Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
12 Ekim 2018 Cuma - 14:06

MHP'den sürpriz elektrik teklifi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, elektrik abonelerinden 'enerji fonu' ve 'kayıp kaçak' bedelleri ile 'TRT payı'nın alınmamasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

MHP den sürpriz elektrik teklifi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kalaycı, kanun teklifinde ‘enerji fonu’ bedelinin, abonelerden 4 Ocak 1984 tarihli ve 3096 sayılı ‘Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun’un geçici 4’üncü maddesi gereğince alındığını hatırlattı. Geçici madde ile 17 yıldır bu uygulamanın sürdürüldüğünü belirten Kalaycı, şunları kaydetti:

”Halihazırda enerji fonunun oranı yüzde 1’dir. Ancak yüzde 18 KDV´ne tabi tutulduğundan, elektrik tüketim bedelinin %1,18´i olarak faturaya yansımaktadır. Esasen, Elektrik Enerjisi Fonu 2001 yılında 4684 sayılı Kanunla kaldırılmış ve 31/12/2001 tarihine kadar yürürlüğe girecek olan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları uyarınca taahhüt edilen yükümlülükleri karşılamak üzere katkı payı alınması öngörülmüştür. Dolayısıyla, geçici olarak öngörülmekle birlikte yaklaşık 17 yıldır bu uygulamanın devam etmesi, bu payın yeni bir vergi niteliğine dönüştüğünü göstermektedir. Bu kanun teklifi ile Elektrik Enerjisi Fonu Payı alınmasını öngören 3096 ve 3291 sayılı kanunların ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldırılması öngörülmekte ve böylelikle abonelerin elektrik enerjisi tüketim bedeli yükünün de hafifletilmesi amaçlanmaktadır.”

‘TRT payı’nın da 4 Aralık 1984 tarihli ve 3093 sayılı ‘Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’ uyarınca alındığını kaydeden Kalaycı, pay için alınan yüzde 2 oranın, katma değer vergisiyle birlikte yüzde 2,36 olarak faturalara yansıdığını belirtti. ‘TRT payı’ alınmasının haklı gerekçesi olmadığını savunan Kalaycı, ”Elektrik abonelerinden TRT payı alınmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bu Kanun teklifi ile 3093 sayılı Kanunun TRT Payı alınmasını öngören ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldırılması öngörülmekte ve böylelikle tüketicilerin elektrik tüketim bedeli yükünün de hafifletilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

KAYIP KAÇAK BEDELİ

MHP’li Kalaycı, elektrik faturalarının; çiftçinin, sanayicinin ve esnafın önemli maliyet unsuru olduğunu, aile bütçesinde önemli yer tutan harcama kalemi haline geldiğini vurguladı.

‘Kayıp- kaçak’ ve ‘sayaç okuma’ bedellerinin elektrik faturalarına yansıtılmasının, hukuka uygun olmadığına yönelik birçok yargı kararı bulunduğunu dikkat çeken Kalaycı, ”2016 yılında yapılan düzenleme sonucu daha önce elektrik faturalarında ayrı ayrı gösterilen teknik ve teknik olmayan kayıpların maliyeti (kayıp/kaçak bedeli) ile iletim ve sayaç okuma bedelleri, dağıtım bedeline eklenmiş olup, faturalarda ayrı bir kalem olarak görülmez hale getirilmiştir. Kayıp kaçağın oluşmasında hiçbir sorumluluğu bulunmayan tüketicilerin kayıp kaçağın bedelini ödemek durumunda bırakılması ‘hak ve hakkaniyet’ ilkesiyle bağdaşmaz” dedi.

MHP’li Kalaycı, ‘kayıp- kaçak bedeli’nin alınmasının hukuk ve sosyal devlet ile adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu savunduğu kanun teklifinde, şunları kaydetti:

”Nitekim, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, içtihat niteliğindeki 21 Mayıs 2014 günlü kararında elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmadığını, elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevinin de bizzat enerjinin sahibine ait olduğunu belirtmiştir. Bu Kanun teklifi ile elektrik kullanımında abonelerden teknik ve teknik olmayan kayıpların (kayıp/kaçak) maliyeti ile sayaç okuma maliyetinin alınmaması öngörülmekte ve böylelikle elektrik faturalarında önemli tutarda bir azalma sağlanması amaçlanmaktadır.”

Etiketler:
 
Bağırıp sattığı ürünleri etrafa saçtı, görenler şaşkınlıkla izledi
 
Akdeniz Üniversitesi'nde futbol söyleşisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yarım asırlık firma konkordato başvurusu yaptı
Süt ve süt ürünleri sektöründe yarım asrı geride bırakan Yörsan Gıda, ...
Döviz kredileri TL'ye çevrilecek
Döviz kredileri TL cinsinden yapılandırıldığında o tarihteki Merkez Bankası kuru esas alınacak
Büyükşehir'in 'Sosyal Kart' desteği sürüyor
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı vatandaşlara ...
 
İşte Eylül ayı enflasyonu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen Eylül ayı enflasyon oranını açıkladı.
Halkın enflasyonu başka...
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu AR-GE biriminin açıkladığı "Halkın Enflasyonu" ...
Alman yatırımcılardan Erdoğan'a beş şart
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a “önce güven yeniden tesis edilmeli” mesajını veren ...
 
ADOPEN 3'te 3 yaptı
“Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” sıralamasında bu yıl zirvede değişiklik ...
Doğal gaza zam
BOTAŞ Ekim ayından itibaren geçerli olacak bir zammı daha duyurdu.
KONUTDER Başkanı Elmas: 6 ay sonra ev fiyatları...
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde 1 ay önce başlatılan konutta ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva