Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Şentürk seçildi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Şentürk seçildi
Ayhan Bora Kaplan soruşturması... 1'i polis 4 gözaltı
Ayhan Bora Kaplan soruşturması... 1'i polis 4 gözaltı
Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
7 Ağustos 2016 Pazar - 10:59

Kaset komplosunda ortak çalışma

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndaki Haber Alma, Organize Suçlarla Mücadele ve Teknik Şube’nin ‘koordineli’ çalışmalar yaptığı tespit edildi.

Kaset komplosunda ortak çalışma
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yapılan yasadışı görüntü kayıtlarının neredeyse tamamına yakınının Ankara’da gerçekleştirildiği, bu çerçevede hedef seçilen kişilerin takibe alınıp görüntülendiği belirlendi.

Milliyet'ten Tolga şardan'ın haberine göre, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere siyasetçiler, bürokratlar ve emekli TSK mensuplarına yönelik ortaya çıkarılan kaset komplosunda Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndaki 3 birimin ortak çalışmalar yürüttüğü ortaya çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı komplo soruşturmasının yakalama aşamasına geçilmesiyle önemli bilgilere ulaşıldı. Edinilen bilgiye göre, savcılık talimatıyla 8 ay önce kaset komplosu soruşturmasının sonuna gelen EGM Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi, hafta içinde gözaltı işlemleri için düğmeye bastı. Savcılık soruşturmasında, yasadışı görüntü kayıtlarının nasıl yapıldığı sistematik olarak ortaya konuldu. Görüntü kayıtları alınacak kişilerin belirlenmesi ve yapılacak işlemler için Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren Haberalma Şubesi, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ve Teknik Şube’nin görev paylaşımı yaptığı ve ‘organize’ biçimde çalıştığı tespit edildi.

Saha çalışması

Savcılığa göre, yasadışı görüntüsünün alınmasına karar verilen ‘hedef kişi’ ile ilgili olarak yapılan işlemler şöyle tespit edildi:

1. AŞAMA - Haber Alma Şubesi: Takibe alınmasına karar verilen hedef kişi için ilk aşamada Haber Alma Şubesi harekete geçiyordu. Bu şubede görevli polisler, öncelikle hedef kişi için saha çalışması yaptı. Oluşturulan saha ekipleri, hedef kişinin ailesi, evi başta olmak üzere kullandığı adresler, yakın görüştüğü kişiler ve kullandığı cep telefonlarını günler süren çalışmalarla tespit ederek hedef kişinin profilini oluşturdu. Bu şubede hazırlanan ön raporlar, bu kez Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne gönderilerek özellikle telefon dinlemesi ve teknik takip işlemleri başlatıldı.

Sistemin beyni

2. AŞAMA - Organize Suçlarla Mücadele Şubesi: (R) Şubesi olarak da bilinen şube, sistemin beyni olarak görev yaptı. Haber alma Şubesi’nden gelen hedef kişilere ait profiller üzerinde detaylı çalışmalar yürüten R Şubesi, hedef kişilerin dinlenmesi ve kullandıkları telefonların; baz yerinin gösterilmesi; kiminle, ne zaman, nereden nereye, ne süreyle konuştuğunun belirlendiği HTS kayıtlarının elde edilmesi için kimi zaman sahte isimlerle ya da IMEI numaraları üzerinden inceleme yapılmasını sağlayacak savcılık ve mahkeme kararlarının çıkarılması işlemleri yürütüldü. Bu çerçevede, hedef seçilen kişilerin, hiçbiri hakkında herhangi bir adli süreç yürütülmeyen kişiler olduğu, tamamen sahte kayıtlar üzerinden yasal mevzuata uygun olması amacıyla evrak hazırlandığı anlaşıldı. Bu evrakın savcılıklar ve mahkemeler tarafından onaylanması sonrasında hedef kişiler hakkında izleme, dinleme ve takip çalışmaları başlatıldı.

Gizli kamera

3. AŞAMA - Teknik Şube: Hedef kişilere ait evrakın resmiyet kazanması sonrasında devreye Teknik Şube girerek hedeflere yönelik izleme, dinleme ve takip çalışmaları başlattı. Özellikle hedef kişilerin görüştüğü kişileri de izlemeye alan Teknik Şube, hedef kişilerin sıkça görüştüğü kadınlara yönelik izlemeleri hedef kişilerle örtüştürdü. Hedef kişilerin, tanıdıkları kadınlarla hangi adreslerde buluştuğunu, telefon dinlemesi, HTS izlemesi ve takibiyle belirleyen Teknik Şube ekipleri, elde ettikleri verilerden hareketle buluşma yapılan evleri ya da iş yerlerini yakın izlemeye aldı. Bu aşamadan sonra, Teknik Şube ekipleri, söz konusu adreslerde hiçkimsenin bulunmadığı zamanları kollayarak çilingirler aracılığıyla ev ve işyerlerine girip yasadışı görüntü kayıt düzenekleri yerleştirdi. Evlerde hiçbir şey olmamış gibi hareket eden uzman polisler, mekânların değişik yerlerine gizli kamera ve gizli ses kayıt sistemleri yerleştirdi.

Kayıt altına alındı

4. AŞAMA - Organize Suçlarla Mücadele Şubesi: Hedef kişilere ait mekânlarda yapılan yasadışı görüntü ve ses kayıt işlemini sağlayacak düzeneklerin yerleştirilmesiyle artık son aşama olan kayıt aşamasına geçildi. Bu aşamada, R Şubesi ekipleri görev yaptı. Teknik takipler sonrasında, hedef kişilerin buluşma yapacağı kişiyi, tarihi, saati ve yeri tespit eden Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, belirlenen zamanda, söz konusu adres ya da adreslere özel olarak satın alınan obzervasyon (takip) araçlarını gönderdi. Mekânlara yerleştirilen görüntü ve ses kayıt sistemlerinden elde edilen, ses ve görüntü verileri, adreslerin yakınına park etmiş obzervasyon araçlarındaki sisteme aktarılarak kayıt altına alındı.

Tamamına yakını Ankara’dan

Emniyet İstihbarat Dairesi’nde oluşturulan yapılanma çerçevesinde faaliyetlerinin yürüten yasadışı görüntü kayıt ekiplerinin elde ettiği veriler, günü geldiğinde kullanılmak üzere depolandı. Daha sonra bu kayıtlar, farklı internet adresleri üzerinden değişik tarihlerde yayımlandı. Savcılık soruşturmasında, hedef olarak belirlenen kişilere yönelik yasadışı ses ve görüntü kayıt işlemlerinin tamamına yakınının Ankara’da gerçekleştirildiği tespit edildi. Ankara’nın dışında sadece İstanbul’da 2-3 kayıt yapıldığı belirlendi. Hedef kişilere yönelik yasadışı takiplerin EGM İstihbarat Dairesi ile Ankara Emniyeti İstihbarat Şubesi arasında iş yoğunluğuna göre paylaştırıldığı saptandı.
 

 
Aydınlık'ın büyük iddiası
 
O işyerine tek kurşun
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siirt'te 1 asker şehit, 4 asker yaralı
Siirt’in Eruh İlçesi kırsalında, güvenlik güçleri ile PKK’lılar arasında ...
Anne ve kızı kazada öldü
AFYONKARAHİSAR'ın Dinar İlçesi'nde otomobil, hafif ticari araç ve kamyonetin ...
Isparta'da 6 işadamı FETÖ'den tutuklandı
ISPARTA'da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma ...
 
Tahliye olamadı
BEŞİKTAŞ'taki trafik kazasında polis memuru İsmet Fatih Alagöz'ün şehit ...
Koç'a şok ceza
Koç Holding, kendilerine 79 milyon TL vergi cezası tebliğ edildiğini duyurdu.
Can Dündar'ın yeni adresi belli oldu
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Alman gazetesi Die Zeit’e yazar oldu.
 
Matematikçiden “Faz” isimli koleksiyon
10-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında Ayvalık Macaron Konağı "Faz” isimli ...
CHP il başkanının kızı FETÖ'den açıkta
Bilecik'teki FETÖ operasyonunda bir şok yaşandı. CHP İl Başkanı Yaşar'ın ...
Genç manken ormanda ölü bulundu
Eskişehir'de ormanlık alanda boğularak öldürülmüş halde bulunan genç kızın ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva