Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
3 Ağustos 2023 Perşembe - 08:58

Karpuz yarıldı, mısır kurudu

Bu yaz rekorların da kırıldığı sıcak havayla birlikte ekim alanları kurudu, yeterince yağış olmayınca da verim sıkıntısı oluştu. Adana'da mısır, Gaziantep'te fıstık, zeytin, karpuz ve üzüm bağları ile arazilerin büyük kısmı bu durumdan etkilendi.

Karpuz yarıldı, mısır kurudu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

"AŞIRI SICAKLAR MISIRDA HASADI ÖNE ÇEKTİ, YÜZDE 25'E VARAN KAYIP BEKLİYORUZ"

Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, kendi arazisi dahil birçok arazinin sıcaklıklardan çok etkilendiğini söyleyerek, “Eskiden biz mısırı hasat ederken Adana’da ağustos ayında olurdu. Aşırı sıcaklar mısır tarlalarının hasat tarihini 15-20 gün öne çekti. Ürünlerde yüzde 20-25 oranında kaybın olacağını tahmin ediyoruz. Ben geçen arabaya bindim, arabanın termometresi 54 dereceyi gösteriyordu. Bir de siz arazideki işçileri, biz çiftçileri düşünün. Ben gezemiyorum tarlayı” dedi.

Çiftçiler de tepeden kurumaya başlayan mısırlarda sıcaklık nedeniyle kayıp beklediklerini belirterek "Sağlıklı bir mısırda kurumanın kökten başlayıp yukarı doğru gitmesi gerekirken tepeden aşağı kuruma gerçekleşti. Bu demek oluyor ki mısırlarımızda verim kaybı yaşanacak” diye konuştu.

İLAÇ KULLANIMI ARTTI
Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit de bölgede yetişen ürünlerin çoğunun hasadının eksildiğini kaydederek, “Bizim bölgemizde fıstık, zeytin, ve üzüm bağları var. Son yağışlar biraz iyi oldu ama Antep fıstığına zarar verdi. Çiftçi aşırı sıcaklıklardan dolayı ilacı iki sefer atıyorsa dört sefer atmak durumunda kalıyor. İlacı atmazsan da olmuyor. Sıkıntılı bir durumdayız. Mevsim değişikliğinden dolayı ürünlerin hepsinde azalma var. Bu sene sonbaharda yağan yağışlardan dolayı buğday hasadı çok iyiydi. Diğer ürünlerde hep azalma var. Bizim korkumuz bazı illerde yetişecek ürünlerin artık yetişmeyecek olması. Güneydoğu bölgesi de Gaziantep olsun Şanlıurfa, Siirt, buralar hep fıstık bölgesi. Fıstık olmazsa da buradaki çiftçiler zarar ediyor. Çiftçiye destek verilmesi gerekiyor” dedi.

GÜNDÜZ SULAMA YAKIYOR
Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz de aşırı sıcaklıkların mısırı çok etkilediğini söyleyerek, “Diğer mahsullerde de aşırı sıcaklık bitkileri strese sokuyor. Burada çiftçiler sulamaya çok dikkat etmeli. Ellerinden geldiğince akşam saatlerinde sulama yapılmalı. Gündüz yapılan sulamalarda bazen su zerreciklerinin yaprak üzerinde kalması bitkilerde güneş yanıklarına da neden olabiliyor. Şu an yeşil mahsul dediğimiz mısır, ayçiçek, pancar gibi ürünlerde bu stres olabiliyor” dedi.

ÜRÜN KALİTESİ DÜŞTÜ
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ise buğdayda verimin iyi fakat kalitenin kötü olduğunu belirterek, “Bu bütün Trakya’da böyle. Biz Edirne ve Tekirdağ’a göre en verimsiz bölgeydik. En fazla biz verim aldık ama kalite yok. Öteki bölgelerde de hem verim hem kalite yok. Kalite derken de un olma oranından bahsediyorum. Ayçiçeği ile ilgili aşırı sıcaklıklardan ve nemden dolayı bazı bölgelerimizde mantari hastalıklar oldu. Bizim buradaki en büyük sıkıntımız barajlarımız var ama barajlar hala eski sistem, 30 sene önce yapılan barajlar. Bunlarda kapalı sulamaya geçmemiz lazım. Hala bahçe sulama yapıyoruz, bu da su kayıplarını çok yüksek düzeylere çıkarıyor. Böyle suladığımızda buharlaşma da yapıyor. Buharlaşma da bitkinin hastalıklara kapılmasına sebep oluyor. Kapalı sisteme geçersek hem su kaybını hemen hemen yüzde 60 önleyeceğiz. Daha büyük alanı sulayabileceğiz. Hem de buharlaşmadan dolayı bitki daha sağlıklı ve kaliteli ürünler alableceğiz” diye konuştu.

HASTALIKLAR ÇOĞALDI
Gaziantep’te ziraat mühendisi Mehmet Yaşar ise bölgedeki ürünlerin yetişememesinin üreticiye sıkıntı yaşattığını ifade ederek, “Sıcaklık karpuzda çatlamalara sebep oldu. Karpuzların hepsi ortadan yarılıyor. Hiçbiri kullanılmayacak şekilde ve tarlalar tamamen sökülüyor. Karpuzun fiyatlarının artmasının sebebi bu. Antep fıstığında, salatalık, hıyar tarzı sebze üretiminde de durum aynı. Yağışların ve sıcaklıkların ani bastırmasından dolayı kök hastalıkları çoğaldı. Sıcak havaya alışacak şekilde ilaçlamalar ve gübreleme programları yapılmalı. Yoksa çiftçiler tamamen araziyi söküp tekrardan ekmek zorunda kalıyorlar. Bu da maliyet, masraf ve piyasadaki fiyatların artışına sebep oluyor” diye konuştu.

Gaziantep’te çiftçilik yapan Rıfat Dağdelen de “Sıcaklık yüzünden karpuzlarımız zarar gördü. Hiçbir verim alamadık bu sene. 3 bin dönüme yakın alanım zarar gördü. Benim geçim kaynağım bu, 850 bin lira zararım var. Zarar eden ürünlerin hepsini imha ettik” dedi.

(Aleyna Sevim- Milliyet)

 
Milli yüzücü Sevilay Öztürk, dünya üçüncüsü oldu
 
Lüks konaklamanın merkezi Bodrum
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LPG'ye dev gece yarısı zammı!
Akaryakıta zam gelmeye devam ediyor. Otogaz grubuna, gece yarısı itibariyle ...
Tekstilde kan kaybı!
Son bir yılda tekstil sektöründe 487 şirket faaliyetine son verirken istihdamdaki ...
7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri başladı
MEMUR ve memur emeklilerinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği 2024-2025'i ...
 
Dolar ve Euro yükselişte!
Dolar/TL ve Euro/TL yükselişini sürdürürken, ekonomi yönetiminin kredilerdeki ...
Motorine gece yarısı zammı
Akaryakıt fiyatları döviz kuru ve petrol varil fiyatlarındaki değişkenlik ...
Bakanlık: Genel ihracatta e-ihracatın payı yüzde 10'a çıkarılacak
TİCARET Bakanlığı, e-ihracatın genel ihracat içerisindeki yüzde 1,5 oranındaki ...
 
Konutta kredi çıkmazı
Konutta finansmana erişim zorluğu rakamlara yansıdı. Son 5 haftada kredi ...
Akaryakıta yeni zam geliyor
Akaryakıt fiyatları, döviz kurlarındaki hareketlilik ve brent petrol fiyatlarına ...
Kola ve gazlı içeceklere 3. kez zam geldi
KDV oranları artışı sonrası kola ve gazlı içeceklere üçüncü kez zam geldi. ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva