TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
19 Nisan 2014 Cumartesi - 11:00

Kılıçdaroğlu'nun alıntı yaptığı Antalya raporu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Antalya'da seçim yenilgisine ilişkin 'Ak Parti seçimi kazanmadı, biz kaybettik' değerlendirmesinin dayanakları, Antalya'dan kendisine ulaşan raporda ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu nun alıntı yaptığı Antalya raporu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 Antalya'da CHP'nin seçim yenilgisi üzerine hazırlanan ilk ve şimdilik en kapsamlı rapor, partinin eski Muratpaşa Belediye Meclis üyesi ve Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Figen Çalıkuşu tarafından hazırlandı. 15 sayfalık rapor önce CHP lideri Kılıçdaroğlu'na, ardından parti Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi üyelerine gönderildi.
 
 CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun Antalya'ya ilişkin 'Ak Parti seçimi kazanmadı, biz kaybettik' şeklinde ilk değerlendirmesinin kaynağı da bu raporda yatıyor. Kılıçdaroğlu'na sufle veren raporda Çalıkuşu, bu durumu "CHP'nin seçim sürecindeki oy kaybına yol açan yaklaşım ve stratejilerinin AKP'ye Antalya'yı verdiğini çok net söylemek mümkündür" sözleriyle açıkladı.
 
 CHP'NİN OYLARI ERİDİ
 
 Antalya'nın sosyo-ekonomik ve demografik yapısının derin incelemesiyle başlayan raporda Figen Çalıkuşu, 30 Mart seçim sonuçlarını CHP'nin Büyükşehir Belediyesi'nin kazandığı 2009 yerel seçimleriyle karşılaştırmayı tercih etti. Çalıkuşu, bu seçim karşılaştırmasından hareketle Ak Parti adayı Menderes Türel'in oy oranını ciddi şekilde artırmadığı, CHP'de yüzde 6 oranında erime yaşandığını savundu.
 
 YANLIŞ TOPLUMSAL OKUMA
 
 Figen Çalıkuşu, raporunda bu erimenin nedenlerini yanlış toplumsal okuma ve teknik hatalar olarak sınıflandırdı. Büyükşehirden bütünşehire geçiş sürecinin doğru değerlendirilemediğini savunan Çalıkuşu, birçok sınıflandırma içinde yer alabilecek gençlerin de göz ardı edildiğini belirttiği raporda, "Eski alışkanlıklara fazlasıyla teslim olundu" görüşünü dile getirdi. Çalıkuşu, tüm bunlarla birlikte 'CHP'nin parti tabanı ile bütünleşmenin tam sağlanamadığı, en ufak bir hoşgörü ve ilginin bariz şekilde esirgendiği' şeklinde ifade ettiği bir duruma da raporunda yer verdi.
 
 ADAY HATALARI
 
 Çalıkuşu, teknik hatalar bölümünü ise 7 başlık altında topladı. Aday belirlemeyle başlayan bu başlıklar altında Çalıkuşu, partinin Muratpaşa adayını belirlemede yaşadığı kaosun halk nezdinde güvensizlik ve parti tabanında kırgınlıklara neden olduğunu kaydetti. Her ne kadar yerel seçimler bir referandum ortamında geçmiş olsa da 'adayın kapsayıcılık ve yaklaşımı'nın önemli olduğunun altını çizen Çalıkuşu, CHP'nin Kepez'de Erdal Öner tercihinin yanlış, DP'den MHP'ye geçen eski Kestel Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Manavgat'ta ikinci dönem başkanlığı kazanan CHP'li Şükrü Sözen'in sürecin olumlu örnekleri olduğunu kaydetti.
 
 TOPLUMSAL İTTİFAKLAR
 
 'Eski bir Demokrat Partili' olan raporun sahibi Çalıkuşu, CHP'nin üst düzeyine sunduğu raporda Hasan Subaşı örneğine de değindi. Subaşı isminin aday belirleme aşamalarında gündeme geldiğini hatırlatan Çalıkuşu, "Subaşı'nın adaylığı konuşulmuş olmasına karşın sonrasında hiç değilse sürece katkı koyması adına doğrudan bir görüşme dahi sağlanamamıştır" şeklindeki tespite raporda yer verdi.
 
 DAR KADROCULUK VE BAYKAL KAVGASINDA ISRAR
 
 Süreçte CHP Genel Merkezi'nin Antalya'da kamuoyunun ya da sokağın sesini dinlemek, duymak yerine yerel unsurların kendi istikametlerindeki yeni dizayn çabasına hizmet edecek bir yaklaşıma itibar ettiği de raporda ayrıca yer aldı. Çalıkuşu bunu 'dar kadroculuk' olarak nitelendirirken, "Bir başka önemli etken de eski Genel Başkanımız Sayın Deniz Baykal ve milletvekillerimiz ile başlatılan sürtüşme ve kavgada ısrar edilmesidir" görüşü dile getirildi.
 
 CEMAAT OYLARI MHP'YE GİTTİ
 
 Çalıkuşu, belediye meclis listelerinin yanlışlığı, kadın kotasına riayet edilmemesi gibi konularla devam ettiği eleştirilerinde, 'Cemaat gerçeği' bölümünde ise farklı bir yaklaşımı dile getirdi. Raporda cemaat bölümü şu şekilde yer aldı:
 
 "Cemaatin oturmuş, önder kabul edilen isimleri Büyükşehir adayımıza inandırıcılık noktasında sıkıntıları olduğunu ifade etmekten kaçınmamışlardır. Sıklıkla başörtüsü ile ilgili çıkışları gündeme getirmişlerdir. Bu sebeple de son kertede oylarını vermemiş olan önemli bir kesim bulunmaktadır. MHP oylarının ciddi yükselişinin bir izahı da bu durum olabilir."

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) 

 
Türkiye dışarıdan besleniyor
 
Serik'te hortum seralara zarar verdi
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mert ünlü 20 Nisan 2014 Pazar 16:10

Kaybın en buyuk nedeni ; Figen calikusu , Cem Balkan ve Gültekin Otur'un aklılları sıra Evcilmene zarar vericez diye Antalya esnafının canına okumalarıdır. En ufak hatası olan esnafı hemen şikayet edip belediyelerle karşı karşıya bırakmışlardır. Chpden ihraç istemiyle atılmalarına karar verilsede bir türlü onaylanmaması bence partiye en buyuk zqrardır.

Yorumu oyla      10      4  
Kumluca lı 20 Nisan 2014 Pazar 16:10

Avukat hanım kendisi bir rapor hazırlayıp gn merkeze sunmuş ancak anlamalıki Sn Subaşı CHP tabanının rağbet ettiği bir isim değil. Diğer bir hata MHP nin oyları son dakikada yükselmedi. Bu sonuç hatta daha iyisi MHP adına bekleniyordu. Ayrıca Kepezin sandığa yansıması konusu ve bunun büyükşehire etkileri unutulmuş. 2b ler unutulmuş.Chp nin köylerdeki eksiklikleri unutulmuş.Kaştaki operasyon gazipaşadaki operasyonun yansımaları unutulmuş. Evcilmenin DSP ye kaydırdığı oy unutulmuş.Daha çok şey yazılabilirdi.Ayrıca genel merkeze gişen tek raporda bu değil ondan fazla rapor var.

Yorumu oyla      9      3  
CHP Lİ 20 Nisan 2014 Pazar 11:34

Bu figen çalıkuşu chp yi nereden tanıvermiş.kendi bir şey olamadıyayazmışda yazmış.sen chp ye hizmet için değil hasan subaşının emriyle bir şey olmaya geldin.

Yorumu oyla      7      4  
chp 07 19 Nisan 2014 Cumartesi 18:06

f.çalıkuşuna bravo.

Yorumu oyla      5      4  
iyi bir chp li 19 Nisan 2014 Cumartesi 14:46

Seçim kaybetme için bir çok sebep sayılabilir .arkasnda oy olduğuna inanılan kişilerin neden acaba bu oylar chp yekanalize edemediler sayın çalıkuşuna sormazlarmı.Seçim neden kaybedildi bunun raporunu yazacak kadar chp yi ve chp lileri tanıyor.

Yorumu oyla      4      3  
Timur İnanç 19 Nisan 2014 Cumartesi 14:29

Sayın Figen Çalıkuşu'nun hazırlamış olduğu rapor karşısında şapka çıkartıyorum... Çok güzel analiz etmiş. Bende şahsım olarak maddeler halinde bazı şeyler eklemek istiyorum. 1- Cumhuriyet Halk Partisi kurulduğu günden beridir bu kadar oynak bu kadar tutarsız ve bir bu kadarda partisine ihanet eden bir il başkanı bu partide görev almamıştır. 2-Hiç bir partide Bir Büyükşehir Belediye Başkanı kendisini bir eski genel başkandan ve ilin Milletvekillerinden üstün görerek vede onları göz ardı ederek siyaset yapmamıştır. 3-Genel merkezdeki şahıslar Antalya'nın coğrafi özelliğini bilmeden kendi kafalarına göre aday belirlemesi yapmıştır. 4-Kepez ilçesinde 2009 yerel seçimlerinde oy patlaması yapan bir adayın yerine partisinden ihraç edilmiş bir kişi aday gösterilmiştir. 5-Meclis üyelerinin seçiminde Etnik köken kıyımı yapılarak;Partiye gönül vermiş kişilerin yerine başka partilerde siyaset yapan vede toplum içerisinde itibarı olmayan kişiler aday gösterilmiştir. 6-Parti olarak Türkiyedeki rüzgarı arkasına alıp bütün partileri hezimete uğratma yerine? yukarıda belirtiğim olaylardan dolayı parti çok büyük vede kapanmaz bir yara alarak hezimete uğratılmıştır. 7- BELEDİYE SEÇİMLERİ ÇOLUK ÇOCUĞUN ELİNE BIRAKILACAĞINA? ONURSAL GENEL BAŞKANIMIZ SAYIN DENİZ BAYKAL'A BIRAKILSAYDI EĞER???TÜM İLÇELERİN YÜZDE YETMİŞİNİ ALIRDIK... 8-BU PARTİNİN ACİLEN KÖKLÜ BİR KAN DEĞİŞİMİNE İHTİYACI VARDIR? YOKSA BU ÜLKEDE CHP TARİH OLUR. SAYGILARIMLA...

Yorumu oyla      9      4  
biz cemaatçiler 19 Nisan 2014 Cumartesi 13:50

konyaaltında sayın böceğe oy verdik, büyükşehirde chp ve mhp

Yorumu oyla      4      3  
Seyit Hüseyin Kartal 19 Nisan 2014 Cumartesi 13:13

Rapor tesbitlerine katılmak varda iki hususun altınıda çizmek var. 1 Gürgut Acar dışındaki vekilleride iyi sogulamak var 2.Erdal öner terciği yanlışda CHP'li olupda kepezde mhp'ye vermekmi doğru.Kepez örgütü seçime bir iki gün kala mesajla sandık görevlisi ve müşait gibi yetersizliği yaşarken mevcut olanlarda mahalle Muhtarlığına endeksli partili sorumluluğu deyilde sandıklar sayım esnasında tarah olduğu muhtarın kayıpı anlaşılınca sandık ve sahayı terk edildiğini neden rapor edilmiyor.Asıl ve önemli hususlar deyilmidir.

Yorumu oyla      4      3  
zeki 19 Nisan 2014 Cumartesi 12:00

rapor adı altında genel merkez kendini aklamaya çalışmış.akaydın yanlış adaydı, seçimi götürmede yetersiz,bilgisiz, çıkar hesapları ile hareket eden bir il ve muratpaşa ilçe yönetimi vardı. kendilerini aklamak için hedef saptırmasınlar.sorunluluk kimde ise hesap vermelidir.

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bakara - Makara hapsi'
Eski Bakan Egemen Bağış ile gazeteci Metehan Demir'in ''Bakara-makara'' ...
Demirbaş; CHP fabrika ayarlarına dönmeli
Dünyanın sayılı organ nakli cerrahlarından CHP üyesi Prof. Dr. Alper Demirbaş, ...
Tarhan; Sonuç hezimet
CHP’de ‘seçim kritiği’ kadınlarla başladı. Tarhan sert eleştiriler yöneltti.
 
CHP'de iki geçici ihraç
CHP Antalya İl Örgütü tarafından kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin ...
Kılıçdaroğlu; 'Gönlümden geçen adaylar farklıydı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak, ...
Deniz Baykal: Tazelenmeye ihtiyaç var
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, partisinin ...
 
Seçim yenilgisinin iki suçlusu
CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, seçim yenilgisinin 2 suçlusunu buldu. ...
Türel'e sürpriz ziyaretçiler
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 'açık kapı' uygulamasıyla ...
YSK kararını verdi
YSK, eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Mustafa Akaydın'ın ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva