için gerekli düzenlemeleri tamamlanan mağaraya, kentin tanıtımına katkı sağlaması açısından Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) tarafından hazırlanan 2020 yılı masa takviminde de yer verildi.

500 BİN YIL ÖNCESİNİN İLK İSKANI

Neandertal insanların yaşadığı paleolitik çağdan Roma dönemine kadar yerleşim yeri olarak kullanılan ve 500 bin yıl öncesinin ilk iskanı olarak kabul edilen Karain Mağarası, 160 bin yıl önce yaşamış insanlara ait çene, bacak kemiği, parmak kemiği ve diş kalıntısı buluntularıyla bilim dünyasında heyecan yaratmıştı. 2015 yılından bu yana mağaradaki kazı çalışmalarını yürüten Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Karain Mağarası Kazı Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, kazılacak çok alan olduğunu vurguladı. Henüz kazı çalışmalarında bütün olarak Neandertal insan iskeletine rastlamadıklarını belirten Prof. Dr. Taşkıran, bunun nedenini ise o dönemde ölü gömme geleneği olmaması şeklinde açıkladı. Prof.Dr. Taşkıran, ölen insanların olduğu yerde bırakıldığı için yırtıcı hayvanlar tarafından parçalandığını belirtti.

UNESCO YOLCULUĞUNDA ANTALYA

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege ise vakfın 13 yıldır ‘Memleketim Antalya’ ismiyle çıkardığı masa takviminden söz ederek, “2020 yılındaki temamız UNESCO Yolculuğu’nda Antalya. Yıllardır UNESCO geçici listesinde bulunan değerleri gündeme getirmek istedik ve 9 değerimizi takvime taşıdık. Bunlardan biri de Karain Mağarası. Diğerleri ise Alanya Kalesi, Termessos- Güllük Dağı, Aziz Nikolaos Kilisesi, Kekova Batık Şehri, Sagalassos, Perge, Yivli Minare ve Aspendos" dedi.

ZİYARETÇİ SAYISI ARTTI

Merhum Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından 1946'da keşfedilen Karain Mağarası’nın çevre düzenlemelerinin uzun yıllar yapılmadığını ve bunun da ziyaretçi sayısını etkilediğini anlatan Ege, “Alanda tuvalet, kafe, yürüme yolları ve park yeri olmaması insanların burada zaman geçirmesini engelleyici bir unsurdu. Tabi ki UNESCO kalıcı listeye geçmesi için gerekli kriterler vardı. Özellikle çevre düzenlemeleri. Kültür ve Turizm Bakanlığı burayı ören yeri kapsamına aldıktan sonra gereken düzenlemeler yapıldı. Dolayısıyla ziyaretçi sayısı artmaya başladı. Ama hala hak ettiği düzeyde değil" diye konuştu.

UNESCO'nun kalıcı listesinde yer alması için Karain Mağarası'ndan çıkan ilk bulguların sergileneceği tanzim ve teşhir yeri olması gerektiğini ifade eden Ege, "Bu alan hazırlanıyor. Bu alanı tamamladığımızda mağaranın adının duyulması daha da artacaktır" diye konuştu.

'YAN FLÜT FESTİVALİ HAYALİMİZ VAR'

ATAV olarak Karain Mağarası’nda Flüt Festivali düzenleme hayalleri olduğunu sözlerine ekleyen Ege, “Mağaranın akustiği çok iyi. Antalya’da güçlü bir Devlet Senfoni Orkestrası var. Burada Antalyalılara güzel bir deneyim yaşatmak isteriz. Henüz tam bir hayal ama gerçekleştirmeyi çok istiyoruz" dedi.

TURKIYE'NIN 500 BIN YIL ONCESINE AIT ILK ISKANI OLAN KARAIN MAGARASININ ZIYARETCI SAYISI, 2019 YILI EKIM AYI SONU ITIBARIYLA 24 BIN 750YE ULASTI. MAGARANIN 4 YILDAKI ZIYARETCI SAYISI, YAKLASIK IKI KAT ARTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 500 BIN YIL ONCESINE AIT ILK ISKANI OLAN KARAIN MAGARASININ ZIYARETCI SAYISI, 2019 YILI EKIM AYI SONU ITIBARIYLA 24 BIN 750YE ULASTI. MAGARANIN 4 YILDAKI ZIYARETCI SAYISI, YAKLASIK IKI KAT ARTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 500 BIN YIL ONCESINE AIT ILK ISKANI OLAN KARAIN MAGARASININ ZIYARETCI SAYISI, 2019 YILI EKIM AYI SONU ITIBARIYLA 24 BIN 750YE ULASTI. MAGARANIN 4 YILDAKI ZIYARETCI SAYISI, YAKLASIK IKI KAT ARTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 500 BIN YIL ONCESINE AIT ILK ISKANI OLAN KARAIN MAGARASININ ZIYARETCI SAYISI, 2019 YILI EKIM AYI SONU ITIBARIYLA 24 BIN 750YE ULASTI. MAGARANIN 4 YILDAKI ZIYARETCI SAYISI, YAKLASIK IKI KAT ARTTI. MAGARADA KAZI CALISMALARI DEVAM EDIYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 500 BIN YIL ONCESINE AIT ILK ISKANI OLAN KARAIN MAGARASININ ZIYARETCI SAYISI, 2019 YILI EKIM AYI SONU ITIBARIYLA 24 BIN 750YE ULASTI. MAGARANIN 4 YILDAKI ZIYARETCI SAYISI, YAKLASIK IKI KAT ARTTI. ATAV BASKANI YELIZ GUL EGE ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 500 BIN YIL ONCESINE AIT ILK ISKANI OLAN KARAIN MAGARASININ ZIYARETCI SAYISI, 2019 YILI EKIM AYI SONU ITIBARIYLA 24 BIN 750YE ULASTI. UNESCO DUNYA KULTUR MIRASI KALICI LISTESINE ALINMASI ICIN GEREKLI DUZENLEMELERI TAMAMLANAN MAGARAYA, KENTIN TANITIMINA KATKI SAGLAMASI ACISINDAN ANTALYA TANITIM VAKFI (ATAV) TARAFINDAN HAZIRLANAN 2020 YILI MASA TAKVIMINDE DE YER VERILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN 500 BIN YIL ONCESINE AIT ILK ISKANI OLAN KARAIN MAGARASININ ZIYARETCI SAYISI, 2019 YILI EKIM AYI SONU ITIBARIYLA 24 BIN 750YE ULASTI. 2015 YILINDAN BU YANA MAGARADAKI KAZI CALISMALARINI YURUTEN ANKARA UNIVERSITESI DIL VE TARIH COGRAFYA FAKULTESI ARKEOLOJI BOLUMU OGRETIM UYESI VE KARAIN MAGARASI KAZI BASKANI PROF. DR. HARUN TASKIRAN, KAZILACAK COK ALAN OLDUGUNU VURGULADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)

 
Evsiz adam uyuduğu baza içinde ölü bulundu
 
Durdurulan araçta sahte içki bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baz istasyonuna 'leylek' düzenlemesi
ANTALYA'da 15 yıldan beri, her yıl aynı baz istasyonunun tepesindeki yuvayı ...
Antalya pazarında zehirli balık satılmış
Antalya Döşemealtı Belediyesi, ‘Önemli Sağlık Uyarısı’ başlığı altında ...
Antalya'da PKK operasyonları; 33 gözaltı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında ...
 
'Cin çıkarma' seansları düzenleyen dolandırıcıya hapis istemi
ANTALYA'da, 'Sende ölüm büyüsü var' yalanıyla yüksek miktarda para karşılığı ...
Cam eserler sergisi açıldı
CAM sanatçısı Derya Geylani Vuruşan'ın cam çalışması eserlerinin yer aldığı ...
'Düş Kurma Oyunu Fakir'in Kıyısında' sahnelendi
ANTALYA'da Öğrenci Velileri İşbirliği Derneği (TÖVİŞ) Tiyatro Grubu, Muratpaşa ...
 
Kemer'de kış hazırlıkları
KEMER Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde ağaçları ...
Dinamo hırsızları tutuklandı
SERİK ilçesinde, sera ve bahçelerde sulama yapmak için kullanılan dinamoları ...
Antalya'da hırsızlık şüphelisi tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde bir otelden hırsızlık yapan Hüseyin Yediaylık, tutuklandı.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva