Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
6 Kasım 2014 Perşembe - 16:22

Kaş-kekova için sürdürülebilir turizm protokolü

ANTALYA'nın doğal cenneti Kaş- Kekova kıyıları, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) Akdeniz'deki Deniz Koruma Alanlarında Sürdürülebilir Ekonomik Aktiviteler Projesi kapsamında Türkiye'de pilot bölge seçildi.

Kaş-kekova için sürdürülebilir turizm protokolü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile WWF- Türkiye, Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündeki Kaş- Kekova için sürdürülebilir turizm alanı protokolü imzaladı.
 
Antalya'nın tarihi ve doğal cenneti Kaş- Kekova kıyıları, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Akdeniz Program Ofisi'nin bölgesel koordinasyonunda, 6 ülkede eş zamanlı olarak yürütülecek Akdeniz'deki Deniz Koruma Alanlarında Sürdürülebilir Ekonomik Aktiviteler Projesi'nin (Sea-Med), Türkiye'deki pilot uygulama alanı oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle WWF-Türkiye tarafından 2014- 2017 yılları arasında yürütülecek projenin tarafları Antalya'da protokol imzaladı.
 
TURİZM PLANI HAZIRLANACAK
 
Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel'in de katıldığı açılış toplantısında protokolü Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Alan Yönetimi Daire Başkanı Ali Özkır, Deniz Turizmi Dairesi Başkanı Emel Çelik ve WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak imzaladı. Aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi de olan Kaş-Kekova için imzalanan protokolle, daha önce hazırlanan denizel alanın yönetim planıyla uyumlu bir turizm planı hazırlanacak. Sürdürülebilir turizmin esasları geliştirilecek ve pilot uygulamaları yapılacak. Proje kapsamında, Deniz Koruma Alanı'nın daha etkin yönetimi için gerekli idari ve mali altyapının geliştirilmesi de öngörülüyor. 
 
'DAHA HASSAS OLUNMASI GEREKİYOR'
 
Turizmin insanlık ve dünya için olduğu kadar Antalya için de vazgeçilmez olduğunu belirten Vali Yardımcısı Recep Yüksel, stratejisiz, ilkesiz, işbirliği yapmadan Antalya'da turizmin yürümeyeceğine ve bundan sonra, bugüne kadar olduğundan daha çok işbirliğinin gerektiğine işaret etti. Sürdürülebilir turizm için serbest piyasa şartlarının getirdiği rahatlığın bir kenara konulması ve daha hassas olunması gerektiğini söyleyen Yüksel, bu protokol çerçevesinde özellikle bölgede yaşayan insanların, kurumların proje sürecine katılımı ve görüşlerini bildirmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.
 
KORUMA-KULLANMA DENGESİ
 
Deniz Turizmi Dairesi Başkanı Emel Çelik, Bakanlık olarak 2023 yılı odaklı yürütülen çalışmalar, koruma-kullanma dengesi esas alınarak kültür ve turizm potansiyelinin tespiti, planlanması ve ülkemizin dünya turizminde daha üst sıralara taşınmasının temel amaçlarını oluşturduğunu söyledi. Türkiye'nin sahip olduğu tarihi, kültürel ve çevresel değerleriyle dünya turizmi içinde önemli bir konumda olduğunu kaydeden Çelik, Kaş-Kekova'da yürütülecek projenin de bu kapsamda önemli bir rol oynayacağını açıkladı.
 
AKDENİZ KİRLİLİK TEHDİDİ ALTINDA
 
Akdeniz kıyılarının nesli tehlikede olan deniz kaplumbağaları, Akdeniz foku, orfoz ve deniz çayırları gibi birçok türe ev sahipliği yaptığını belirten WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, "Binlerce yıl uygarlıklara beşiklik yapmış bu coğrafyanın doğal mirası, bugün artık kirlilik, aşırı ve yasadışı balıkçılık, yabancı türler, iklim değişikliği gibi çeşitli nedenlerle tehdit altında. Deniz ve kıyılarda oluşturulan koruma alanları, hassas yaşam ortamlarının, nesli tehlikedeki türlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, balıkçılıkta verimliliğin artırılması ve o alanda yapılan tüm faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması için önemli bir araç" diye konuştu.
 
İKİ ANA AMAÇ
 
2009- 2013 arasında 'Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma bölgesi Deniz Yönetim Planı ve Uygulanması Projesi'ni gerçekleştirdiklerini hatırlatan Baştak, "Bu kapsamda, Akdeniz ekosisteminin bütüncül bir şekilde korunmasına ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunmak üzere, ulusal ve yerel paydaşlarla hazırlanan Denizel Yönetim Planı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nce onaylandı. Yeni bir projeyi başlatmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Kaş- Kekova Sürdürülebilir Turizm Projesi'nin 2 ana amacı vardır. Denizel Alan Yönetim Planı uygulamalarının izlenmesi ve sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi. Projenin en önemli çıktılarından biri ise ilgili kurum ve yerel paydaşlarla birlikte hazırlanarak yönetim planına entegre edilecek olan sürdürülebilir turizm planı" şeklinde konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 
ANTALYA'NIN DOGAL CENNETI KAS- KEKOVA KIYILARI, DUNYA DOGAYI KORUMA VAKFI'NIN (WWF) AKDENIZ'DEKI DENIZ KORUMA ALANLARINDA SURDURULEBILIR EKONOMIK AKTIVITELER PROJESI KAPSAMINDA TURKIYE'DE PILOT BOLGE SECILDI. CEVRE VE SEHIRCILIK, KULTUR VE TURIZM BAKANLIGI ILE WWF- TURKIYE, OZEL CEVRE KORUMA BOLGESI STATUSUNDEKI KAS- KEKOVA ICIN SURDURULEBILIR TURIZM ALANI PROTOKOLU IMZALADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN DOGAL CENNETI KAS- KEKOVA KIYILARI, DUNYA DOGAYI KORUMA VAKFI'NIN (WWF) AKDENIZ'DEKI DENIZ KORUMA ALANLARINDA SURDURULEBILIR EKONOMIK AKTIVITELER PROJESI KAPSAMINDA TURKIYE'DE PILOT BOLGE SECILDI. CEVRE VE SEHIRCILIK, KULTUR VE TURIZM BAKANLIGI ILE WWF- TURKIYE, OZEL CEVRE KORUMA BOLGESI STATUSUNDEKI KAS- KEKOVA ICIN SURDURULEBILIR TURIZM ALANI PROTOKOLU IMZALADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
 

 
Üniversitede gergin eylem
 
Finike kapıçayı barajı'nin temeli atılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversitede gergin eylem
AKDENİZ Üniversitesi'nde bir grup öğrenci Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) ...
Normal doğuma zorlandı, öldü iddiası
ANTALYA'da doğum sonrası geçirdiği kanama nedeniyle 11 gün yoğun bakımda ...
Öğretmenin fırlattığı kitap gözüne isabet etti
ANTALYA'da yaramazlık yaptığı gerekçesiyle öğretmeninin fırlattığı kitap ...
 
Piyano festivali yarın başlıyor
BU yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Piyano Festivali, yeni ...
Alanya'da kruvaziyer turizmine 'ortadoğu' darbesi
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde kruvaziyer turizmi, Ortadoğu ülkelerindeki ...
Mavi bayrak başvuruları başladı
TÜRKİYE Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Antalya Koordinatörü Lokman Atasoy, ...
 
Klimalı duraklar evsizlere yuva oldu
ANTALYA'da sokakta kalan vatandaşlar havanın soğumasıyla klimalı duraklarda sabahlamaya başladı.
Antalyalı mankenler film setinde
ANTALYA'da çekimleri süren sinema filmi için 300 kişilik kadro ile sete ...
Müzede farklı eserler
MENEVİŞ Resim Atölyesi'nde çini işleme sanatını bez tuval üzerine yansıtan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva