Dünyayı etkisi altına alan ve herkesin yaÅŸam ÅŸeklini deÄŸiÅŸtiren koronavirüs salgını turizmin de biçim deÄŸiÅŸtirmesine neden oldu. Oteller sertifikasyon sistemindeki kriterleri yerine getirerek kapılarını açarken, birçok yerli ve yabancı turistin ise daha çok villa tipi ve bahçeli evleri tercih etmesi bekleniyor.
Åžimdiden çoÄŸu seyahat acentesinin yabancı turiste ev satışı ve kiralama yapan emlak firmalarına baÅŸvurduÄŸu öÄŸrenilirken, taleplerin otellerden çok müstakil evlere olduÄŸu belirtildi. MüÅŸterilerinin, daha az insanla temas halinde olarak kendi ailesiyle izole ÅŸekilde tatil yapmak istediklerini belirten emlakçılar, özellikle yabancı turistlerin tur operatörlerinden bu yönde taleplerde bulunduÄŸunu söyledi. Oda içinde jakuziden spor salonlarına, açık ve kapalı yüzme havuzlarından toplantı masalarına kadar çoÄŸu imkanın saÄŸlandığı villaların, bu yeni geliÅŸen süreçte turistlerin yeni gözdesi olacağı düÅŸünülüyor.
'MÜSTAKİL KONUTLAR TERCİH EDİLİYOR'
ALEMDER BaÅŸkan Yardımcısı Ali Özsoy, geçen seneye oranla ÅŸu an için talebin az olduÄŸunu, ancak turizm sektörünün açılmasıyla beraber talebin artmasını beklediklerini söyledi. Özsoy, "Koronavirüs sebebiyle kiralık konutlarda daha çok bahçeli ve müstakil konutlar tercih ediliyor. Ama rezervasyon olarak önceki yılların gerisindeyiz. Turizmin harekete geçmesiyle beraber kiralık konutların da hareketleneceÄŸini düÅŸünüyoruz. Daha çok tercih ÅŸu anda yeÅŸillikler içinde olan bahçeli müstakil konutlar. Åžu an için az da olsa soruluyor ama henüz yeteri kadar rezervasyon alamıyoruz. Geçen seneye oranla yok denecek kadar az" dedi.
'ACENTELER DE TURİSTLER DE BİZDEN MÜSTAKİL EV İSTİYOR'
Emlak Profesyonelleri DerneÄŸi (TTPP- The Turkish Property Professionals) Kurucu BaÅŸkanı, Alanya Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yakup Uslu, bu sene koronavirüs nedeniyle çok ilginç bir tecrübe yaÅŸadıklarını ifade etti. Uslu, "Gerçekten her ÅŸey durdu. Turizmde ÅŸu an kimse ne olacağını bilmiyor, önümüzü kestiremiyoruz ama anladığımız kadarıyla Türkiye'de temmuz ayından itibaren Avrupalıların gelme ihtimali yüksek gözüküyor. Tabii ki insanlar koronavirüs nedeniyle otellerde tatil yapma konusunda tereddüt ediyor. Hatta uçmakta bile tereddütleri var. Dolayısıyla bizim gibi emlak firmalarından seyahat acenteleri daire ve villa talep ediyor. Çünkü insanlar çok büyük otellerde kalmaktansa özel yaÅŸamların olduÄŸu, sürekli insanların girip çıkmadığı, her ÅŸeylerini kendilerinin paylaÅŸtığı mekanlar tercih ediyor. İnternetten de görüyoruz, bizden de sık sık daire talepleri oluyor. Acenteler de bahçeli villa talep ediyor. Aslında daire talebi var, ülkemiz için gerçekten çok güzel bir turizm hareketi olabilir. Baktığımızda dünyanın birçok yerinde daire ve villa kiralamalar o ülkelere çok büyük ekonomik katkı yapmıştır" diye konuÅŸtu.
'BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MODEL'
Bazı Avrupa ülkeleriyle iÅŸ yaptıklarını ve Avrupalıların kiralık evi daha çok tercih ettiÄŸini aktaran Uslu, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Biz İspanya'da da aynı ÅŸekilde satış yapmaktayız. Orada gördüÄŸümüz kadarıyla özellikle Toreva bölgesinde otel yok. Ben gittiÄŸimde çok ÅŸaşırmıştım. Orada en çok kiralık daire tercih ediliyor. Avrupalılar ÅŸunu yapıyor; arabasını kiralıyor, ucuz uçak biletini buluyor ve iki çift bir daire kiralıyor, alışveriÅŸini de yapıyor ve yaÅŸamına devam ediyor. Yani bizim için de çok önemli bir model bu. Son zamanlarda daire kiralamak çok geliÅŸti. Ben eminim ki insanlar çok büyük otellerde kalmaktansa bu tür daireler kiralayarak turizmi canlandırabilir. Bunun ekonomimize çok büyük katkısı olacağını düÅŸünüyorum. Bu insanlar gelince araba kiralıyor. Uçak ÅŸirketleri para kazanıyor. Çevredeki restoranlar kazanıyor. Daire sahipleri de evlerinden yatırım olarak kazanıyor."
İSKANDİNAVLAR AĞIRLIKTA
İskandinavlardan kiralık müstakil ev talebinin çok geldiÄŸini belirten Uslu, Rusların durumunun belli olmadığını ama onların da çok sık kendilerine sorular sorduÄŸunu söyledi. Uslu, "Son zamanlarda İskandinavlar Alanya'mızın çok iyi müdavimleri, onlardan talepler var. Ruslardan var ama Rusya'nın ne olacağını tam bilmiyorum. Onlar da bilmediÄŸi için sürekli soruyorlar. Özellikle acentelerin çok talepleri geliyor bize" dedi.






Burcu MUTLU/ALANYA (Antalya), (DHA)