Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
28 Eylül 2020 Pazartesi - 10:48

Longon ve mangostanın fiyatı şaşırtıyor

ANTALYA'nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde çoğunluğu Türkiye'de ilk kez olmak üzere birçok tropik meyve yetiştiriliyor. Amerika, Afrika ve Avustralya kıtalarından getirilen tropikal meyve tohumları, buradaki çiftçiler tarafından üretilerek hem Türkiye'ye hem dünyaya pazarlanıyor.

Longon ve mangostanın fiyatı şaşırtıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Alanya'da yaklaşık 20 yıl önce çiftçinin gelir seviyesini artırmak amacıyla tropikal meyve üretimi çalışmaları başlatıldı. Deneme ekimlerinin ardından ilk olarak avokado üretimine geçildi, onu papaya ve mango takip etti. Yapılan çalışmalar sonucu tropikal meyve üretimi yapan çiftçi sayısı artarken, günümüzde Alanya'da avokado, papaya ve mango başta olmak üzere çerimoya, karambola (yıldız meyvesi), dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longon (ejder gözü), mangostan, salak pondoh, star fruit, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah, pepino kavunu, passiflora gibi birçok çeşit tropikal meyve yetiştiriliyor. Bu meyvelerin birçoğunda Alanya ve Gazipaşa'da seri üretime geçirilirken, yetiştirilen ürünler Türkiye ve dünyaya pazarlanıyor. Gazipaşa ve Alanya'da yeni yeni üretiminde artış gösterilen longon ve meyvelerin kraliçesi olduğu söylenen mangostan ise pazardaki fiyatlarıyla hem vatandaşları şaşırtıyor hem de büyük merak uyandırıyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelen, tansiyonu düzenleyen longon ile antioksidan etkisi en yüksek meyve olan mangostan faydalarıyla da oldukça dikkati çekici. Özellikle mangostan, tüm vücut sağlığı için çok faydalı. Hücre yenileme hızını artırıcı, gençleştirici, kanserden ve diğer hastalıklardan koruyucu, cilt sağlığını güçlendirici ve daha pek çok olumlu, faydalı etkiyi içinde barındırıyor.

'GETİRİSİ ÇOK YÜKSEK'

Pazarda 15 yıldır tropik meyve satışı yapan Muharrem Koç (37), haftada sadece 2 gün pazarda satış yaptıklarını onun dışında genel olarak internet üzerinden tropik meyve satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Koç, tezgahında longon ve mangostanın da bulunduğunu söylerken, "Üretimi henüz çoğalmadı ama zaman içinde çoğalacağını ümit ediyoruz. Çünkü getiri olarak çok yüksek. O yüzden çiftçiler de zamanla çoğaltacaktır" dedi.

'EN ÇOK YABANCI MÜŞTERİ TALEP EDİYOR'

Bu iki meyvenin üretimlerinin birçok meyveye göre daha kolay olduğunu söyleyen Koç, sera ortamında yetiştirilmesi gerektiğini aktardı. Longonun pazarda kilosunun 280 TL'ye, mangostanın kilosunun ise 350 TL'ye satıldığını anlatan Koç, talebin yerli müşteriden çok yabancılardan geldiğini aktardı. Koç, "Talep yerli müşteride fiyat yüksek olduğu için biraz az ama zamanla üretim çoğaldığında haliyle fiyat daha uygun hale gelir, talep de çoğalır. En fazla turistler rağbet gösteriyor. Yerli müşteriler sadece yüzde 30'luk kısmı oluşturuyor" diye konuştu.

ANTALYA'NIN ALANYA VE GAZIPASA ILCELERINDE COGUNLUGU TURKIYE'DE ILK KEZ OLMAK UZERE BIRCOK TROPIK MEYVE YETISTIRILIYOR.(FOTO:BURCU MUTLU/ALANYA-DHA)

ANTALYA'NIN ALANYA VE GAZIPASA ILCELERINDE COGUNLUGU TURKIYE'DE ILK KEZ OLMAK UZERE BIRCOK TROPIK MEYVE YETISTIRILIYOR. AMERIKA, AFRIKA VE AVUSTRALYA KITALARINDAN GETIRILEN TROPIKAL MEYVE TOHUMLARI, BURADAKI CIFTCILER TARAFINDAN URETILEREK HEM TURKIYE'YE HEM DUNYAYA PAZARLANIYOR. BU MEYVELERDEN LONGON VE MANGOSTAN ISE HEM FIYATIYLA SASKINA CEVIRIYOR HEM DE MERAK UYANDIRIYOR.(FOTO:BURCU MUTLU/ALANYA-DHA)

ANTALYA'NIN ALANYA VE GAZIPASA ILCELERINDE COGUNLUGU TURKIYE'DE ILK KEZ OLMAK UZERE BIRCOK TROPIK MEYVE YETISTIRILIYOR. AMERIKA, AFRIKA VE AVUSTRALYA KITALARINDAN GETIRILEN TROPIKAL MEYVE TOHUMLARI, BURADAKI CIFTCILER TARAFINDAN URETILEREK HEM TURKIYE'YE HEM DUNYAYA PAZARLANIYOR. BU MEYVELERDEN LONGON VE MANGOSTAN ISE HEM FIYATIYLA SASKINA CEVIRIYOR HEM DE MERAK UYANDIRIYOR.(FOTO:BURCU MUTLU/ALANYA-DHA)

ANTALYA'NIN ALANYA VE GAZIPASA ILCELERINDE COGUNLUGU TURKIYE'DE ILK KEZ OLMAK UZERE BIRCOK TROPIK MEYVE YETISTIRILIYOR. PAZARDA 15 YILDIR TROPIK MEYVE SATISI YAPAN MUHARREM KOC (FOTODAKI), HAFTADA SADECE 2 GUN PAZARDA SATIS YAPTIKLARINI ONUN DISINDA GENEL OLARAK INTERNET UZERINDEN TROPIK MEYVE SATISI GERCEKLESTIRDIKLERINI SOYLEDI.(FOTO:BURCU MUTLU/ALANYA-DHA)

Burcu MUTLU- Engin ANAK/ALANYA (Antalya), (DHA)

 
'Hatalı basım' 200 lirayı, 250 bin liradan satışa çıkardı
 
Filyasyon ekibindeki doktora saldırı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pelin Kozan, çekimden çekime koştu
ANTALYALI manken Pelin Kozan, çekimlerden kendine ayıracak zaman bulamadığını söyledi.
Öykü Arin, lösemili hastalara umut oldu
LÖSEMİ tedavisi gören Öykü Arin Yazıcı (4), Antalya'daki tedavisinin ardından ...
Likyalılardan kalan miras: Margaz üzümü
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde yetişen Margaz üzümü, Likyalılardan günümüze ...
 
Özge'den 'Saçım saçın olsun' kampanyasına destek
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 9 yaşındaki Özge Lal Ünal, 'Saçım saçın olsun' ...
Evindeki eşyaları yakıp, balkonda intihara kalkıştı
ANTALYA'da eşiyle sorun yaşayan U.Ü., evin mutfağında bazı eşyaları yaktıktan ...
Böcek ile ilgili son durum açıklaması
KORONAVİRÜS tedavisinin ardından akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle ...
 
Oruç Reis, Antalya Limanı'ndan ayrıldı
ORUÇ Reis sismik araştırma gemisi, bakım ve ikmal için geldiği Antalya ...
Polis yakaladı... İşte hakkındaki suçlama...
ANTALYA'da, otomobilini otoyol kenarına park edip, oturduğu portatif sandalye ...
Sağlıklı Muratpaşa Hareketi STK'larla buluştu
Muratpaşa Belediyesi'nin diyetisyenleri, spor eğitmenleri, 55 mahallesinden ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva