Milli boksör Rabi Topuz'u yılan ısırdı
Milli boksör Rabi Topuz'u yılan ısırdı
Görme engelliler için siyah kurdele...
Görme engelliler için siyah kurdele...
Ruslar, Hoşgörü Bahçesi'nde dua etti
Ruslar, Hoşgörü Bahçesi'nde dua etti
Hayatpark'ta anneler için çiçek tasarımı atölyesi
Hayatpark'ta anneler için çiçek tasarımı atölyesi
24 Mayıs 2011 Salı - 11:13

Krizi fırsata çevirdiler

Mısır’da 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Odeon, halk devrimi sırasında personelini bir dizi eğitimden geçirerek krizi fırsata çevirmiş. Odeon’un Bölge Sorumlusu Yurtsever Göyçek ile Sharm El Sheik Bölge Müdürü Murat Oral, şirketle ilgili yeni projeleri Turizm Güncel’e anlattı.

Krizi fırsata çevirdiler
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Odeon Tours, bölgedeki ilk operasyonlarına 2004 yılında başladı. 2009’da ise Mısır yasalarına göre herhangi bir partnere bağlı kalmadan kendi firmalarını kurdu.
 
Merkez ofisi Hurhgada’da bulunan Odeon’un Mısır’daki bölge sorumluluğunu Yurtsever Göyçek yürütüyor.  Sharm El Sheik’teki bölge müdürü ise Murat Oral. Sharm’da Kontrat Müdürü Ali Akbalık, operasyon şefleri  Yılmaz Tonbak ile Melih Yavuz. Firmanın Kahire’de de mobil elemanları bulunuyor.
 
KRİZ SIRASINDA EĞİTİM GÖRDÜLER
 
Mısır’daki kriz sırasında normal ofis mesailerine devam eden şirket çalışanları, bu dönemde bir dizi eğitim programlarından geçirilmiş. Şirketin yeni yazılım programı, departman sorumluları tarafından her gün personele düzenli olarak verilmiş. Sezon içinde yapılmaya fırsat bulunmayan eksiklikler de, uçuş yasağının olduğu dönemde tamamlanmış.  Yani Mübarek devrimi, Odeon Tour için bir nevi eğitim programları ve eksiklikleri tamamlamakla geçmiş.
 
 
'DURUŞUMUZLA SAYGIN BİR YER EDİNDİK'
 
Bölge Müdürü Yurtsever Göyçek, firmanın Mısır yapılanmasıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Mısır’da Türkiye’den farklı olarak 12 ay operasyon yapıyoruz. Türkiye’de ise daha sıkıştırılmış bir operasyon vardır. Buradaki personel yapısı ve kurgu daha farklıdır. İki ofiste toplam çalışan personelimiz 450 civarındadır.
 
Burada tavrımızla, duruşumuzla saygın bir yer edindik. Pazarda öncülük eden, özellikle Rusya pazarında ilk üç firmadan birisiyiz. Pazardaki payımız, Mısır şartlarında Türkiye’de nasıl ilk üçteysek burada da aynı şekilde devam ediyoruz.
 
'BİR ANDA DAMPİNG YAPMANIN MANASI YOK'
 
Geçen yıl bölgede yaptığımız paks 401 bin.dir. Ortalama artışımız yüzde 50’lere denk geliyor. Biz her zaman kontrollü gideriz. Yapamayacağımız ve veremeyeceğiniz servisi bölgede paks yaparak dengesizleştirmenin bir alemi yok. Bazı firmalar yüksek pakslar getirir ancak yeterince servis veremez. Buna hazır değildir. Bizim geçtiğimiz senelerde daha çok kuruluş aşaması, personelin altyapısının hazırlanması, içerde uzmanlaşma gibi mevzulardan sonra paks artışı geliyor. Bir anda damping yapmanın teknik olarak manası yok. Dengeli gitmekte fayda var.
 
'MISIR’A KIŞIN GİDİLİR İMAJI KIRILIYOR'
 
Mısır’a ürün olarak baktığınızda bir benzeri yoktur. Özellikle Rusya’ya yakın olup da 12 ay havanın sıcak olduğu Ruslar’a hitap eden resortlerin ağır bastığı, 12 ay operasyon yapacağınız başka bir destinasyon yok. Rus turist, Mısır’a kış, Türkiye’ye yaz destinasyonu olarak görüyor. Ama bu algı yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Bu ülkenin politikasıyla ilgili birşey. Ülkeye gelen yabancılar da artık Mısır da yaz da var, algısının farkına varmaya başladılar. Türkiye açısından kötü bir şey değil. Mısır tehlike olarak gözüküyor ama bizim ülkede verilen ürünler, verilen servis içeriği, konukseverlik, anlayış gibi kat ettiğimiz yol biraz daha önde. Ama Mısır da hızlı geliyor.
  
'VOLÜMDE YÜZDE 50 ORANINDA AZALIŞ VAR'
 
Ülkenin en büyük avantajı Mısır’da 12 ay turizm yapılması. Mısır, en yüksek sezonu ekim ve kasım ayıdır. Aralık’ın ilk üç haftası düşük geçer. Aralık’ın sonuna doğru tatiller yeniden başlar. Aralık 24 ile ocak 10 arası yeni yıl operasyonları yapılır. Ocak’tan mart başına kadar düşük sezon, daha sonra yeniden artmaya başlar. Mayıs ayında Türkiye operasyonlarının başlamasıyla inişe geçer, Eylül’ün sonlarına doğru stabil geçer. Daha çok Türkiye vardır. Türkiye gibi değildir.
 
Bölge, son olayların ardından geçen yılın ortalama yüzde 50’ler oranında altında. Ama genel anlamda bölge kendini toparlıyor. Özellikle Avrupa pazarının erken rezervasyon dönemi şubat ve mart’a geliyor. Mısır bu dönem içinde Avrupa’dan erken rezervasyon alamadı. Bölge, erken rezervasyon kaybettiğinde volümde yüzde 50 oranında azalış olması çok normal. Fiyat indirimleri ortalama yüzde 40’lar ile 50’ler arasında değişiyor. Beklenen bir kapasite var mı yok. Bu bir anda olabilecek bir şey değil.
 
'BÖLGEDE PSİKOLOJİ YAVAŞ YAVAŞ İYLEŞECEKTİR'

Turist psikolojisi ve bölgeye olan talep, yavaş yavaş iyileşecektir. Bu senenin kaybedilip kaybedilmediğini şu anda göremezsiniz. Sezonun geneline bakıp bir yorum yapmak gerekiyor. Henüz bir karar vermek için erken
Çünkü operasyon bir ay önce başladı. Ama öngörüm özellikle yaz sezonunun bu şekilde paralel gideceği yönünde. “
 
'2 TEMMUZ DA CHARTER UÇUŞLARINA BAŞLAYACAĞIZ'
 
Sharm El Sheik bölgesinin sorumlusu Murat Oral ise geçen yıl itibariyle bölgeye 147 bin turist getirdiklerini belirtiyor.
 
Temmuz ayında yeniden operasyonlara başlayacaklarını belirten Oral, şu bilgileri veriyor:
 
“Geçen yıl kurban bayramında ilk uçağımızı indirdik. Kurban bayramındaki operasyonda birçok tur şirketi ciddi problemler yaşadı. Bu operasyonlar sırasında hiçbir müşterisi mağdur olmayan tek Türk şirketiyiz.
 
Bu yıl da, 2 Temmuz itibariyle ilk full charterımız olacak. Haftalık bir uçak olacak. Toplamda 12 uçaklık bir operasyon olacak. Yaklaşık 2 bin 300 pakslık bir operasyon yapacağız. Tüm altyapıyı hazırladık. İstanbul iç pazar merkez ofisimize gönderdik. Onlar çalışmaları yapıyorlar. Biz bütün yaz boyunca yapacağız.”
 
'MARKETİNGİNİ MISIR’DAN YAPACAĞIMIZ YENİ PAZARLAR DÜŞÜNÜYORUZ'
 
Murat Oral, bütün pazarlar için kapasitelerin düştüğünü ancak genel anlamda bakıldığında umutlu olduklarını belirtiyor. Mısır için yeni pazarlar düşündüklerini kaydeden Oral,  şu bilgileri veriyor:
 
“ Henüz tam olarak yeniden yapılandırmayı bitirmedik ama illa ki, Mısır’a Polonya, Ukrayna ve Rusya’nın dışındaki pazarlardan da müşteri getirmeyi planlıyoruz. Bu konuda gerekli altyapıya sahibiz. Bu bir süreçti. Önce kendi iç yapılanmamızı ve altyapımızı halletmemiz gerekiyordu. Şu anda bu yapımızı daha da geliştirmeye çalışıyoruz.
 
Bu nedenle ilerisi için böyle bir fikrimiz var. Hatta direct marketingi Mısır üzerinden yaparak farklı destinasyonlardan Mısır’a yolcu getirmekle ilgili planlarımız var. Yazımızı daha verimli kullanmak adına, farklı pazarlardan farklı destinasyonlar üzerinde yoğunlaşacağız.”
 

Eda Özsoy-Turizm Güncel

 
Saçını çaldılar!
 
40'ında göz kamaştırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli tatilci temmuza hücum ediyor
Ramazanın ağustos ayına denk gelmesi nedeniyle iç pazarda tatilciler temmuz ...
Yok böyle bir ölüm
ANTALYA’nın Lara Semti’nde denizde yüzenlerin üzerine falezlerden kopan ...
Kızlar saçıldı, gözler açıldı
ANTALYA'da deniz mevsiminin başlamasıyla birlikte sahiller bikinili turistlerle ...
 
Alanya'da kaza; 9 yaralı var
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında 2'si çocuk 9 kişi yaralandı.
Ramiz Dayı'ya onur ödülü
BU yıl 48'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film ...
Ruslar'dan Noel Baba Kilisesi'nde ayin
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde bulunan Noel Baba Müzesi’nde, Kültür ve Turizm ...
 
Antalya Tiyatro Festivali'nde skandal; İsrailli oyuncular kenti terketti
ANTALYA'da düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali'ne 2 gösterim için ...
Muazzez İlmiye Çığ'a 'Barış Ödülü'
ULUSLARARASI Noel Baba Barış Konseyi'nin 15'inci Barış Ödülü, sümerolog, ...
Alanya Gazeteciler Cemiyeti'nin töreninde protokol krizi
ALANYA Gazeteciler Cemiyeti’nin ödül törenine geç giden Deniz Baykal, ...
 
Dursun Gündoğdu
Belediye işletmeleri siyasilerin avutulma yeri mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva