Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
16 Ekim 2021 Cumartesi - 10:55

Koronavirüs hayvanları da etkiledi

Kedi ve köpek besleyenler, şu günlerde petleri 5 hastalığa karşı koruyan karma aşı bulmakta zorlanıyor.

Koronavirüs hayvanları da etkiledi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kedi ve köpeklerde birden fazla farklı hastalığın oluşumunu engellemek için yapılan karma aşılarda uzun zamandır stok sıkıntısı yaşandığını belirten İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Stok sıkıntısının hem dünyada hem de Türkiye’de olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arslan, “En önemli nedenlerinden birisi insanların çok sayıda hayvan sahiplenmesi. Evde yalnız kalan insanlar hayvanları sahiplenmeye başladılar bu da talebi artırdı. Sadece karma aşılara değil, diğer bütün aşılara ve malzemelere ihtiyaç arttı. Geçmişte kedilerde 1,5 milyon aşı yapıldığını biliyoruz günümüzde bu 2 milyonu geçti” ifadelerini kullandı. 

ÜRETİM KAPASİTELERİ KORONAVİRÜS AŞILARINA AYRILDI

Pandemiyle birlikte diğer aşılara olan talebin de arttığını ifade eden Prof. Dr. Arslan, “Dünyada özellikle koronavirüsle beraber aşı üretim kapasitesinin bir kısmı koronavirüs aşılarına ayrıldı. Bu noktada da bazı sorunlar yaşanıyor. Geçmişte büyük bir potansiyelle stoklu olarak çalışan aşı üretim merkezleri, şu anda bir kısım kapasitelerini koronavirüs aşısı üretimine ayırdılar. Bu da bir etken haline geldi. Aşı üretimi arttıkça, ham madde, flacon denilen şişe, aşıların bileşenine giren maddelerde de sıkıntı yaşanmaya başladı. Bunları üst üste eklediğimizde maalesef sorun gittikçe büyüdü” diye konuştu.

ÜLKELER KARLILIK PAYINA GÖRE AŞI PAZARLIYOR

Stok krizinde ülkelerin pazarlama stratejisinin de etkili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Arslan, “Ülkeler hangi bölgelerde daha fazla karlılık görürlerse aşılarını orada pazarlamayla ilgili bir yola gidiyorlar. Ülkemiz bu konudan da etkilendi. Türkiye’deki ithalatçı firmalar, ithalat ve bunun planlanması konusunda ön görülerini yapamadılar ya da talebe yetişemediler” dedi. 

GÜVENLİK STOĞU DA TÜKENDİ; ARALIK AYINA KADAR SORUN DEVAM EDECEK

Firmaların güvenlik stoğu kalemi olduğunu ve stokta belli miktarda her zaman ürün tutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Arslan, “Bunlar da tükenmiş durumda. Bütün bu sürece baktığımızda bir süre daha aşı konusunda sıkıntı yaşayacağız. Biz firmalarla görüştüğümüzde aralık ayı ve sonrasına kadar bu sıkıntıların süreceği düşünülüyor. Özellikle etken ve diğer malzemeler konusunda belli bir yol alınmış durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Arslan, aşılarının tümünün ithal edildiğini, Türkiye’de de aşı üretim merkezlerinin çalışmalarının desteklenmesi gerektiğini ifade etti. 

ÇOK FAZLA HASTA KAYBEDİYORUZ

Klinisyen Veteriner Hekim Dr. Öğr. Üyesi Levent Bayraktar, kedilerde viral hastalıklardan korunmak için yıllık belli periyotlarda yapılan aşıların olduğunu ve bu aşıların da koruyucu olduğunu ifade etti.

Karma aşının farklı hastalıkları içeren kombinlerden oluştuğunu belirten Bayraktar, “Bu aşılardaki koruma amaçları hastalıkların vücutta oluşturdukları viral etkilerin, immun sistemin baskılanmasının, ağız diş eti gibi yerlerde yaraların açılmasının ve çok bulaşıcı bir takım hastalıkların oluşmasına sebep veren hastalıklar bunlar. Bu aşıları olmayan hastalarda bu hastalıkları görüyoruz. Sonucunda da çok fazla hasta kaybedebiliyoruz. Aşıların düzenli olarak yapılması immun sistemin yüksek tutulmasını ve bu hastalıkların kendi hastalarımıza bulaşmasını engellemek. Tamamen koruyucu amaçlı yapıyoruz” diye konuştu.

HAYVANLAR İKİNCİ PLANDA KALDI

Dr. Öğr. Üyesi Bayraktar, “İnsan aşısı yetiştirmek için aşıların konulduğu şişeleri üreten firmaların çoğu, bir an önce insanlara ulaştırılsın diye korona aşısı flakonu üretmeye başladı. Bu dönemde hayvanlar ikinci planda kaldı. Bu şişelerin birçoğunun üretimi koronavirüs aşılarına gittiği için ülkemizde de kedi karma aşılarında bir yokluk yaşadık” dedi.

HAYVAN SAHİPLERİNE ÖNERİLER

Karma aşıdaki stok krizinin bir süre daha devam edeceğini hatırlatan Bayraktar, hayvan sahiplerine şu önerilerde bulundu:

“Dışarıdaki hayvanlarla teması olan, sokaktaki hayvanları seven ve besleyen insanların özellikle bu süreçte temas yaptıktan sonra hastanın dışkısı, idrarı, kanı, salyası ya da sümüğü, vücuduna, tenine, elbisesine bulaştıktan sonra mümkünse eve gittikten sonra normal hijyen şartlarına dikkat etmeli. El sabunlamak, elbise değiştirmek, duş almak gibi önlemler almakta fayda var. Bu süreçte evimize ekstra bir hayvan almak istiyorsak, mutlaka bir veteriner hekimden görüş alıp, evdeki hayvanımız için risk oluşturup oluşturmayacağını kontrol ettirmelerini tavsiye ederim.”

BAKANLIK: AŞILARIN TEDARİK SÜRECİ TAKVİME UYGUN

Tarım ve Orman Bakanlığı konuya ilişkin DHA'ya açıklamada bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizde kedi ve köpeklerin sağlığını korumak amacıyla Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış yeterli sayıda kedi ve köpek aşısı mevcuttur. Piyasa ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda ihtiyaç duyulan aşıların ithalat yoluyla  karşılanması yoluna gidilmektedir. Pandemi koşulları nedeni ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sahiplenilen evcil hayvan sayısındaki artış aşı ihtiyacını da artırmıştır. Ülkemizde karma aşılar başta olmak üzere ihtiyaç duyulan kedi ve köpek aşılarının tedarik süreci belirlenen takvime uygun olarak devam etmektedir" denildi.

KEDI VE KOPEK BESLEYENLER, SU GUNLERDE PETLERI 5 HASTALIGA KARSI KORUYAN KARMA ASI BULMAKTA ZORLANIYOR. ISTANBUL VETERINER HEKIMLER ODASI BASKANI PROF. DR. MURAT ARSLAN, KORONAVIRUSLE BERABER HAYVANLAR ICIN URETILEN KARMA ASI URETIM KAPASITESININ BUYUK BIR KISMININ KOVID-19 ASILARINA AYRILDIGINI SOYLEDI. FLACON DENILEN SISELERIN TEDARIGINDE DE SIKINTI OLDUGUNU BELIRTEN ARSLAN, BU DURUMUN KARMA ASIDAKI STOK KRIZINE NEDEN OLDUGUNU IFADE ETTI (ISTANBUL DHA ARSIV).

KEDI VE KOPEK BESLEYENLER, SU GUNLERDE PETLERI 5 HASTALIGA KARSI KORUYAN KARMA ASI BULMAKTA ZORLANIYOR. ISTANBUL VETERINER HEKIMLER ODASI BASKANI PROF. DR. MURAT ARSLAN, KORONAVIRUSLE BERABER HAYVANLAR ICIN URETILEN KARMA ASI URETIM KAPASITESININ BUYUK BIR KISMININ KOVID-19 ASILARINA AYRILDIGINI SOYLEDI. FLACON DENILEN SISELERIN TEDARIGINDE DE SIKINTI OLDUGUNU BELIRTEN ARSLAN, BU DURUMUN KARMA ASIDAKI STOK KRIZINE NEDEN OLDUGUNU IFADE ETTI (ISTANBUL DHA).

Gökçe KARAKÖSE, Hami YEŞİLYURT / İSTANBUL, (DHA)

 
Jandarmadan 'aranan şahıs'lara sıkı takip
 
Kaşlılar kan verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrencisini azarlayıp, tehdit eden öğretmenin görev yeri değiştirildi
KONYA’da, 1’inci sınıfa başlayan, okulun ikinci günü sınıfa uyum sağlayamayıp, ...
Gaziantep'ten 50 ülkeye pul biber ihracatı
GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde üretilen, rengi ve lezzetiyle ön plana ...
‘Palamut nesli tehlikede; avlanma boyu 39 santimetre olsun'
TÜRKİYE’de en düşük 25 santimetre boy sınırı ile avlanan palamut balığının, ...
 
Ormanağzı Mahallesi'nde sonbaharda renk cümbüşü
ERZURUM'un Olur ilçesine bağlı en eski ve en büyük yerleşim birimlerinden ...
4'üncü kat pencere pervazında ölümüne temizlik
ADANA’da bir apartmanın 4’üncü katındaki dairenin penceresinin pervazına ...
Şampiyonaya 2 bin rakımdaki çayırda öğrencileriyle hazırlanıyor
ARDAHANLI milli güreşçi Zeki Bayraktar (57), 21 Ekim'de Yunanistan'da ...
 
Aşılama oranı yüzde 73’e ulaşan Kocaeli’de, HES haritası kırmızı
KOCAELİ’de koronavirüse karşı aşılama oranı yüzde 73.02'ye ulaşırken, ...
Yolcu otobüsü uçuruma yuvarlandı: 2 ölü, 14 yaralı
SAMSUN'un Kavak ilçesinde yolcu otobüsünün uçuruma yuvarlandığı kazada ...
En İyi İnsta Takipçi Kasma Programı
Instagram hesabınızı büyütmenin en kolay yollarından biri de takipçi kasma programları olabilir.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva