Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
15 Eylül 2015 Salı - 10:48

Karşılıksız çekte patlama yaşandı! Esnaf zorda!

Ekonomideki durunluk, karşılıksız çekte patlama yaşanmasına neden oldu. Erken seçimin yol açtığı siyasî belirsizlik, artan terör eylemleri ile ihracat ve büyümede yaşanan düşüş, iş dünyasını zora soktu. Esnaf kara kara düşünüyor.

Karşılıksız çekte patlama yaşandı! Esnaf zorda!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ekonomideki durgunluk sebebiyle karşılıksız çekte adeta patlama yaşanıyor. Yılın ilk sekiz ayında karşılıksız çeklerin toplam tutarı yüzde 49 artarak 17,6 milyar liraya, karşılıksız işlem yapılan çek sayısı da 490 bine tırmandı. Piyasalardaki nakit sıkıntısını gözler önüne seren veriler, esnafı kara kara düşündürüyor. 

Erken seçimin yol açtığı siyasî belirsizlik, artan terör eylemleri ile ihracat ve büyümede yaşanan düşüş, iş dünyasını zora soktu. Nakit sıkıntısı yaşanan piyasalarda ‘karşılıksız işlemi' yapılan Çek adedi ve tutarı patladı. 2015'in ilk sekiz ayında karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21, tutarı ise yüzde 49 arttı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, ocak-ağustos döneminde karşılıksız işlem yapılan çeklerin parasal tutarı 17,6 milyar liraya, bunların sayısı 490 bine tırmandı. 2,5 milyar liralık 94 bin çek daha sonra ödendi. Aynı dönemde bankalara ibraz edilen 15 milyon çekin parasal tutarı 429 milyar lirayı buldu. Geçen ay adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan beş il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa; tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu iller de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli oldu.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin dün açıkladığı karşılıksız çek verileri, ekonomideki durgunluğun ulaştığı boyutu göz önüne serdi. 2015'in ilk 8 ayında karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 49 arttı. Ocak–Ağustos 2015 döneminde 490 bin adet çek için 17,6 milyar liralık karşılıksız işlemi yapıldı. İlk 8 aylık dönemde karşılıksızlık işlemi yapıldıktan sonra ödenen çek adedi 94 adet ve tutarı da 2,5 milyar lira oldu. İbraz edilen çek sayısının ciddi artış göstermesi piyasalarda yaşanan nakit sıkıntısının göstergesi olarak yorumlandı.



Büyük hali için resme tıklayınız

Siyasi belirsizlik, artan terör eylemleri, ekonominin ihtiyaç duyduğu adımların atılamaması ve ihracat rakamlarında ciddi gerilemeler yaşanması vadeli çalışan iş dünyasını ve esnafı zora soktu. Ödemelerini çek yazarak ileri tarihe erteledikten sonra da borcunu ödeyemeyenlerin sayısında patlama yaşandı. TBB'nin dün açıkladığı karşılıksız çekte patlama yaşandığını ortaya koydu. Buna göre 2015 yılının ilk 8 ayında 429 milyar lira tutarında 15 milyon adet çek ibraz edildi. Bu rakam, ibraz edilen çek sayısında yüzde 16'lık artışı işaret etti. Ocak–Ağustos 2015 döneminde parasal tutarı 17,6 milyar lirayı bulan 490 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 2,5 milyar TL tutarındaki 94 bin adet çek daha sonra ödendi.
Temmuz ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak yüzde 3,4 ve tutar olarak yüzde 3,7 oldu. Ocak-Ağustos 2015 dönemini kapsayan 8 ayda ise karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında yüzde 3,3 ve tutar bazında yüzde 4,1 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu oran, adet olarak yüzde 2,8 ve tutar olarak yüzde 3,2 idi.

KARŞILIKSIZ ÇEK ŞAMPİYONU İSTANBUL
Ağustos ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 şehir sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu şehirler ise sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli oldu. Ağustos ayında, tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 11,1 oranla Bitlis oldu. Bitlis'i sırasıyla yüzde 11,1 ile Bingöl, yüzde 10,6 ile Van, yüzde 9,3 ile Hakkari ve yüzde 8,4 oranla Mardin takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Çankırı, Sinop ve Karabük olarak sıralandı.

847 bin KİŞİ KREDİSİNİ ÖDEYEMEDİ
Karşılıksız çek verileri işletmelerin yaşadığı nakit sıkıntısını gözler önüne sererken vatandaşın içinde bulunduğu geçim derdini de ortaya koydu. TBB Risk Merkezi'nin yayınladığı son verilere göre bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı geçen yılın ilk yedi ayına göre yüzde 12 oranında artarak, 2015 yılının ilk yedi ayında 436 bin kişi oldu. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 3 artarak 638 bine ulaştı. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısı 2015 yılının ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 847 bin kişiye yükseldi.

 
Antalya'da otel yeri arıyor
 
AK Parti ile ilgili bomba iddia
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AGT aslında...
Nesrin Mater AGT'yi yazdı...
Motorine zam
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak ...
Kipa'nın yeni sahibi belli oldu
Beğendik; Ankara, Mersin ve Denizli’deki toplam 10 Tesco Kipa mağazasını ...
 
Dolar yeni haftaya yeni rekorla başladı
ABD'de faiz artırımının yaklaştığına ilişkin veriler, politik belirsizlik ...
Kurbanda ekonomiye 10 milyar liralık katkı
KURBAN Bayramı'nda Türkiye genelinde 600 bini büyükbaş, 2 milyonu da küçükbaş ...
Yapan doydu, yiyen yandı
Hileli gıdayla, yediğimiz içtiğimiz her şeyin içine ‘zehir’ katılmaya ...
 
Dolar 3 liraya yaklaştı
Dolar tarihi bir rekor mu kıracak?
Cacık bile hayal oldu
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ...
ATSO Akademi'den 3 eğitim
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva