Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
18 Temmuz 2023 Salı - 08:44

Kömür rönesans çağını yaşıyor

Petrolde yılın ikinci yarısında üretim kesintileri ile kömür, rönesansını yaşıyor. Kömürden elektrik üretimi 2014’ten bu yana en yüksek seviyede.

Kömür rönesans çağını yaşıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ukrayna Savaşı sona erdiğinde Avrupa’nın tekrar Rus gazına ihtiyaç duyup duymayacağı tartışılıyor.

Rusya’ya uygulanan ambargo sonrasında tarihi zirvelerini gören, ABD gazının deniz yoluyla devreye girmesinin ve kışın beklenenden ılıman geçmesinin ardından hızla eski seviyelerine dönen Avrupa doğal gaz fiyatları, Norveç’in üretim tesislerinin bakıma girmesi ve Groningen gaz sahasının kapatılmasının ardından haziran ayında yüzde 25 arttı.

AVRUPA'NIN GAZ TALEBİNDE AZALMA

Avrupa’nın gaz talebi bazı kimya ve gübre tesislerinin üretim durdurması ve yenilenebilir enerji yatırımlarındaki artışla birlikte azaldı. 2030’a doğru, nükleer ve yenilenebilir enerji yatırımları ve karbon salımı sınırlamaları ve artan LNG ithalatı ile kıtanın Rus gazına ihtiyacının ortadan kalkacağı hesaplanıyor.

Boru hatları üzerinden Avrupa’ya ulaşan Rus gazının rekabetçiliği karşısında Avrupa pazarından tamamen silinme ihtimali bana gerçekçi gelmiyor. Mevcutta yıllık 400 milyon ton civarında olan LNG üretiminin enerji devlerinin mevcutta açıklanan yatırımlarıyla 2027’de 500 milyon ton düzeyine çıkacağı göz önüne alındığında, orta vadede doğalgaz ve LNG fiyatlarının mevcut seviyelerin kalıcı şekilde üzerine yerleşmesi zor.

Petrolde yılın ikinci yarısında üretim kesintileri ve Çin’in olası artan talebi 80 dolar seviyelerinin korunmasını sağlayabilir. 2023-2027 döneminde devreye girecek yeni üretimlerle birlikte, Çin başta olmak üzere üretime dayalı ekonomilerde büyümeler tekrar hızlanmadıkça fiyatın 70 dolarlar düzeyine inmesi sürpriz olmayacak.

Uluslararası Enerji Ajansı bu yıl güneşten elektrik üreten sistemlere toplam yatırım tutarının 382 milyar doları bulmasını bekliyor. Yılbaşından bu yana güneş panellerinde kullanılan polisilikon fiyatında yüzde 63, modül fiyatında ise yüzde 25 düzeyinde gerçekleşen gerileme, küresel güneş paneli talebini olumlu etkiledi.

Sektör oyuncuları panel fiyatlarındaki gerilemenin yılın ikinci yarısında sürmesini bekliyor. Dünyanın en büyük beş panel üreticisinin bu yıl gerçekleştirdiği kapasite artırıcı yatırımların tutarı 7.5 milyar doları buldu. ABD ve Avrupa’da panel üretimine getirilen teşvikler 2024’te bu iki bölgede (Başta Wacker Chemie’nin olmak üzere) yeni kapasitelerin devreye girmesini sağlayarak panel fiyatlarını daha da baskılayacak.

2014'TEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE

Mevcutta kullanılan paneller en fazla yüzde 24 verimlilikte. Üreticiler verimi yüzde 25’in ötesine geçirecek yeni panel teknolojileri (n-tip mono wafers; TOPC) üzerinde çalışıyor. Kömür ise rönesansını yaşamakta. Toplam dünya elektrik üretiminin yüzde 35’ini oluşturan kömürden elektrik üretimi 10,317TWh ile 2014’ten bu yana en yüksek seviyede.

Gerek termal gerekse kok kömürü üreticileri, son 30 yılın en yüksek fiyatları sayesinde son on iki ayda yatırımcılarına rekor düzeyde temettü dağıttılar. Karbon salımı sınırlamaları nedeniyle, bu rönesansın kısa sürmesi muhtemel görünüyor zira kömür fiyatları da doğalgaz fiyatları gibi önemli ölçüde geriledi.

Uzakdoğu da halen elektrik üretiminde yüksek oranda kullanılan kömürün önümüzdeki birkaç yıldaki talep dinamiğini bu ülkelerin diğer kaynaklara yönelme hızı belirleyecek. Çelik sanayi kaynaklı kok talebinin orta vadede salım kısıtlamalarına rağmen, yeşil hidrojen arzının makul fiyat seviyelerine ulaşmasına dek canlı kalmasını beklemek yanlış olmaz.

Enerjide 2030 sonrasının gündemini elektrikli araçların yaratacağı elektrik talebindeki artış, yüksek karbon salımına sahip endüstrilerde yeşil hidrojenin, deniz taşımacılığında ise metanol başta olmak üzere daha temiz gemi yakıtlarının benimsenme oranı belirleyecek. Görünen o ki enerji maliyeti artışları birçok sanayide rekabet dengelerini değiştirecek. Bugünlerde pek konuşulmasa da, üretici şirketlerimizin bu ajanda için hazırlığa behemehal başlaması, 2030 sonrasında Türkiye’nin büyüme potansiyeli ve ihracat başarımı için belirleyici olacak.

(Cem Kütük- Dünya Gazetesi)

 
Adanalı müzisyen Sercan Sönmez
 
QR kodda büyük tehlike...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD ordu personel bilgileri yanlışlıkla Mali'ye gönderildi
ABD ordusu personeline ait milyonlarca hassas bilgi içeren e-posta yazışmalarının, ...
Karındeşen Jack'in kimliği tespit edildi
Tarihin en ünlü seri katillerinden Karındeşen Jack'in kimliğine dair yeni ...
Peskov: Tahıl Anlaşması sona erdi
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Tahıl Anlaşması’nın Rusya ile ilgili bölümünün ...
 
Dışişleri Bakanı Fidan Malezya'da
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abd Kadir’in ...
Kripto devi yüzlerce çalışanını işten çıkardı
Binance isimli şirketin ABD'deki federal soruşturmalar ve düzenleyicilerin ...
Deadpool 3 çekimlerine grev engeli
Disney, Hollywood'da gün geçtikçe büyüyen oyuncu grevi nedeniyle yaklaşmakta ...
 
Einstein'ın notları satıldı
Albert Einstein'ın ünlü fizik teorilerini içeren notları, 604 bin 800 ...
Hollywood'da grev krizi: Sektör kapanabilir
Beyaz Perde Aktörleri Derneği ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları, ...
Rus devlet firmasından Apple'a yasak
Rusya'nın devlet tarafından yönetilen askeri-sanayi şirketi Rostec, çalışanlarının ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva