Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
2 Ağustos 2020 Pazar - 15:12

Kediler insanları kandırıyor mu?

Kediler sahiden zeki hayvanlar mı? Köpekler için daima akıllı denir ama kedilere oranla ne kadar akıllılar? Kedilerin beyinleri hakkında yapılan bilimsel araştırmalar, bu sevimli hayvanlar hakkında şaşırtıcı bilgiler ortaya koyuyor...

Kediler insanları kandırıyor mu?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kedilere dair sosyal medyada çokça videoya, fotoğrafa denk geliyoruz. Kabul etmek gerekir ki bunlar genelde sevimli olmalarından çok garipliklerini içeren medyalar oluyor. Hatta internette kediler aslında uzaylıdır diye bir espri bile var. Zekaları, öğreniş şekilleri, davranışları ile kendilerine has hayvanlar. Peki kediler gerçekten zeki mi? Öğrenme yetenekleri var mı yoksa içgüdüsel mi hareket ediyorlar? Köpekler zekidir inanışının yanında kediler mi daha akıllı köpekler mi? İşte kediler ve onların gizemli dünyasına dair bazı bilimsel gerçekler...

Kedilerin çok iyi bir kısa süreli hafızası vardır ve kediler gözlem yoluyla öğrenme becerisine sahiptir. Köpeklere oranla, karmaşık sorunları çözme yetenekleri çok daha gelişmiştir. Kedilerin beyni de köpeklerin beynine göre daha karmaşıktır. Serebral korteks, beyindeki bölümlerden biridir. Bu bölüm düşünmek ve akılcı karar vermekten sorumludur. Bir kedinin serebral korteksi, yaklaşık 300 milyon sinir hücresi ile köpeğinkine göre çok daha karmaşıktır. Köpeklerin ise serebral korteksinde 160 milyon sinir hücresi bulunur. Aynı şekilde kedilerin kısa süreli hafızaları da çok daha iyidir.

Kedilerin ve köpeklerin test edildiği bir deneyde, mamanın nereye saklandığını kedinin mi köpeğin mi daha iyi hatırlayacağı test edildi. Kedilerin kısa süreli hafızaları yaklaşık 16 saat sürdü. Köpeklerin ise yalnızca 5 dakika.

Kediler uzun süreli hafızalarında çok fazla bilgi saklayamamalarına rağmen, akılda tutmayı seçtikleri şeyleri uzun yıllar boyu hatırlayabilirler. Kedilerin beyinlerindeki görsel alanlarda, insanlardan ve çoğu memeliden çok daha fazla sinir hücresi bulunur. Kediler annelerinin avlanışını, yemek yiyişini ve temizlenişini izlerler, sonra da ta ki doğru yapana kadar aynılarını taklit ederler.

Kediler yaşlandıkça beyin fonksiyonlarında düşük görülebilir. Yaşlı kedilerde Alzheimer benzeri rahatsızlıklar baş gösterebilir. Kedilerdeki bilişsel davranış bozukluğunun sebebi, beynin hastalanması ve kötüleşmesidir. Ardından yolunu şaşırma, kaybolma, depresyon, antisosyal davranışlar gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Kediler ayrıca 100'den fazla farklı ses çıkarabilir. Köpeklerde ise bu çeşitlilik 10 civarıdır. Bir kedinin beyni, köpek beyninden çok insan beynine benzer. İnsan beyni ile benzerlik oranı %90'dır. Kediler ve insanlar, beynin duyguları kontrol eden özdeş bölümlerini kontrol ederler. Kediler, insanları kandırmak için seslerini değiştirebilirler. Mama istediklerinde genelde insan bebeklerini taklit ederler.

Kediler sesleri 64 kHz'e kadar duyabilirler. İnsanlar ise yalnızca 20 kHz'e kadar duyabilirler. Kediler insanlara yalnızca şefkat için sürtünmezler. Yüzlerinin etrafındaki koku bezleriyle işaretleme yapmak için de sürtünürler. Kuyruk bölgeleri, patilerinde dahi koku bezleri vardır. Okşandıklarında ya da üzerimizde yattıkları zaman da kokularını bırakırlar.

Araştırmacılar kedilerin gırlama mırıldanma arası sesi nasıl çıkardıklarını tam olarak bulamadılar. Yaygın fikir, kedinin bunu boğazının gerisinde ses tellerini titreştirerek çıkardığı yönünde. Bunu gırtlaktaki hava geçişini saniyede 25 kere açıp kapanarak gerçekleştiren bir kas yardımı ile yapıyorlar. Günümüzdeki kedilerin en eski atası 30 milyon yıl önce yaşamıştı. Bilim insanları bu kediye Proailurus ismini verdiler. Bu kelime Yunancada 'İlk Kedi' anlamına geliyor.

(Chip)

Etiketler:
 
Öğrenciler keşfetti NASA doğruladı
 
Kurban siz olmayın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın cinayetlerinin temmuz listesinde Antalya'da var....
İstanbul Sözleşmesi tartışmaları sürerken kadına yönelik şiddet ve cinayetler ...
Yuvadan düştü tedaviye alındı
AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde yuvadan düşmüş halde bulunan 'kukumav' cinsi ...
Boğa kaçarken bir aracın üzerine çıktı
SAMSUN'da kesime götürülen kurbanlık boğa ürküp sahibinin elinden kurtuldu. ...
 
MSB: Irak kuzeyinde 6 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
MİLLİ Savunma Bakanlığı, Irak kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen ...
Firari üst düzey 63 kişiye maaş ve ikramiye verilmiş
MASAK Başkanı, firari 63 FETÖ'cünün, 15 Temmuz 2016'dan bu yana kamudan ...
Yüzbaşı, 4 yaşındaki kızını öldürüp, intihar etti
İZMİR'in Aliağa ilçesinde, Yüzbaşı E.T. (36), 4 yaşındaki kızı N.T.'yi ...
 
Ev bastı katliam yaptı: 4 ölü
SİVAS'ta, ayrıldığı kız arkadaşının ailesinin evini basan Dursun D. (43), ...
Trafikte aracından havaya ateş açan sürücüye tepki
İZMİR'de aracıyla seyir halinde olan sürücü camdan elini çıkararak silahıyla ...
Şoförün testi pozitif çıkınca, başkan karantinaya girdi
ADIYAMAN’ın Kahta ilçesine bağlı Akıncılar Belde Belediye Başkanı İsmet ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva