Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Plajlarda sezon hazırlıkları
Plajlarda sezon hazırlıkları
Ajet uçağına bomba ihbarı
Ajet uçağına bomba ihbarı
14 Mayıs 2021 Cuma - 10:49

Kıyılardaki ölüm tuzağına dikkat...

AKDENİZ Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya kıyılarında son günlerde deniz kaplumbağası ölülerine rastlanılmasının, çiftleşmesini tamamlayan hayvanın yumurtlama için sahile yaklaşırken balıkçı ağına takılıp, boğulmasından kaynaklandığını belirtti.

Kıyılardaki ölüm tuzağına dikkat...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gökoğlu, "Balıkçılar bilerek öldürmüyor ama nesli tehlikedeki kaplumbağaların ağa takılarak ölmesi, üzüntü verici. Kaplumbağaların yumurtlama için sahillere çıktığı 1 aylık süreçte balıkçılar kıyıya yakın ağ atmamalı" dedi. 

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya kıyılarında son günlerde sık rastlanılan deniz kaplumbağası ölümleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. 'Kocabaş' adıyla bilinen caretta caretta ile 'yeşil kaplumbağa' olarak adlandırılan 'chelonia mydas' türü deniz kaplumbağalarının varlığından bahseden Prof. Dr. Gökoğlu, Antalya kıyılarında son günlerde sıklıkla ölü deniz kaplumbağası görülmesinin nedenini anlattı. Deniz kaplumbağası neslinin tehlike altında olduğunu vurgulayan Gökoğlu, kaplumbağaların yumurtlama için sahillere çıktığı 1 aylık süreçte balıkçıların kıyıya yakın ağ atmamalarını talep etti.

AKDENIZ UNIVERSITESI SU URUNLERI FAKULTESI OGRETIM UYESI PROF. DR. MEHMET GOKOGLU, ANTALYA KIYILARINDA SON GUNLERDE SIKCA OLU DENIZ KAPLUMBAGASINA RASTLANMASININ, CIFTLESMESINI TAMAMLAYAN HAYVANIN, YUMURTLAMA ICIN SAHILE YAKLASIRKEN BALIKCI AGINA TAKILIP, BOGULMASINDAN KAYNAKLANDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

'AĞA TAKILIP BOĞULUYOR'

Deniz kaplumbağalarının üreme döneminin başladığını ve çiftleşmelerini tamamlayanların yumurtlama için kıyıya geldiğini dile getiren Prof. Dr. Gökoğlu, şunları söyledi:

"Kaplumbağaların üreme dönemi başladı. Çiftleşme dönemlerinin sonu. Çiftleşme sonrası karaya çıkış dönemi başladı. Bazıları karaya çıkmaya başladı. Kaplumbağalar açıktan kıyıya yanaştı. Bu dönemde de balıkçılarımız kıyılara ağ atıyor, parakete yöntemiyle avlanıyor. Kaplumbağaların ağa takılması, ağdaki, oltadaki balığı yemek için takılarak ölmesi durumu var. Parakate oltasına takılıyor. Ölümler bu nedenle oluyor. Balıkçılarımız geçici 1 aylık sürede kıyıya ağ atmasın. Onların da ekmeği ama canlılar ölüyor. Bu canlılar 60-70 yıl yaşayabiliyor. Ağa takıldığı zaman boğularak ölüyor. Balıkçılarımız bilerek öldürmüyor ama nesli tehlikedeki kaplumbağaların ağa takılarak ölmesi üzüntü verici."

BALIKÇILARA UYARI

Kaplumbağaların su altında 15-20 dakika nefessiz kalabildiğine değinen Prof. Dr. Gökoğlu, "Ağa takılan kaplumbağalar, en fazla yarım saat su altında nefessiz kalabilir. Hareket etmeden kaldığı için boğulma gerçekleşebilir. Bazı zamanlarda balıkçımız ağından teknesine alabilir. Balıkçı kaplumbağayı kurtarmak için denize atar. Hemen denize bırakılmasın. Tekneye alınan kaplumbağa yaşıyorsa baygın vaziyettedir. Baygın oldukları için denize bırakıldığında da boğulabilir. Oksijen aldıktan sonra toparlanan kaplumbağa denize o şekilde bırakılmalı" dedi.

YAŞAM ALANLARI EGE VE AKDENİZ

Popülasyonu hızla azalan deniz kaplumbağalarında sıkça ölümlere rastlanılmasının üzüntü verici olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, "Kıyılarımızda caretta caretta ile 'chelonia mydas' türleri yaşıyor. Şu anda kıyıya yumurtlama için çıkma dönemi gerçekleşiyor. Dünyada 500 birey 'chelonia mydas', 2 bine yakın caretta caretta olduğu bilinmektedir. 'Chelonia mydas' türünün yüzde 80'i Akdeniz kıyılarına, caretta caretta türünün de yüzde 60'ı Türkiye kıyılarında Ege ve Akdeniz'de yumurta bırakıyor" diye konuştu. 

AKDENIZ UNIVERSITESI SU URUNLERI FAKULTESI OGRETIM UYESI PROF. DR. MEHMET GOKOGLU, ANTALYA KIYILARINDA SON GUNLERDE SIKCA OLU DENIZ KAPLUMBAGASINA RASTLANMASININ, CIFTLESMESINI TAMAMLAYAN HAYVANIN, YUMURTLAMA ICIN SAHILE YAKLASIRKEN BALIKCI AGINA TAKILIP, BOGULMASINDAN KAYNAKLANDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)-

Etiketler:
 
Antalyalı şarkıcı tam kapanmayı fırsata çevirdi
 
Antalya'nın kalbinde sapsarı buğday tarlası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalyalı şarkıcı tam kapanmayı fırsata çevirdi
ANTALYALI şarkıcı Naz Laçin, tam kapanma günlerini fırsata çevirerek üçüncü ...
Antalya'da kaza; 1 ölü, 2 yaralı
ANTALYA'nın Akseki ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobilin ...
Antalya'dan kalkan uçak 'Motor yangını ikazı' ile acil iniş yaptı
ANTALYA - İstanbul seferini yapan TC-KLC kuyruk tescilli Learjet 60 tipi ...
 
Antalya'da düştüğü yerden 5 gün sesini duyuramadı
ANTALYA'da düştüğü dere yatağında 5 gün mahsur kalan Mehmet Tığ (63), ...
Konyaaltı'nda 3 gün sürecek 19 Mayıs bayramı...
KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ...
Konyaaltı’nda minik dostlar yalnız değil
Konyaaltı Belediyesi, ilçe genelinde bulunan 60’a yakın mama odağının, ...
 
Caretta carettaları 7 ülkenin öğrencileri koruyacak
ANTALYA'nın Demre ilçesi sahillerindeki caretta carettaları, Avrupa Dayanışma ...
Çöpçüler orkestrasından bayram konseri
ANTALYA'da, Muratpaşa Belediyesi bünyesinde temizlik işçisi olarak görev ...
Yaralılar acile kaldırıldı, yakınları kavgaya tutuştu
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde ticari araçla motosikletin çarpışması sonucunda ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva