Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
9 Ağustos 2021 Pazartesi - 09:39

Küllerimizden yine doğarız

Turgut GÜNGÖR

Küllerimizden yine doğarız
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bir çocuğun gözlerinde yaşanan acıyı gördüm. Alnı, yanakları, burnu, minik parmakları dumandan, isten kara olmuş siyaha bulanmıştı. Alevlerin sıcaklığı saçlarının uçlarını yakmıştı. Üstünde giydikleri, giysi olmaktan çıkmıştı. 

Yaşar Kemal'in şiirindeki dizeleri anımsadım:

Anlıyorum deme bana

Anlayabilir misin hissettiklerimi?

Bakabilir misin hayata 

Benim gözlerimden?

ÇARESİZLİKTE BİR UMUT

Denizde batan bir geminin, bir süre sonra üstünde ağaçlar çıkan fotoğraftaki yaşam mucizesi aklıma geldi. Bu, hayatta her şey olabilir demekti. O yanan ormanları, bu özverili halk yeniden yeşillendirir umudu filizlendi. 

İlk kıvılcım çıktığında, yangınlar bir çok yerde başladığında, "ulusal yas" olmasını istedim. O gün, insan kaybımız yoktu. Bugün, 46 ilde 214 orman yangını savaşı verdiğimizi biliyoruz. Şahin Akdemir ilk şehidimiz. 8 insanımızı yangınlarda kaybettik. Dünyamızı paylaştığımız diğer canlarımızı saymıyorum. Ulusal yas yok. Ne yapabilirim? Çaresizim. Çok üzülüyorum.

HAYVANLARIMIZ BİRER CAN

Bodrum'da bir köpek gördüm. Gözlerinden yaşlar akıyor, ağlıyordu...Milas'ta bir köpek, ağzında bir kedi yavrusunu alevlerin arasından çıkarıyordu... Manavgat'ta kuşlar ötüşür, her biri başka bir şarkı söyler, keklikler seker, oynardı...Hisarönü'nde ceylanlar koşar, sıçrardı... Marmaris'te arılar vızıldar, bal yapardı. Şimdi yangından kaçarak şehre sığınan bir domuz sürüsü vardı... Adana'nın Aladağlarında allı morlu, mavili sarılı her çeşit çiçekler büyürdü...Kozan'da uğur böcekleri uçardı. 

SUSUZLUK CİĞERLERİ YAKTI

Kelebekler hayattaki  bir günlerini bu ormanlarda yaşardı...Ne sincaplar kaldı, ne daldan dala geçtikleri o kalın gövdeli, heybetli ağaçlar...Kertenkeleler yok oldu... Yılanlar yandı, yuvalarına sindi... Kaplumbağalar bir yere kaçamadı... Kuzular yeni doğmuştu,  neredeler bilen yok. Koyunlar, keçiler dumandan boğuldu. Oksijensiz havadan inekler zehirlendi.

Yangından kurtulan bir kelebeğin, insanın eline konduğuna tanık oldum. Bir avuçtan kana kana su içti. Bir kaplumbağa uzatılan şişeden suyu öylesine bir çekti ki ciğerinin kavrulduğunu anladım. Bir sincap yavrusu kendini orman işçisinin şefkatli ellerine teslim etmiş, susuzluğunu gideriyordu.

BÖYLE KALLEŞLİK OLMAZ

Bodrum'un tepelerinde dumanlar yükseldiğinde, her yanı alevler sardığında, insanlar çaresiz kaldığında, gözyaşları sel olsa da oraları söndürmeye yetmedi... Yeşil ormanların arasından Marmaris'e inen, o güzelim çamların reçine kokusu, yok oldu. Oralarda şimdi yanık ağaç kokusu var, genizleri yakan, boğucu bir kömür havası solunuyor. Manavgat'ın yüzyıllık eski köyleri, dededen kalan yeni mahalleleri, her biri yandı, bitti, kül oldu. Nasıl ağlamam? Niçin ağlamayalım? Hiç böyle kalleşlik olacağını düşünmedim. 

KURTULUŞ SAVAŞI DUYGUSU

Ayaklarının tabanları yananlar bir bezle sarıyor, ön safa koşuyordu. Kürekle, tırmıkla, bir kuru dalla alevleri söndürmeye gidenler yarışıyordu. Kurtuluş Savaşı'ndaki duygu seliyle, traktörlere binenler, ormanın içlerinde itfaiye hortumlarını taşıyordu. Uykusuzluğa iki gün direnen ve yanan otların, sıcak taşların üstünde ya da ayakta uyuklayan görevlilere tanık oldum. Araçların arkasına koydukları bidonla,  damacanayla, su depolarıyla helikoptere su taşıyan köylüleri tanıdım. Sırtında, elinde,  kolunda hortumları alevlere bir adım olsun yaklaştıran cesur kadınlar vardı.

BİR GÜN HESAP SORARIZ

Bu bela, dört bir yandan geldi. Düşmanlar hücuma geçti. Her birini ortaya çıkaracak gücümüz var. O hainler bulunur cezasını çeker. Elimizin uzanamadığı, gücümüzün yetmediği birileri var ki, onlarla da bir gün, bir şekilde hesaplaşırız. 

Komplodur, teoridir, iddiadır bilmem. Uzaydaki uydulardan, "lazer ışınları ile ormanlarımız yakılmış" söylentisi dolanıyor. Yunanistan, İtalya ve daha birçok ülkede ormanları bu şeytanlar yakıyormuş.

O köylerde yaşayan analarımız, dedelerimiz sobaya odun atmadan önce, içinde karınca börtü böcek varsa düşsün, yanmasın diye, yere iki kez vurur öyle yakardı. Anadolu insanımız böylesine cana, canlıya değer verir, can yakmaz, cana saygılıdır.

 Yastayız...Nasıl anlatılır başka türlü, bilemedim. Cennet vatanım alev alev... Ciğerimiz yandı...Ağlıyoruz...Yastayız...

YARALARI SARMA ZAMANI

Ninesinin dizinin dibine oturmuş bir çocuk gördüm. İlerideki ateşe bakıyordu. Yaşlı olan  geçmişini düşünüyor, genci geleceğin hayalini kuruyor gibi bakıyordu...Biri ömür boyu ormanda yaşamış, hiç böyle yangın afeti görmemişti. Diğeri ilk kez bu kadar çaresizliğe tanık oluyordu. 

Gökyüzünde uçaklar, helikopterler belirdi...Havadan sular döküldü... Yağmurlar başladı, alevler söndü... Ve günler süren yangınlar bitti...Yaraları sarma zamanı geldi...

Yine baharlar gelecek. Yaralarımızı birlikte saracağız. Küllerimizden yeniden doğacağız. 

 

Etiketler:
 
İnşaat iskelesinde intihar girişimi
 
Parfüme dair
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnşaat iskelesinde intihar girişimi
FATİH'TE intihar etmek isteyen kadın evinin önündeki inşaat iskelesine ...
Bu eserlerin üzerinde 'Tarihi eser değil, boşuna heyecanlanmayın' notu
DÜZCE'nin Akçakoca ilçesinde, resim öğretmenliği mezunu Şeyda Turgut (32) ...
Yolcu otobüsü takla attı; ölü sayısı 15'e çıktı
BALIKESİR'de sabah saatlerinde meydana gelen kazada yolcu otobüsü takla ...
 
Yozgat'ta 2 evin çatısı yandı
YOZGAT’ta, bitişik iki müstakil evin çatısında çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
Ellerinde tüfek, üzüm bağlarını koruyorlar
GAZİANTEP’in İslahiye ilçesinde, 50 bin dekar alanda sofralık üzüm hasadı ...
3 günlük bebeği poşete koyup, yol kenarına attılar
BURSA’nın Orhangazi ilçesinde çiftçiler, poşet içinde yol kenarına çalılıkların ...
 
Elektrik akımına kapılan inşat işçisi öldü
ŞANLIURFA’da çalıştığı inşaatta elektrik akımına kapılan Halil Erdil (45), yaşamını yitirdi.
Karabük’te orman yangınında 45 hektar alan yandı
KARABÜK’ün Ödemiş köyündeki ormanlık alanda dün çıkan yangın, ekiplerin ...
Uyarılar karşılık buldu; Belgrad Ormanı boş kaldı
BELGRAD Ormanı hafta sonunda boş kaldı.
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva