Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
Kamu görevlisi 44 kişiye FETÖ'den gözaltı
Kamu görevlisi 44 kişiye FETÖ'den gözaltı
Taksiciyi 20 yerinden bıçaklayıp gasbettiler
Taksiciyi 20 yerinden bıçaklayıp gasbettiler
13 Şubat 2023 Pazartesi - 10:57

Kuraklık, tarımsal ekim tarihlerini sarkıttı

ANTALYA'nın Aksu ilçesinde Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi'nin yaptığı ekimler, kuraklık nedeniyle 1 ay ertelendi. 2021'nin Kasım ayı ortalarında gerçekleştirilen buğday ve mısır ekimi, 2022'de ancak Aralık ayı ortalarında yapılabildi.

Kuraklık, tarımsal ekim tarihlerini sarkıttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre; 2022'nin Aralık ayı, son 52 yılın 'en sıcak aralık ayı' olarak kayıtlara geçti. İklim değişikliği rakamlara yansırken, buna bağlı kuraklık, tarımsal ürünleri de etkiledi. Toprağın ekime uygun hale gelmemesi nedeniyle tarımsal ürünlerin ekim tarihleri ötelendi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin, Antalya'nın Aksu ilçesinde ekim yaptığı 1084 dekar alandaki tarımsal faaliyetler, 2021'e göre 1 ay gecikti. 2021'nin Kasım ayı ortalarında gerçekleştirilen buğday ve mısır ekimi, 2022'de ancak Aralık ortalarında yapılabildi.

'SUYUN ALTERNATİFİ YOK'

AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, iklim değişikliği ve kuraklığın etkilerinin tarımda olumsuzluklar yaşatmaya başladığını söyledi. Erkan, "Tarım için toprak, su ve ışık, diye 3 temel öğe vardır. Hem toprağın hem ışığın alternatifleri bulunabildi ancak suyun alternatifi yok. Uzun zamandır dile getirdiğimiz konular, günümüzde hissedilir hale gelmeye başladı. İklim değişiklikleri sadece kuraklık anlamında sıkıntı yaratmayacak. Zamanında üretimin yapılamaması, üretim döneminin kaymaları neticesinde tarımsal üretimde yaşanabilecek olumsuzluklar da olacaktır. Gelecekte de tarımsal üretim, bilgi ve bilim kullanarak yapılabilecek bir üretim şekli olacaktır" dedi.

'1 AYDA DÜŞECEK YAĞIŞ, 1-2 SAATTE DÜŞECEK'

Kuraklık riskinin her geçen yıl artacağını belirten Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Büyüktaş da "Küresel sıcaklık artışına bağlı olarak yağışların düşme formu değişecek. Önceleri kar şeklinde düşen yağışlar, yağmur şeklinde düşmeye başlayacak. Onlar da ekstrem şekilde 1 ayda düşecek yağış, 1- 2 saatte düşecek. Bu yağışların da faydası değil zararı olacaktır. Bu sene fazlasıyla kurak geçti. Bundan sonraki yıllarda kuraklık riski, olmaya devam edecek" diye konuştu.

KONYA OVASI İÇİN DE UYARI

Mevsimlerde kayma beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Büyüktaş, "Ülkemizde hububat tarımının yüzde 85'i, kuru koşullarda yapılmakta. Yağış olursa hububat, buğday verimimiz yüksek oluyor. Kuraklığa bağlı olarak toprağın tava gelmesi gecikecektir. Mevsimlerde bir kayma bekleniyor. Nehirlerin akışlarında pik dönem nisan ayıyken; belki bu 1 ay daha ileri gidecek. Ekim ayının ortalarında buğday ekimi yapılırdı. Son birkaç yılda beklediğimiz toprak nemi olmadığı için aralık ayının ortasına kadar kaydı. Beklenen yağışlar gerçekleşmediği için özellikle Konya Ovası'nda 2023 rekoltesinde en az yüzde 40 verim düşüklüğü olacak" dedi. 

'100 LİTRE SUYUN 51'İ BOŞA GİDİYOR'

Kuraklık eylem planlarının hazırlanıp, acilen devreye sokulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Büyüktaş, "Kuraklığa dayanaklı, suyu daha az tüketen bitkilerin geliştirilmesi gerekecek. Suyu çok kullanan bitkiler için ekim deseninde bir değişiklikler olabilir. Mevcut suyu daha verimli kullanmamız lazım. Sulamaların yüzde 85'i vahşi şekilde yapılıyor. Bu şekilde yapılan sulamada 100 litre suyun 51 litresi, hiçbir katkısı olmadan boşa gidiyor. Şu an 6,8 milyon hektar alan sulanıyor. Bunun 1,3 milyon hektarı eski tesislerle sulanıyor. Bu tesislerin rehabilite edilmesi gerekiyor. Çiftçinin bu süreçte desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu. 

ANTALYA'DA AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) ZIRAAT FAKULTESI'NIN BUGDAY VE MISIR EKIMI YAPTIGI ALANDA 2021 KASIM AYINDA YAPILAN EKIM, 2022'DE KURAKLIK NEDENIYLE 1 AY SARKARAK ARALIK ORTASINDA YAPILABILDI.AU ZIRAAT FAKULTESI OGRETIM UYESI PROF. DR. DURSUN BUYUKTAS, "EKIM AYININ ORTALARINDA BUGDAY EKIMI YAPILIRDI. SON BIRKAC YILDA BEKLEDIGIMIZ TOPRAK NEMI OLMADIGI ICIN ARALIK AYININ ORTASINA KADAR KAYDI" DEDI.(FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

IKLIM DEGISIKLIGI NEDENIYLE SON YILLARDA ULKE GENELINDE YASANAN KURAKLIK BIRCOK KONUDA OLUMSUZLUKLAR YARATIYOR. CEVRE, SEHIRCILIK VE IKLIM DEGISIKLIGI BAKANLIGI METEOROLOJI GENEL MUDURLUGU VERILERINE GORE ISE GECEN ARALIK AYI SON 52 YILIN EN SICAK ARALIK AYI OLDU. IKLIM DEGISIKLIGI VE KURAKLIKLA BIRLIKTE TARIMSAL URUNLERDE DE OLUMSUZLUKLAR YASANMAYA BASLADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Semih ERSÖZLER/ ANTALYA, (DHA)

 
Arama kurtarma köpekleri nasıl eğitiliyor?
 
'Nasrettin Hoca' kostümü giyen tiyatrocu, çocuklara moral veriyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremzedeler için 2'nci mağaza Güzeloba'da
ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi, kente gelen depremzedelerin yararlandığı ...
Uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla 4 şüpheli tutuklandı
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde jandarma düzenlediği baskında durdukları otomobilde ...
Gazipaşa'da kaza: 2 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde hafif ticari araçla çarpışan motosiklette ...
 
Kahramanmaraş Cezaevi firarileri Antalya'da mı?.. Valilik açıklama yaptı...
Kahramanmaraş Cezaevi'nden kaçtığı ileri sürülen firarilerin Antalya'ya ...
Kendileri Antalya'da akılları Hatay'da...
KAHRAMANMARAŞ merkezli 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından ...
Muratpaşa’dan Malatya’ya 50 çadır
Muratpaşa Belediyesi, Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin yaşandığı illerden ...
 
Köpek, Konyaaltı ekibine yol gösterdi
DEPREMİN vurduğu Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi Payamburnu Mahallesi'nde ...
Meis'ten mesaj var: Sevgili komşu, bizim de yüreklerimiz yıkıldı
ANTALYA'nın Kaş ilçesine 7,5 kilometre uzaklıktaki Yunanistan adası Meis'ten, ...
Deprem bölgesindeki Antalyalı muhabirin objektifinden gönderilen yardımların hali
KAHRAMANMARAŞ merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremlerde ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva