Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
12 Kasım 2018 Pazartesi - 11:36

Kilosu 10 bin TL'ye zeytin...

MANİSA'nın Akhisar ilçesinde kamulaştırılan bir araziden sökülüp Antalya'da Vakıf Zeytinliği'ne dikilen 760 ve 1200 yaşlarındaki 2 zeytin ağacı, iki yıllık toprağa uyum sürecinden sonra bu yıl ikinci kez ürün verdi.

Kilosu 10 bin TL ye zeytin...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın akciğeri olarak adlandırılan 2 milyon 630 bin metrekare alanda çoğunluğu zeytin ağaçlarından oluşan yaklaşık 25 bin ağacın bulunduğu Vakıf Zeytinliği arazisi, 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden ihaleyle Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından 20 yıllığına kiralandı. ATB tarafından Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, ATSO gibi kent dinamiği kamu kurumlarının ortağı olduğu Zeytinpark A.Ş. kurularak, uzun yıllar bakımsızlıktan çevresi çöp yığınına dönüşen arazi temizlendi.

Yılda 2 bin 600 ton toz ve 610 milyon metreküp havayı emerek temizleyen Zeytinpark'ın etrafı da 5 bin 600 metrelik duvar ve tel örgülerle koruma altına alındı. İçerisindeki zeytin ağaçlarının da büyük bölümüne gençleştirme yapıldı. Tarımsal faaliyetler ve doğal alanın koruma altına alınmasının yanı sıra, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, 'Dersimiz Doğa' etkinliğiyle çocukların doğayı ve doğayı korumayı öğrenmelerine yönelik faaliyetlerin de sürdürüldüğü Zeytinpark, içerisindeki 760 ve 1200 yaşındaki asırlık iki zeytin ağacıyla da büyük ilgi görüyor.

ODUN OLMAKTAN KURTARILDILAR

ATB Başkanı Ali Çandır'ın girişimiyle, İstanbul-İzmir otoyol projesi kapsamında Akhisar'da istimlak edilen arazideki iki anıt ağaç, 2015 yılında özel yöntemle köklenerek Tırlarla Zeytinpark'a nakledildi. İki anıt ağaç, iki yıllık özenli bakımın ardından toprağa uyum sağladı. Geçen yıl iki ağaçtan da nakil sonrası ilk defa 5'er kilo ürün alındı. Bu yıl ise iki ağacın verimi iki kat arttı. Yaklaşık 20 kilo ürün elde edilen iki anıt ağacın manevi değeri nedeniyle zeytinleri, kilosu 5 bin liradan açık artırma usulü satılacak.

İKİ AĞAÇ 20 KİLO ÜRÜN VERDİ

760 ve 1200 yaşındaki iki anıt ağacın Akhisar zeytin türü olan Uslu zeytini olduğunu belirten Zeytinpark A.Ş. Genel Müdürü Vahdet Narin, “İki yıldır meyve veriyorlar. Biri 1200, diğeri 760 yaşında. Küçük olandan 9 kilo, 1200 yaşındakinden 11 kilo zeytin hasadı elde ettik. Eledikten sonra da sofralık zeytin kurduk. İki anıt ağacın zeytini çok az. Manevi değerleri de olduğu için sembolik ihale veya açık artırma gibi bir yöntemle satmayı düşünüyoruz. İnternetten açık artırmaya koyacağız ve kilosunun 5-10 bin liraya ulaşacağını düşünüyorum. Daha yükseğe çıkabilir. Çünkü bu ağaçların manevi değeri yüksek, en azından 1200 yaşındaki bir ağacın ürünü ve az miktarda" dedi.

GÖRKEMLERİ HER YIL ARTIYOR

İki ağacın kurtarılma hikayesini de anlatan Narin, “Manisa'ya yaptığımız bir ziyarette İzmir-İstanbul otoyolunun yapımını gördük. Otoyolun yapımında çok ciddi bir arazinin kamulaştırıldığı ve bu kamulaştırmada 109 bin civarında ağacın kesilmesi ya da yer değiştirmesi durumu vardı. Biz de orada yaşı ileri iki ağacı alıp getirdik. Nakli oldukça zordu, yöre halkının çok bilmediği ve üzerinde de durmadığı bir konuydu. İzin alarak buraya sevk ettik ve diktik. İkisi de tuttu, altyapısı, kökleri oluştu ve ürün verdiler. Bu sene itibariyle de dalların büyümesine yönelik budama ve desteklemeler yapacağız. Sanıyorum birkaç senede görkemli bir ağaç yapısına ulaşacak. Bu konuda iyi bir örnek olduğumuzu da düşünebiliriz. Çünkü bizden sonra çok sayıda kurum, kişi bu otoyol yapımı nedeniyle ağaçları odun olmaktan kurtarıp nakletti. Anadolu'nun çeşitli yerlerine dikildi ve toprakla buluştu" diye konuştu.

MANISA'NIN AKHISAR ILCESINDE KAMULASTIRILAN BIR ARAZIDEN SOKULUP ANTALYA'DA VAKIF ZEYTINLIGI'NE DIKILEN 760 VE 1200 (FOTODAKI)  YASLARINDAKI 2 ZEYTIN AGACI, IKI YILLIK TOPRAGA UYUM SURECINDEN SONRA BU YIL 20 KILO ZEYTIN ELDE EDILDI. (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

MANISA'NIN AKHISAR ILCESINDE KAMULASTIRILAN BIR ARAZIDEN SOKULUP ANTALYA'DA VAKIF ZEYTINLIGI'NE DIKILEN 760 (FOTODAKI)  VE 1200 YASLARINDAKI 2 ZEYTIN AGACI, IKI YILLIK TOPRAGA UYUM SURECINDEN SONRA BU YIL 20 KILO ZEYTIN ELDE EDILDI. (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)
MANISA'NIN AKHISAR ILCESINDE KAMULASTIRILAN BIR ARAZIDEN SOKULUP ANTALYA'DA VAKIF ZEYTINLIGI'NE DIKILEN 760 VE 1200 YASLARINDAKI 2 ZEYTIN AGACI, IKI YILLIK TOPRAGA UYUM SURECINDEN SONRA BU YIL 20 KILO ZEYTIN ELDE EDILDI. (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 


 

Etiketler:
 
Suriyeli öğrenciler için özel uygulama
 
Antalya'da 'Huzur' uygulaması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EXPO 2016 ALANI NE OLDU 12 Kasım 2018 Pazartesi 15:54

EXPO ALANINA DA BIR SURU AGAC DIKILMISTI NE OLDU O AGACLARA? BIR AN ONCE O BOLGEDE ATIL OLMAKTAN CIKMALIDIR. HALKIN KENDISINE KAZANILMALIDIR. HALKA TURISTE YARARLI BIR GIRISIM ILE ORTAK BIR PROJE URETILMELIDIR. TURİZM VE TARIM UNIVERSITESI KURULABILIR. 10 BIN KISILIK. BIR KISMI KONFERANS ALANI OLARAK KULLANILABILIR. AKSU CAYI TARAFINA EN BATI KISMINA MAKSIMUM 3 BODRUM 7 KAT YUKARI OLMAK KOSULU ILE OTEL YAPILABILIR. DISNEYLAND BENZERI BIR EGLENCE KULTUR GENCLIK MERKEZINE DOSNUTURULEBILIR. KATMA DEGERI YUKSEK BIR TURIZM ALANI OLARAK HAYATA KAZANDIRILMALIDIR. DEVLET TARAFINDAN DEGIL OZEL SEKTOR TARAFINDAN YAPILMADI 29 YIL ISLETILIP DEVLETE GERI VERILMELIDIR. HEMDE YORE HALKINA ONCELIKLIK OLARAK YORE HALKINA ISTIHDAM SAGLANMALIDIR. ETRAFINDAKI ATIL DURUMDAKI TARIA ELVERISSIZ YERLERI IMARA ACARAK YASAM ALANI DUZENLENMELIDIR. OSMANLI SELCUKLI MIMARISI ILE YENI CADDELER SOKAKLAR YAPILMALIDIR HEMEN KUZEY TARAFINA EXPO KULESININ...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
81 ilin 45'ini gezdi
ESLİNE Ajans kadrosuna yıl başında dahil olan Nil Yalın (25), farklı şehir ...
Manavgat'ta jandarmanın uyuşturucu operasyonları
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 2018 yılının 10 ayında jandarma tarafından ...
Emlak sektöründe 'kapora' dolandırıcılığı
ANTALYA'da pahalı semtlerde uygun fiyatlı daire ilanı verip, alıcıyla ...
 
Çoban güven tazeledi
EĞİTİMCİLER Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Antalya Şubesi'nin genel ...
Antalya Türk-İş'ten Ankara'ya transfer
Kısa adı TES-İŞ olan TÜRK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Türkiye Enerji, Su ...
İç mimar çift mutluluğa 'evet' dedi
İÇ mimar Merve Gülcü ile meslektaşı Kadir Ömeroğlu, düzenlenen törenle dünya evine girdi.
 
Milli Emlak Müdürlüğü'nde hırsızlık
ANTALYA'da Manavgat Milli Emlak Müdürlüğü'ne giren kimliği belirsiz kişi ...
İşte hortumun oluşma anı ve sonra yaşananlar
Gazipaşa Selinus Sahili'nde saat 15.30 sıralarında denizde hortum çıktı. ...
Üzerindeki figürler arkeologları bile şaşırttı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde Likya Birliği'nin en önemli 6 kentinden biri ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva