Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
12 Temmuz 2011 Salı - 09:39

Kırsal kalkınmaya kısıtlama gelebilir

TOBB Türkiye Tarım Meclisi, kırsal alanda gelir düzeyini ve sosyal standartları yükseltmeyi amaçlayan 81 ile yaygınlaştırılan kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projeler konusunda Kırsal Kalkınma Kurumu’nun akredite olması durumunda bazı illere kısıtlama getirilebileceğine dikkat çekti.

Kırsal kalkınmaya kısıtlama gelebilir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, TOBB Türkiye Tarım Meclisi Toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı’nın da katılımıyla, Ankara’da gerçekleştirildi. 16 ilde başlatılan, daha sonra 81 ile yaygınlaştırılan kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin kredilendirilmesi konulu tebliğ masaya yatırılırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerince, söz konusu projelerle ilgili sonuçların değerlendirildiği ve 2015 yılına kadar ek süre alındığı ifade edildi.
Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin kredilendirilmesi konusunda hazırlanan tebliğ ile ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerince yapılan bilgilendirmede, kırsal kalkınma konularının son dönemlerde kamuoyunda sıkça tartışıldığına işaret edildi.
Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin amacı; kırsal alanda gelir düzeyini ve sosyal standartları yükseltmek, tarıma dayalı sanayi entegrasyonunu sağlamak, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek, gıda güvenliğini artırmak, pazarlama altyapısını güçlendirmek, alternatif gelir kaynakları oluşturmak, toplu basınçlı sulama sistemlerini geliştirmek, girişimcilik kapasitesi geliştirmek, kırsal alanda yeterli kapasite oluşturmak, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojileri çiftçilerle buluşturmak, pazar taleplerine uygun üretim yapmak ve üretim maliyetlerini düşürmek olarak özetlendi.
2011-2015 yılları arasında 81 ilde devam edecek projeler konusunda Kırsal Kalkınma Kurumu’nun akredite olması durumunda bazı illere kısıtlama getirilebileceğine dikkat çeken uzmanlar, ancak konunun henüz netleşmediği bilgisini verdiler.

EKONOMİK YATIRIM KONULARI

Yetkililer, projelerin yatırım konularının ise, tarımsal ürünlerin işlenmesine, depolanmasına ve paketlenmesine yönelik olduğunu bildirdiler. Buna göre söz konusu alandaki; yeni yatırımlar, mevcut faal tesislerin kapasitelerinin artırılması ve teknolojilerinin yenilenmesi, yarım kalmış yatırımların tamamlanması, bitkisel ve hayvansal ürünlerle su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması, tarımsal ürünlerin depolanması (çelik silo), soğuk hava deposu, alternatif enerji kullanan seralar, alternatif enerji kullanan üretim tesisleri, hayvansal orijinli gübre işlenmesi ve paketlenmesi, koyun, keçi-manda konularında modern sabit yatırım tesisleri ile damla ve yağmurlama sulama gibi konular yatırım yapılabilecek alanlar arasında gösterildi.

DESTEKLER

Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin desteklenmesi programı ile tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin çiftçi tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamanın, bedenen çalışan çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmanın ve üretim maliyetlerini düşürmenin hedeflendiğini anlatan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcileri, 2007 yılında 4 çeşit makine desteği varken, 2010 yılında bu sayının 35 çeşit makineye çıktığını, herkesin her yıl için bir makine başvurusu yapabildiğini belirttiler. Verilen bilgiye göre, sulamada bu destekler iki katına çıkarken, proje kapsamında verilen destekler yaklaşık 916 milyon TL’ye ulaştı.

LİSANSLI DEPOCULUK

Toplantının ikinci gündem konusunu ise Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası oluşturdu. Konu hakkında, TMO – TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu tarafından bir tebliğ sunuldu.
Toplu tarafından sunulan tebliğin satır başları şöyle:
“Uzun yıllardan beri tarım ticaretinde öncü rolü hem TOBB, hem de TMO almıştır. Arz talep dengesi üretici açısından bozulunca, üretici mağdur olmaktaydı. Üretilen ürünün 45 gün içerisinde pazara getirilmesi gerekiyordu. Depolama söz konusu değildi.
Tüm dünyada olduğu gibi, bizde de ürünlerin sınıflandırılması gündeme gelmiş ve 2005 yılında kanun ve yönetmelikler çıkarılmıştır. Bu yatırım yüksek maliyetli ve uzun zaman aldığından özel sektör yatırım yapmamıştır. TMO ve TOBB bir araya gelmiş ve Lisanslı Depoculuk AŞ’yi kurmuştur. Polatlı’da pilot bölge uygulaması başlatılmıştır.
Lisanslı depoculuk çalışmaları yapılırken Bulgaristan, Polonya, Almanya, Macaristan ve ABD’de hububat ve pamuk konusundaki üretici birlikleri, lisanslı depolar ve İhracatçı Birlikleri ile Borsaların kuruluş ve işleyişleriyle ilgili hususlar göz önüne alınmıştır.”(ANKA)

 
Kök hücre tedavisi kalp hastalarına umut oldu
 
Direğe çarpan otomobil 2'ye ayrıldı; 2 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evleniyorlar
Güzel oyuncu Tuba Büyüküstün, Bodrum tatilinde bikinili görüntülendi. ...
Seks karşılığı cennet vaadi
Bursa’da kendisini bir tarikatın lideri olarak tanıtıp, 'dergah' adını ...
Sivas'ın bir numaralı sanığı öldü
Madımak olaylarının firari sanığı Cafer Erçakmak'ın Sivas'ta yaşamını yitirdiği bildirildi.
 
4/C’li personele müjde
Bursa 1. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre anketör ...
Bağlayıp bagaja koydular
BİLECİK'te birlikte define aradıkları kişiler tarafından el ve ayakları ...
Kumarhaneler Kralı Sudi Özkan Rus eşini boşuyor
Dünya üzerinde onlarca otel ve kumarhanenin sahibi Sudi Özkan, Rus eşi ...
 
6 ayda 110 kadın öldürüldü
6 ayda 105 kadının öldürüldüğü Türkiye'de dün yine 5 kadın, erkek kurbanı ...
Olay kadın Hilal Cebeci'den yeni bir poz
Şarkıcı Hilal Cebeci sosyal paylaşım sitesi Twitter da paylaştığı fotoğraflarla ...
Kat görevlisi kızı taciz etti, ‘İktidarsızım’ dedi
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde, IMF eski Başkanı Strauss Kahn’ın adının ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva