İsrail, İran'a misilleme saldırısı gerçekleşirdi
İsrail, İran'a misilleme saldırısı gerçekleşirdi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
11 Temmuz 2017 Salı - 10:35

Komutanların davasında vali ve emniyet müdürü dinlendi

ANTALYA'da 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Vali Münir Karaloğlu'nun konutunda olan üç eski komutanın tutuklu yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada Vali Karaloğlu ve dönemin İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul tanık olarak dinlendi.

Komutanların davasında vali ve emniyet müdürü dinlendi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, haklarında 3'er kez ağırlaştırışmış ömür boyu, 1'er kez ömür boyu ve 10 yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu sanıklar Antalya eski 3'üncü Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, eski İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ile darbecilerin sözde Antalya Sıkıyönetim Komutanlığı'na atadığı Burdur eski 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz katıldı. Duruşmada Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile dönemin İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul tanık olarak dinlendi. Vali Karaloğlu duruşmaya Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'nden SEGBİS üzerinden katıldı.

Vali Münir Karaloğlu, 15 Temmuz gecesi televizyondan İstanbul Boğaz Köprüsü'ndeki askeri hareketliliği görünce neler olup bittiğini öğrenmek için dönemin İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul'u, ardından sanıklardan dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Ahmet Yurdagül'ü, MİT Bölge Başkanını sonra da dönemin 3'üncü Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya'yı aradığını söyledi. Bu kişilerden net bir bilgi alamadığını anlatan Karaloğlu, ardından konutuna İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul'un geldiğini söyledi. Yaptıkları görüşmelerden olayın bir darbe kalkışması olduğunu öğrendiklerini aktaran Vali Münir Karaloğlu, sanıklardan Ahmet Yurdagül'ün olay tarihinde Kemer'de olduğunu öğrendiğini vurguladı. Bir süre sonra Ahmet Yurdagül'ü tekrar aradığında dönüş yolunda olduğunu öğrendiğini kaydeden Karaloğlu, “Kendisi, Kemer'de SoloTürk'ün gösterisinden dönüyordu. Bana yolda olduğunu söyledi. Karargaha varınca 'Bilgi paylaşalım' dedim. Ancak ilginç olan yaklaşık 1 saat kadar telefonlarıma çıkmadı. Kendisini defalarca aradım. Hem cep telefonundan hem de santralden ulaşmaya çalıştım. Ülkede birileri başkaldırıyor, jandarma komutanı telefonunuza çıkmıyorsa bu çok büyük bir problemdir. Bunun mazereti yoktur" dedi.  

'VALİLİK KONUTUNU KARARGAH OLARAK KULLANDIK'

Yaklaşık 1 saat geçtikten sonra Ahmet Yurdagül'ün kendisini aradığını, talimatı üzerine Jandarma Alay Komutanlığı'na darbecilerin gönderdiği sözde sıkıyönetim direktifi ile atama listesini getirdiğini belirten Münir Karaloğlu, sonra Mustafa Kaya'yı aradığını söyledi. Darbecilerin Antalya'ya atadığı sözde sıkıyönetim komutanı Metin Karagöz'ün de tugayda olduğunu öğrenince her ikisini de valilik konutuna çağırdığını söyleyen Karaloğlu, o gece valilik konutunu karargah olarak kullandıklarını ifade etti. 

Mustafa Kaya'nın askeri üniformayla, Metin Karagöz'ün ise sivil geldiğine değinen Vali Münir Karaloğlu, “Metin Karagöz'e Antalya sıkı yönetim komutanlığına atandığından haberinin olup olmadığını sordum. Bilgisinin olmadığını söyledi. Ahmet Yurdagül de Tunceli'ye atanmıştı. O da bilgisinin olmadığını söyledi. Ahmet Yurdagül ve Metin Karagöz'den kalkışmaya karşı olduklarına ilişkin basın önünde açıklama yapmalarını istedim. Ancak kabul etmediler" dedi.

İKİ KOMUTAN AÇIKLAMA YAPMADI

Sanıkların asker oldukları için komutanlarının izni olmadan açıklama yapamayacaklarını söylediğini kaydeden Vali Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Ben kendilerinden 'Bu alçak darbeyi tanımıyoruz' demelerini istedim. Bunun üzerine Mustafa Kaya telefonla Mehmet Faruk Şengün isimli  komutanı arayıp izin istedi. Ancak telefonla görüştüğü komutan, iki albayın açıklama yapmasına izin vermedi. Kaya'nın görüştüğü komutan, 'Vali bey açıklama yapsın, komutanlar da yanında dursun' dedi. Ben niye darbecilerin listesinde ismi olan iki komutan adına açıklama yapayım. Neden onlara kefil olayım? Zaten benim açıklama yapmama da gerek yok. O gece Twitter'den mesaj atıp milleti Cumhuriyet Meydanı'na davet etmiştim."

ANTALYA'DA OLAY ÇIKMADI

Münir Karaloğlu, darbe girişimi gecesi Mustafa Kaya'nın üzerinde silah olup olmadığını bilmediğini, kendi silahının ise masanın üzerinde olduğunu anlattı. Karaloğlu, Antalya'da 15 Temmuz gecesi alınan tedbirler sayesinde hiçbir olay yaşanmadığını, askerlerin sokağa çıkmadığını, alınan tedbirler sayesinde halkın da kışlalara girmesinin önlendiğini söyledi.  

CUMHURBAŞKANI KORUMA BAŞKANI YARDIM İSTEDİ

Dönemin İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul ise15 Temmuz'da saat 22.30 sıralarında Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanının telefonla kendisini arayıp Marmaris'e yardım gönderilmesi talebinde bulunması üzerine darbe kalkışmasından haberdar olduğunu söyledi. Bunun üzerine Marmaris'e karayoluyla özel harekat timi gönderdiğini aktaran Tombul, bir süre sonra 0507 ile başlayan bir telefonla arandığını belirtti. Telefondaki kişinin, Genelkurmay Başkanlığı'ndan aradığını, sıkı yönetim ilan edildiğini, askerlere karşı gelinmemesini isteyip kendisini tehdit ettiğini vurgulayan Cemil Tonbul, bu kişi hakkında savcılığa şikayette de bulunduğunu söyledi. Kendisi gibi o gece Ankara, Erzurum ve Eskişehir emniyet müdürlerinin de benzer şekilde aranıp tehdit edildiğini öğrendiğini kaydeden Tonbul, ardından da Vali Münir Karaloğlu'nun konutuna gittiğini aktardı.   

'VALİ TABANCASININ ŞARJÖRÜNE MERMİ DOLDURUYORDU'

Konuta geldiğinde Vali Karaloğlu'nun tabancasının şarjörüne mermi doldurduğunu gördüğünü ifade eden Cemil Tonbul, şunları kaydetti: 

"O gece konuta Cumhuriyet Başsavcı vekilleri de geldi. Nöbetçi savcıdan kalkışmayla ilgili gözaltı kararı aldık. Sabah Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz beni telefonla aradı. Darbecilerin atadığı kişilerin gözaltına alınacağını, bunun Başbakanın talimatı olduğunu söyledi. Terör Şube Müdürünü aradım. Metin Karagöz, Vali Bey'in konutunda gözaltına alınıp götürüldü. Metin Karagöz gözaltına alınırken Mustafa Kaya, 'Adamlar bu çocuğu da yaktı' diyerek küfür etti. Bununla darbecileri kastetti. Valilik konutunda sanıkların 'bekle gör' taktiği uyguladığını görmedim. Metin Karagöz o gece zavallı bir insan gibi orada oturuyordu. Metin Karagöz gözaltına alındıktan sonra Vali Bey, Ahmet Yurdagül'e dönerek 'Sıranın kendisine de gelebileceğini söyledi."

Mahkeme heyeti Tonbul'un ifadesinin ardından duruşmaya yarın devam etmek üzere ara verdi. Hafta boyu devam etmesi planlanan duruşmada tanıkların dinlenmesine devam edilecek.

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA)- 

Etiketler:
 
Fikret Hakan yaşamını yitirdi
 
Antalyalı sahilde sabahladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis'te tartışmalı oturum
ANTALYA'da 2040 yılına kadar geçerliliğini koruyacak 100 binlik ve 25 ...
Alanya'da uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde jandarmanın operasyonunda uyuşturucu madde ...
Gümüşkavak yolu asfaltlanıyor
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Alanya'da altyapısını hazırladığı Gümüşkavak yolunu asfaltla kaplıyor.
 
AÜ Hastanesi'nde bir ayda 31 organ nakli
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi'nde haziran ayında 25 böbrek ...
Sahilde ölü yunus balığı
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde yunus ölüsü sahile vurdu.
YAYKOP ile yaylalar kitapla buluştu
ANTALYA Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, Yaylada Kitap ...
 
Uyuşturucu can aldı
ANTALYA'da uyuşturucu bağımlısı 25 yaşındaki Şehmuz Güneş, koluna enjekte ...
Köpük partisinde serinlediler
ANTALYA'da, sahilde tatilcilere yönelik gerçekleştirilen Color & Köpük ...
Otobüs yanıyor
​ISPARTA- Antalya karayolu Kargı tünelleri mevkiinde bir yolcu otobüsünde yangın çıktı.
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva