Çatıdan düşüp yaralanan elektrikçi yaşam savaşını kaybetti
Çatıdan düşüp yaralanan elektrikçi yaşam savaşını kaybetti
Kemer'de her yıl 100 bin kişi dalış yapıyor
Kemer'de her yıl 100 bin kişi dalış yapıyor
Üzerine siyah sıvı dökülen iş kadını: Adalet yerini buldu
Üzerine siyah sıvı dökülen iş kadını: Adalet yerini buldu
Eski sevgili, yanlış kadını vurdu
Eski sevgili, yanlış kadını vurdu
30 Ağustos 2019 Cuma - 10:11

Küçük balıkların kılçığıyla tüketilmesini tavsiye etti

YAŞAR Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Eylem Fadıloğlu, sardalye, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünleri gibi kalsiyum almaya yardımcı olduğunu, kemik gelişiminde fayda sağladığını söyledi.

Küçük balıkların kılçığıyla tüketilmesini tavsiye etti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Av yasağının 1 Eylül tarihinde kalkmasıyla çeşit çeşit balıklar, tezgahlardaki yerini almaya başlayacak. Haftada en az iki kere tüketilmesi gereken balığın Türkiye'de kişi başına yıllık 7.6 kilogram tüketim ile sınırlı olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Eylem Fadıloğlu, daha çok tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Balığın eşsiz faydaları olduğunu vurgulayan Dr. Ezgi Eylem Fadıloğlu, "Balık eti yüzde 15-25 değerleri arasında protein içerir. Bu proteinler, vücuttaki dokuların korunması ve gelişmesi için gerekli olan bütün esansiyel aminoasitleri içerirler. Düşük yağ içeriği nedeniyle zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezlerinden biridir ve kilonun sağlıklı düzeylerde tutulmasına yardımcı olur. Balık; fosfor, iyot, demir, kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D, K, B grubu vitaminler bakımından da iyi bir kaynaktır. İyot, çocukların zeka gelişiminde önemli bir rol oynarken A vitamini bağışıklık sisteminin ve gözlerin görme özelliğinin güçlenmesine, hastalıklara karşı direncin artmasına, D vitamini kemiğin gelişmesine, içerdiği demir kan yapımına, fosfor dokuların iyileşmesine, cildin parlak, saçların canlı olmasına yardımcı olur" dedi.

YASAR UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU DR. OGRETIM UYESI EZGI EYLEM FADILOGLU, SARDALYE, HAMSI GIBI KUCUK BALIKLAR KILCIKLARIYLA BIRLIKTE YENILDIGINDE SUT URUNLERI GIBI KALSIYUM ALMAYA YARDIMCI OLDUGUNU, KEMIK GELISIMINDE FAYDA SAGLADIGINI SOYLEDI.(FOTO:IZMIR DHA)

D VİTAMİNİNİ İHTİYACINI KARŞILIYOR

Özellikle güneşten yararlanmanın az olduğu kış mevsiminde kemik ve diş sağlığında önemli yeri olan D vitamininin karşılanmasında balık tüketiminin önemine dikkat çeken Fadıloğlu, "Sardalye, hamsi gibi küçük balıklar kılçıklarıyla birlikte yenildiğinde süt ürünleri gibi kalsiyum almanıza da yardımcı olur ve kemik gelişiminde fayda sağlar. Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri mevcuttur. Omega-3 vücudun üretemediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağ asididir. Omega- 3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir. Kalbi koruyan omega-3 yağ asidi, kalp damar hastalıklarına karşı da koruma sağlar" diye konuştu.

YASAR UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU DR. OGRETIM UYESI EZGI EYLEM FADILOGLU, SARDALYE, HAMSI GIBI KUCUK BALIKLAR KILCIKLARIYLA BIRLIKTE YENILDIGINDE SUT URUNLERI GIBI KALSIYUM ALMAYA YARDIMCI OLDUGUNU, KEMIK GELISIMINDE FAYDA SAGLADIGINI SOYLEDI.(FOTO:IZMIR DHA)

NASIL TÜKETİLMELİ

Balığın kızartılmasının kanserojen maddelerin oluşumuna ve besin değerinde azalmaya neden olduğunu ifade eden Fadıloğlu, "Mümkün olduğunca ızgara, buğulama ve haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Çiğ ya da az pişmiş deniz ürünleri mikrobiyal açıdan risk taşıdıklarından tercih edilmemeli. Mümkün olduğunca her balık bol bulunduğu mevsimde tüketilmeli. Taze balıklar oda ısısında fazla bekletilmemeli, pulları ve içi temizlendikten sonra buzdolabına konulmalı. Bu şekilde buzdolabında 1-2 gün bekletebilir. Dondurucuda ise 3-6 ay kadar saklanabilir" dedi.

YASAR UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU DR. OGRETIM UYESI EZGI EYLEM FADILOGLU, SARDALYE, HAMSI GIBI KUCUK BALIKLAR KILCIKLARIYLA BIRLIKTE YENILDIGINDE SUT URUNLERI GIBI KALSIYUM ALMAYA YARDIMCI OLDUGUNU, KEMIK GELISIMINDE FAYDA SAGLADIGINI SOYLEDI.(FOTO:IZMIR DHA)

BALIĞIN TAZELİĞİ NASIL ANLAŞILIR

Taze balık kokusuzdur, bayatladıkça asidik koku yayılır. Balığın pullarına el sürüldüğünde kolayca ele gelmemesi, dökülmemesi gerekir. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Tazeliğini yitirdikçe gözler buğulanmaya başlar ve içeri çöker. Solungaçları canlı kırmızıdır. Balığın derisi gergin olmalı, balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelmelidir. Bayat balıkta bu iz kalır.


YASAR UNIVERSITESI GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI BOLUMU DR. OGRETIM UYESI EZGI EYLEM FADILOGLU, SARDALYE, HAMSI GIBI KUCUK BALIKLAR KILCIKLARIYLA BIRLIKTE YENILDIGINDE SUT URUNLERI GIBI KALSIYUM ALMAYA YARDIMCI OLDUGUNU, KEMIK GELISIMINDE FAYDA SAGLADIGINI SOYLEDI.(FOTO:IZMIR DHA)
 

Etiketler:
 
'Sırtım kaşınıyor ambulans gönderir misiniz?'
 
Akdeniz'de av mevsimi ne zaman başlayacak?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sırtım kaşınıyor ambulans gönderir misiniz?'
ANTALYA İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, 112 Acil Çağrı Merkezi'nin doğru ...
Yüz nakli bekleyen Leyla, Ömer Özkan'la görüşmek için Antalya'da
KAHRAMANMARAŞ'ta, 1,5 yaşındayken başındaki eşarbın tutuşması sonucu yüzü ...
Çocuklarda obezite tehlikesine karşı beslenmeye dikkat
AKDENİZ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik ...
 
Alper Demirbaş'tan organ naklinde yeni rekorlar
ANTALYA'da bir özel hastanenin organ nakli merkezinde, 11 yılda 5 bin ...
Emekli öğretmenin yüzüne şans ikinci kez güldü
ANTALYA'da, beyin kanaması geçiren ve tedaviye alındığı hastanede beyin ...
Doktorlar dostluk maçı yaptı
ANTALYA Tabip Odası Futbol Takımı ve Uluslararası Doktorlar Futbol Birlikleri ...
 
'10 yıl içinde insanların ölüp ölmeyeceğini belirleyen kan testi' iddiası
Bilim insanları, 10 yıl içinde insanların ölüp ölmeyeceğini tahmin eden ...
Hayalini erteledi, dayısına karaciğerinden parça verdi
ANTALYA'da, evlenmek isteyen ve bunun için hazırlık yapan turizmci Ömer ...
Hasta yakını doktoru dövdü iddiası
ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bölümü Başasistanı Doç. ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da bir kolejde 'Amin Alayı'
YAZARLAR
İsa Altun
İsa Altun
Kişisel veri güvenliği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bir kadının feryadı “ Ölmek istemiyorum”
Nesrin Mater
Nesrin Mater
CHP AFYONKARAHİSAR İZLENİMLERİ
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Buluşma Ekici’de
Duran Canatan
Duran Canatan
Eşitlik Projesi
K. Kemal Derin
K. Kemal Derin
TİARTİ
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Genel Anlamda: Ani değişimleri, her türlü yenilikçi fikri ve devrimleri temsil eden Uranüs'ün Koç burcundaki ilerlemesi ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva