Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
22 Haziran 2020 Pazartesi - 09:48

Kosher (Koşer) Belgesi

Kosher belgesi (koşer belgesi), Musevi inancına uygun olacak şekilde üretilmiş olan ürünlerin resmileştirilmesini sağlayan bir belgedir.

Kosher (Koşer) Belgesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Koşer belgesi, özellikle toptan yerine tek tek satış gerçekleştiren firmaların ve kullanımını gerçekleştirecek olan tüketicinin ürün seçiminde en çok aramakta olduğu özelliklerden biridir. İbranice’de Koşer kelimesi “uygun” anlamında olup, Kosher belgeli ürünlerin yenmesinde Musevi inanışı gereği hiçbir sakınca görülmemektedir.

Firmalarda gıda ürünlerinin üretimi yapılırken tüm üretim basamaklarının, kullanılmakta olan malzemelerin ve hatta alet, edevatların Musevi inançlarına uygun olup olmadığı, Haham yani din adamları tarafından üretimin gerçekleştirildiği bölgede kontrol edilir. Tüm basamaklarda, alet, edevat ve malzemelerde Musevi inanışına aykırı bir durum olmadığının anlaşılması durumunda din adamları işletmede üretilmekte olan gıda maddelerine kosher (koşer) belgesi verirler. Koşer belgesinin verilmesi uygun bulunan bu gıda ürünleri Musevi inancına göre “uygun yani tam” olarak piyasada yerlerini almaya başlarlar. Hahamların onay vermediği, yani üretilen ürünün içerisinde herhangi yasal olmayan bir maddenin olması ya da sağlık sorunlarını tehdit edecek bir unsurla karşılaşılması gibi durumlarda Koşer belgesi verilemez. Bu belgeyi alamayan gıda ürünleri de Koşer damgası altında işletmelerde satılamaz.

Kosher belgesi bulunan ürünler, sadece Musevi inancına sahip insanlara hitap etmemektedir. Koşer belgesi bulunun bu gıda maddeleri gerek Müslümanlar gerek vejetaryen, vegan ve Hindular gibi birçok grup tarafından detaylı incelenip kendilerine uygun olanları bulup satın almaktadır. Tüketici, seçimlerini her geçen gün daha fazla bilinçli şekilde yapmaya başlamış ve detaylı üretim denetlemesinden geçen ürünleri tercih etmeye odaklanmışlardır. Tüketicinin isteği ve arzusu doğrultusunda Koşer belgesi günden güne daha zorunlu hale gelmekte ve birçok etnik grubun gıda ürünleri konusunda rahatlıkla alışveriş yapabilmesine kolaylık sağlamaktadır.

Kosher (Koşer) Belgesi Nasıl Alınır?

Kosher uygulamalarında önemli olan durum hayvansal ürünler ve hayvansal kaynaklı katkı maddelerinin üretilen gıda maddesinde bulunup bulunmamasıdır. Kosher (koşer) belgesi musevi inancına uygun olarak üretilmiş olan gıda ürünlerini temsil etmekte olan bir belgedir. Dünyanın birçok ülkesine yapılmakta olan gıda maddelerinin ihracatı sırasında Yahudi cemaat topluluğunun inancı gereği Koşer belgesi zorunluluk halindedir.

İşletmede gerçekleştirilen üretimin de inanca “uygun” olarak yapılabilmesi için, üretimlerin bir Yahudi tarafından başlatılması ya da gerçekleştirilmesi gerekli görülmektedir.

Kosher Belgesi için yapılan incelemelerde gerçekleştirilmesi gereken kurallar konusunda üretim yerinde denetim esas alınmaktadır.

Belge denetimi için sadece üretim alanında denetim yetersi olacağından, gerekli olan bütün dokümantasyon işlemlerinin firma tarafından uygun olan şekilde hazır bulundurulması gereklidir.

Kosher belgelendirme sürecinde en başta gelen önemli kısım firmanın haşerelere karşı yapmakta olduğu mücadele yöntemidir. Alanında uzman olan denetçilerin denetim çalışmalarının gerçekleştirildiği anlarda, tespiti yapılacak herhangi canlı veya cansız bir haşere, belgelendirme için yapılan çalışmalarının anında sonlanmasına neden olur.

Alkole dair maddelerin örneğin; alkol sirkesi, şarap sirkesi gibi içerisinde alkol bulunan maddelerin gerek tüketilen ürünlerde gerekse gıda maddelerinin üretimi gerçekleştirilen alanlarda bulunmaması zorunludur.

İşletmenin üretim bölümlerinde süt ve süt ürünlerinin hiçbir şekilde et ürünleri ile karıştırılmaması gerekmektedir. Çünkü Musevi inancı gereği et ve süt ürünlerinin kesinlikle birbirine karıştırılmaması gerekir.

Yahudiler de 8 gün devam eden passover bir diğer adıyla hamursuz bayramı denen bir bayram vardır. Bu bayram süresince Yahudilerin hamurlu gıdaları tüketmesi yasak sayılır. Bu durum baz alınarak tüketilen ürünlerin passover bayramına uygunluğu için de harici bir denetim gerçekleştirilmektedir. Birlikte üretimi gerçekleştirilen gıdaların içerisinde un ve un türevlerinin bulunmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

Üretim için gerçekleştirilen basamakların ve kullanılan malzeme ya da araç, gereçlerin Musevi inançlarına uygunluğu din adamları yani Hahamlar tarafından kontrolü gerçekleştirilir. Denetimi yapılmış olan tesis ya da firma da uygun görülen şartları karşılıyorsa firmaya Kosher Belgesi verilir.

Kaynak : https://www.ikcert.com/kosher-belgesi

İletişim Bilgilerimiz

Telefon: +90 545 434 7001

E-Posta: [email protected]

Etiketler:
 
Bursa'da, sel felaketinde ölü sayısı 5'e yükseldi
 
Çocuklar havuza girmek, görevliler ise sokmamak için nöbette
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Helal Sertifikası
Müslüman insanların güvenli bir şekilde gıda tüketebilmeleri için gıda ...
İkincielsaatler
Saatler hayatımızda önemli yer tutan aksesuarlardır. Hem kadınlar için ...
En İyi Güneş Gözlükleri
En yeni trendleri yakalamak birçok kişi için önemlidir. Zamandan çalmadan ...
 
Bayanlar İçin Üretilen Kol Saatleri
Firma meşhur markalar tarafından bayanlar için üretilmiş kol saatlerini satıyor.
Rahat Pilates Kıyafetleri
Spor yapmayı seven ve günlük yaşantıda spora geniş yer veren birçok insan ...
BB Krem Çeşitleri
BB kremler farklı ihtiyaçlarınıza tek bir ürün ile çözüm sunarlar. Hafif ...
 
Adidas Süperstar
Adidas süperstar üretildiği yıldan bu yana favori haline gelen klasik spor ayakkabı modelidir.
ANTALYA MOBİLYA DÜNYASI
Antalya Mobilya alışverişinde sanal ortamda yaptığı çalışmalarla en güvenilir ...
6 server tanıtımı
En yeni versiyonlarına sahip olabileceğiniz oyunlar hakkında bilgi sahibi ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva