12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
11 Haziran 2018 Pazartesi - 11:28

Lavanta turizmi

BURDUR ve Isparta'daki lavanta bahçelerinde çiçekler açmaya başladı. Tek parça olarak Avrupa ile Türkiye'nin en büyük lavanta bahçesine sahip Lisinia Doğa Yaşam Merkezi'nin Burdur Gölü kenarındaki lavantaları açtı. Mor şölen için hem Burdur'a hem de Isparta'ya binlerce ziyaretçi bekleniyor.

Lavanta turizmi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'nin Akdeniz ve Ege kıyılarındaki deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra Anadolu'nun pek çok köşesinde hızla gelişen alternatif turizm çeşitlerinden lavanta turizmi, Burdur ve Isparta'da hızla gelişiyor. Burdur'da, ağırlıklı Yeşilova ilçesinde olmak üzere lavantanın öncüsü olan Lisinia Doğa Yaşam Merkezi'ne ait Akçaköy'de 900 dekar, Burdur Gölü kenarındaki doğal yaşam alanı etrafında ise 150 dekar lavanta bahçesi bulunuyor. Bu bahçeler içinde Akçaköy'deki Lavanta Deresi, 400 dekarlık büyüklüğü ve uçsuz bucaksız görünümüyle Avrupa ile Türkiye'nin bütünlük olarak en büyük bahçesini oluşturuyor. Burdur toplamında ise 2 bin 500 dekar lavanta bahçesi bulunuyor.

LAVANTA ÜRÜNTÜLERİ DE SATIN ALINIYOR

Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde ise yaklaşık 2 bin 500 dekar lavanta bahçesi bulunuyor. En büyüğü 10- 12 dekar olan lavanta bahçeleri, Lisinia gibi Burdur Gölü'nün kuzey kısımlarında yer alıyor ve iki bölge arasındaki uzaklıkta yaklaşık 40 kilometre alanı kaplıyor. Her iki ilde de geçen yıllarda temmuz ayı başında çiçeklenmeye başlayan lavanta bahçeleri, yerli turist başta olmak üzere her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Lavanta bahçelerinin sunduğu mor görselliği görmek için gelen gezginler, buralarda üretilen lavantanın kolonyasından sabununa pek çok işlenmiş doğal ürünleri de alabiliyor.

'3 HAFTA ÖNCE AÇTI'

Küresel ısınmanın etkilerinin de hızla hissedilmeye başlandığı Göller Bölgesi'nin iki ilinde bu yıl gül döneminde olduğu gibi lavanta dönemi de erken başlıyor. Keçirborlu ve Lisinia Doğa Yaşam Merkezi kenarındaki lavanta bahçeleri çiçeklenmeye başladı. Bu yıl küresel ısınmanın etkilerini çok fazla hissettiklerini belirten Lisinia Doğa Yaşam Merkezi kurucusu Öztürk Sarıca, meşhur 'Isparta gülü' olarak bilinen güllerin zamanından yaklaşık 1 ay önce açtığını belirterek, "Lavantalar da mevsiminden 3 hafta önce açtı. 2 hafta sonra Lavanta Deresi'ndeki lavantalar tamamen açmış olacak. Dolayısıyla 2 hafta sonra lavanta bahçelerini ve görselliği çok iyi görebileceğiz" dedi.

'BU YILKİ HEDEFİMİZ 200 BİNE YAKIN ZİYARETÇİ'

Lavantanın, su tüketmediği için özel bir ürün olduğunu aktaran Öztürk Sarıca, şunları söyledi:

"Son yıllarda sulak alanların büyük kısmı kuruduğu için özellikle susuz tarımla yapılan üretimler, yöresel anlamda ciddi su kazanımı sağlayacak. Diğer taraftan lavantanın görselliği insanların görmesi açısından çok önemli. Çünkü hem psikolojik hem de kokusuyla insanları tedavi edici özellikleri var. Diğer taraftan lavantanın çok ciddi katma değer ürünleri var. Yağını çıkarttığınız zaman birçok ürüne dönüştürebiliyorsunuz. Lavantanın balını üretebiliyorsunuz ve en önemlisi de ekoturizme katkısı. Özellikle Lavanta Deresi'nde biz 400 dekarlık alanda Türkiye ve Avrupa'nın en büyük lavanta bahçesini oluşturduk. Orada uçsuz bucaksız lavanta bahçelerimiz var. Bu yıl geçen yıla göre 3 hafta önceden lavantalarımız açmaya başladı. Önümüzdeki haftadan itibaren lavantanın ekoturizmine başlıyoruz. İnsanların görmesi ve rehabilite olması için ciddi bir güzellik. Geçen yıl toplamda Lisinia Proje Alanı'na 100 bine yakın ziyaretçi aldık. Bunun 50-60 bini lavanta dönemine rastlayan sürede geldi. Bu yılki hedefimiz 200 bine yakın ziyaretçi. Bunun 100- 120 bini lavanta için gelecek olanlar."
BURDUR VE ISPARTA'DAKI LAVANTA BAHCELERI CICEK ACMAYA BASLADI. TEK PARCA OLARAK AVRUPA VE TURKIYE'NIN EN BUYUK LAVANTA BAHCESINE SAHIP LISINIA DOGA YASAM MERKEZI'NIN BURDUR GOLU KENARINDAKI LAVANTALARI ACTI. MOR SOLEN ICIN HEM BURDUR HEM DE ISPARTA BINLERCE ZIYARETCI BEKLIYOR.(FOTO:MEHMET CINAR/BURDUR-DHA)

BURDUR VE ISPARTA'DAKI LAVANTA BAHCELERI CICEK ACMAYA BASLADI. TEK PARCA OLARAK AVRUPA VE TURKIYE'NIN EN BUYUK LAVANTA BAHCESINE SAHIP LISINIA DOGA YASAM MERKEZI'NIN BURDUR GOLU KENARINDAKI LAVANTALARI ACTI. MOR SOLEN ICIN HEM BURDUR HEM DE ISPARTA BINLERCE ZIYARETCI BEKLIYOR.(FOTO:MEHMET CINAR/BURDUR-DHA)

BURDUR VE ISPARTA'DAKI LAVANTA BAHCELERI CICEK ACMAYA BASLADI. TEK PARCA OLARAK AVRUPA VE TURKIYE'NIN EN BUYUK LAVANTA BAHCESINE SAHIP LISINIA DOGA YASAM MERKEZI'NIN BURDUR GOLU KENARINDAKI LAVANTALARI ACTI. MOR SOLEN ICIN HEM BURDUR HEM DE ISPARTA BINLERCE ZIYARETCI BEKLIYOR.(FOTO:IBRAHIM LALELI/BURDUR-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Kemer sahillerinde atlı jandarma göreve başladı
 
Köpük partisiyle serinlediler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemer sahillerinde atlı jandarma göreve başladı
ANTALYA'nın Kemer ilçesi sahillerinde devriye gezerek güvenliği sağlayacak atlı ...
Paris Hilton Dosso Dossi podyumunda
ANTALYA’da 26'ncısı düzenlenen Dosso Dossi Fashion Show’un defilesinde ...
Polisten 'Duman' uygulaması
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü kent genelinde asayiş uygulaması yaptı. 1705 ...
 
Türkiye Golf Turu 8'inci ayağı tamamlandı
Antalya'nın Serik ilçesinde düzenlenen Türkiye Golf Turu'nun 8'inci ayağı tamamlandı.
Paris Hilton'un hayali çocuklarıyla tatil yapmak
ANTALYA'da bu yıl 26'ncısı düzenlenen Dosso Dossi Fashion Show defilesinde ...
Turunç Masa 3.5 yılı geride bıraktı
MURATPAŞA Belediyesi'nin yönetişim sistemi Turunç Masa, günün her anında ...
 
Antalya'da denizin keyfini çıkardılar
ANTALYA'da 30 dereceyi bulan sıcak ve nemli havadan bunalanlar, denize ...
Kırsal alanda yangın
ANTALYA Kızıllı Mahallesi'ndeki kırsal alanda çıkan yangın, Orman Bölge ...
Polisten ecstasy operasyonu
ANTALYA'da polisin düzenlediği operasyonda 2 bin 950 adet ecstasy hap ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva