Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Antalya'da 23 Nisan heyecanı çelenk sunumuyla başladı
Antalya'da 23 Nisan heyecanı çelenk sunumuyla başladı
İklim değişti, kahve bitkisi meyve vermeye hazırlanıyor
İklim değişti, kahve bitkisi meyve vermeye hazırlanıyor
Yağmur Taktaş son yolculuğuna uğurlandı
Yağmur Taktaş son yolculuğuna uğurlandı
28 Şubat 2011 Pazartesi - 16:35

Latin Amerika ATSO'da

DEİK/Türk-Amerika İş Konseyleri tarafından başlatılan ve ilki Mersin’de düzenlenen “Latin Amerika Anadolu İle Buluşuyor” konulu toplantının ikincisi Antalya’da yapıldı.

Latin Amerika ATSO da
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle ATSO tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı Projesi koordinatörlüğünde ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda  gerçekleştirilen toplantıya Venezula Büyükelçisi Raúl José Betancourt Seeland, Meksika Büyükelçiliği’nden Hector Rodriguez,  Arjantin Büyükelçiliği’nden Analía Verónica Carreras, Promexico adına Erwin Feldhaus, Brezilya Büyükelçiliği Ticaret Ofisi Nur Hasçelik ile Türk-Brezilya İş Konseyi Başkanı Aykut Eken, Türk-Meksika İş Konseyi Başkanı Varol Dereli, Türk-Brezilya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Namık Kemal Ekinci, Türk-Brezilya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Cüneyt Akdemir, Türk-Brezilya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Silvyo Benbassat, Dominik Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Lalia Gonzales Koç, Paraguay Fahri Konsolosu Sibel Sabah Miramontes, Şili Fahri Konsolosu Kerem Muradi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden Selma Bardakçı katıldı.
 
Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Vucudi Özen, Latin Amerika ülkeleri ve Türkiye’nin, dünyada değişen ticari pazarlar bakımından oldukça cazip fırsatları barındıran ülkeler olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, coğrafi açıdan birçok ülkeye kara, hava ve deniz yoluyla geçişlerde adeta merkez konumdadır. Bu avantajımız bizleri diğer ülkelerden daha kolay bir şekilde değişik pazarlarda yer almamızı sağlamaktadır. Ülkemizin hemen her alanda barındırdığı bu zengin coğrafyası ve istikrarlı ticari hayatı ile diğer ülke ekonomilerindeki payı geliştikçe, Latin Amerika gibi ülkelerle ciddi işbirliği yapmamızı olanaklı hale getirmektedir. Özellikle son yıllarda Latin Amerika Ülkelerinde yaşanan olumlu ekonomik gelişmeleri büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz. DEİK’in başlattığı etkinlikler, bu adımların atılmasına son derece yarar getirecektir” dedi.
 
Konuşmasında Antalya ekonomisi hakkında bilgi veren Özen, şunları kaydetti;
“Latin Amerika ülkeleri arasında Brezilya ile olan dış ticaret hacmimiz diğerlerine oranla biraz daha ön plandadır. Dış ticaretimizde ithalatımız ihracatımızdan daha fazladır. Antalya açısından detaya inecek olursak, 2008 yılı toplam ihracatımız 725 milyon dolardır. 2009’da bu rakam 655 milyon dolar, 2010’da ise henüz kesin olmayan rakamlara göre ihracatımız 1 milyar doları aşmış bulunmaktadır.
 
Antalya iline bağlı firmalardan, Latin Amerika ülkeleri arasında en fazla ihracatımız Brezilya’ya olmuş ve 2009 yılında 500 bin dolar ile gerçekleşmiştir. Şili’ye 2008’de 230 bin dolar, Meksika’ya 100 bin dolar civarında ihracatımız bulunmaktadır. 2009’da Meksika’ya olan ihracatımızda ciddi bir düşüş gözlemlenmiş ve yaklaşık 13 bin dolarda kalmıştır. Arjantin’e 15 bin dolara yakın ihracatımız gerçekleşmiş, diğer Latin Amerika ülkelerine ise maalesef daha düşük düzeyde seyretmiştir.
 
Kentimizin ithalatında ise Şili, 2009 yılı verilerine göre 3 milyon doların üzerinde rakamla ilk sırada yer almaktadır. Onu 1,4 milyon dolarla Brezilya, 400 bin dolarla Meksika takip etmektedir. Antalya’nın 2009 yılı toplam ithalatı 460 milyon dolardır. Dolayısıyla bu veriler sanıyorum hiç birimizi memnun edecek düzeyde değildir. Sayıları 30’un üzerinde olan Latin Amerika ülkeleri ile Türkiye’nin karşılıklı olarak güçlü yönlerini ortaya çıkarak maksimum değerlerde birleşmek, işbirliği yapmak kaçınılmazdır.
 
Latin Amerikalı turist sayısı 3 bin
 
Latin Amerika ülkeleri arasında kentimize gelen turist sayısında 1500 kişi ile Brezilya ilk sırada yer almaktadır. Ardından 300’e yakın turist sayısı ile Şili ve Arjantin gelmektedir. Meksika, Kolombiya, Venezuella, Ekvator ve Küba 100 ile 200 civarındadır. Genel anlamda söz konusu 30’a yakın Latin Amerika Ülkelerinden Antalya’ya gelen turist sayısı maalesef 3 binin biraz üzerindedir.”
 
Antalya’nın her ne kadar Türkiye’nin turizmde başkenti olarak kabul edilse de, artık modern tarım ve sanayi yatırımlarıyla da adından övgüyle söz ettirdiğini vurgulayan Özen, Organize Sanayi Bölgesi, Serbest Bölge ve Teknokent’te yatırım olanakları ve çeşitleri bakımından her geçen gün geliştiğini, Antalya Limanı’nın modernizasyon çalışmalarıyla önemli bir uluslararası liman olmaya aday haline geldiğini söyledi. Konuşmasında, son günlerde Ortadoğu ve Arap ülkelerinde yaşanan olaylara da değinen Özen, “En kısa zamanda ve demokratik yollardan çözüme kavuşturulması en büyük temennimizdir” dedi.
 
Daha sonra kürsüye gelen konuk ülke temsilcileri, ülkelerini tanıtarak, yatırım olanakları ve Antalya ile gerçekleştirilebilecek ortak projelerin neler olabileceği konusunda bilgi verdiler. DEİK/Türk-Amerika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Güney Amerika Sorumlusu Aykut Eken, Latin Amerika ile Antalya arasında turizm, tarım ve yat sektöründe ortak projelerin geliştirilebileceğini ifade etti.
 
Venezuela Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Raúl José Betancourt Seeland da, ülkesinde özellikle inşaat alanında yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, bu amaçla TOKİ ile yapılacak anlaşma neticesinde inşaat firmalarının TOKİ’nin önderliğinde bu projelerde yer alabileceklerini ifade etti. Konuk ülke temsilcileri daha sonra Antalyalı firmaların yöneticileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
 
ATSO Başkan Yardımcısı Özen, toplantıya katılan ülke temsilcilerine, günün anısına birer plaket verdi.
 

 
Başkan yerinde inceledi
 
Kadına şiddete hayır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan yerinde inceledi
Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği tarafından ...
Boşanmak isteyen karısını öldürüp intihar etti
İstanbul'da taksi şoförlüğü yapan 35 yaşındaki Ömer Dilek, kendisinden ...
Antalya'yı resimledi
Antalya sevdalısı olduğunu ifade eden Ressam Reyhan Kutsi’nin, üçüncü ...
 
Talasemi barış köprüsü
Türkiye Talasemi Federasyonu Başkanı Prof.Dr. Duran Canatan, Akdeniz ülkelerinin ...
Organ bağışı çağrısı
Türkiye'’de 60 bin böbrek, 2 bin 500 karaciğer bekleyen nakil hastası ...
DJ Elly ile coştular
Antalya'nın Alanya ilçesinde bir gece kulübünde düzenlenen partide sahneye ...
 
Rakı balık suç aleti
Antalya'nın Aksu ilçesinde üvey ağabeyine ait restorandan balık ve rakı ...
Yaylaya turist akını
Antalya'nın Kemer ilçesinde özellikle yaz aylarında yayla köylerine düzenlenen ...
Antalya'daki alageyikler Kuşadası'na gidiyor
NESLİ tükenmekte olan türler arasında yer alan ve Antalya’da koruma altında ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva