Erdoğan’ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam
Erdoğan’ı dinlemeden müzakerelere kapıları kapatmam
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
23 Mart 2019 Cumartesi - 10:36

MS ile yaşamayı öğretiyor

İZMİR'de yaşayan Multiple Skleroz (MS) hastası Şebnem Oktay (49), üyesi olduğu İzmir MS Derneği aracılığıyla bu hastalık konusunda bildiklerini ve deneyimlerini paylaşıyor.

MS ile yaşamayı öğretiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İzmir MS Derneği üyesi Şebnem Oktay, 27 yaşındayken MS hastalığı ile tanıştı. Oktay, 1997 yılında MS tanısı aldıktan sonra yatalak da oldu, tekerlekli sandalye de kullandı. İzmir Karşıyaka Engelliler Tekerlekli Basketbol Takımı ile lisanslı sporcu olarak sahaya bile çıkan Oktay, şimdi tek tarafında koltuk değneği ile yürüyüp, MS hastalarının yaşama tutunması için çalışıyor.

İyi bir eğitim aldığını, iyi düzeyde İngilizce ve Almanca bildiğini anlatan Oktay, "Ama yazık ki hastalıkla tanıştığım o güne kadar MS ne demek bilmiyordum. Daha sonra ailemle birlikte MS'in ne olduğunu öğrenmeye başladık. Önce MS'i hiç ciddiye almadım. Önerilen tedavi süreci ve raporun ardından bir an olsun koşuşturmanın eksik olmadığı iş yaşamında buldum kendimi. Ama sonra kısa sürede sol tarafım felç oldu. Elimin ve ayağımın hareketlerine hakim olamayan, tuvalet sorunları yaşayan bir durumda hastanede buldum kendimi. Bir süre yemeğimi annem yedirdi, banyomu kardeşim yaptırdı, tuvalete eşim götürdü. Fizik tedavim için ailem seferber oldu. Ben de elimden geldiğince çalışkan ve uslu oldum, normal hayata döndüm" dedi.

"BU BİR TAKIM İŞİDİR"

MS'in yüzde 98'inin genetik olmadığını söyleyen Oktay, şunları anlattı:

"Bulaşıcı değildir, şeker gibi, astım gibi sahibiyle birlikte yaşar. İlk tanı aldığımda çocuk sahibi olmak istediğim için iğne kullanarak yapılan tedaviye yanaşmamıştım. Tanı alır almaz yaşadığım sık ataklar nedeniyle çocuktan vazgeçtim. Daha sonra fizik tedavimi her ihmal ettiğimde kendimi hastanede buldum. 1997'de tanı aldıktan sonra yatalak da oldum, tekerlekli sandalye de kullandım, hatta İzmir Karşıyaka Engelliler Tekerlekli Basketbol Takımı ile lisanslı sporcu olarak sahaya bile çıktım. Şimdi tek tarafımda koltuk değneği eşliğinde katılıyorum hayata. Dışarda kelebek gibi yürüyorum, eve gidince emekliyorum. Hastalığımı öğrendiğimde 2 yıllık evliydim. 2002'de kendisi evlilik kurumundan istifa etti. Zor günler geçirdim. Dünyanın en şanslı bireyiyim. Çünkü ailem bana çok destek oluyor. Bu bir takım işidir. Destek alamazsanız bir engelli olarak kaliteli hayat süremezsiniz."

"DERNEĞİMİZ BİR TABELA DERNEĞİ DEĞİL"

MS'in bilgiyle, akılla, özenle savaşılacak hastalıklardan biri olduğunu ifade eden Şebnem Oktay, hayatının hiçbir döneminde sporu bırakmadığını anlattı. Engelli boccia takımı çalışmalarına ve İzmir Özel İdaresi yüzme takımına katılan Oktay, tandem bisiklete biniyor. Oktay, "Spor nerede ben oradayım. Hiçbir sağlık sorunu bir engel değildir. Yeter ki hangi branşta ilerleyeceğiniz konusunda destek alın. İnanıyorum ki ben hala her yerde olmalıyım ve hayat bensiz olmaz" dedi.

İzmir MS Derneği'ni temsilen pek çok toplantıya katıldığını söyleyen Oktay, "Biri MS olmadan önce bunu duymamış olabilirsiniz. MS hastaları toplumdan kısıtlanıyor. MS hastalığında beyinden giden mesajlar yerine geç ulaşıyor. Görme, duyma problemleri yaşayabiliyorsunuz. Hem bilişsel hem fiziksel sorunlar yaşayabiliyorsunuz. İzmir'de yaşayan bir MS'li olarak şanslıyım. Çünkü Türkiye'nin MS konusunda kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu İzmir'de. Dernekte hem benim gibi aynı sorunları yaşayanlar ile birlikte olabiliyor, hem fizik tedavi uygulayabiliyor, hem psikoterapiye katılıyorum. Derneğimiz bir tabela derneği değil. Avrupa'da MS federasyonunun yanında bir platform da var. Türkiye'de de derneklerin ardından MS platformu oluşturulması için çalışmalar var. Hem hastaların hem yakınlarının etkilendiği bu hastalıkla ilgili verilen yaşam desteği çok büyük önem taşıyor" diye konuştu.

IZMIR'DE YASAYAN MULTIPL SKLEROZ (MS) HASTASI SEBNEM OKTAY (FOTOGRAFTA), UYESI OLDUGU IZMIR MS DERNEGI ARACILIGIYLA BU HASTALIK KONUSUNDA BILDIKLERINI VE DENEYIMLERINI PAYLASIYOR. IZMIR'DE YASAYAN BIR MS'LI OLARAK SANSLI OLDUGUNU ANLATAN OKTAY, "TURKIYE'NIN MS KONUSUNDA KURULMUS ILK SIVIL TOPLUM KURULUSU IZMIR'DE. DERNEKTE HEM BENIM GIBI AYNI SORUNLARI YASAYANLAR ILE BIRLIKTE OLABILIYOR, HEM FIZIK TEDAVI UYGULAYABILIYOR, HEM PSIKOTERAPIYE KATILIYORUM" DEDI. (FOTO: IZMIR,DHA)

IZMIR'DE YASAYAN MULTIPL SKLEROZ (MS) HASTASI SEBNEM OKTAY, UYESI OLDUGU IZMIR MS DERNEGI ARACILIGIYLA BU HASTALIK KONUSUNDA BILDIKLERINI VE DENEYIMLERINI PAYLASIYOR. IZMIR'DE YASAYAN BIR MS'LI OLARAK SANSLI OLDUGUNU ANLATAN OKTAY, "TURKIYE'NIN MS KONUSUNDA KURULMUS ILK SIVIL TOPLUM KURULUSU IZMIR'DE. DERNEKTE HEM BENIM GIBI AYNI SORUNLARI YASAYANLAR ILE BIRLIKTE OLABILIYOR, HEM FIZIK TEDAVI UYGULAYABILIYOR, HEM PSIKOTERAPIYE KATILIYORUM" DEDI. (FOTO: IZMIR,DHA)

IZMIR'DE YASAYAN MULTIPL SKLEROZ (MS) HASTASI SEBNEM OKTAY (FOTOGRAFTA), UYESI OLDUGU IZMIR MS DERNEGI ARACILIGIYLA BU HASTALIK KONUSUNDA BILDIKLERINI VE DENEYIMLERINI PAYLASIYOR. IZMIR'DE YASAYAN BIR MS'LI OLARAK SANSLI OLDUGUNU ANLATAN OKTAY, "TURKIYE'NIN MS KONUSUNDA KURULMUS ILK SIVIL TOPLUM KURULUSU IZMIR'DE. DERNEKTE HEM BENIM GIBI AYNI SORUNLARI YASAYANLAR ILE BIRLIKTE OLABILIYOR, HEM FIZIK TEDAVI UYGULAYABILIYOR, HEM PSIKOTERAPIYE KATILIYORUM" DEDI. (FOTO: IZMIR,DHA)

IZMIR'DE YASAYAN MULTIPL SKLEROZ (MS) HASTASI SEBNEM OKTAY (FOTOGRAFTA), UYESI OLDUGU IZMIR MS DERNEGI ARACILIGIYLA BU HASTALIK KONUSUNDA BILDIKLERINI VE DENEYIMLERINI PAYLASIYOR. IZMIR'DE YASAYAN BIR MS'LI OLARAK SANSLI OLDUGUNU ANLATAN OKTAY, "TURKIYE'NIN MS KONUSUNDA KURULMUS ILK SIVIL TOPLUM KURULUSU IZMIR'DE. DERNEKTE HEM BENIM GIBI AYNI SORUNLARI YASAYANLAR ILE BIRLIKTE OLABILIYOR, HEM FIZIK TEDAVI UYGULAYABILIYOR, HEM PSIKOTERAPIYE KATILIYORUM" DEDI. (FOTO: NEVRA UCKAC / IZMIR,DHA)

IZMIR'DE YASAYAN MULTIPL SKLEROZ (MS) HASTASI SEBNEM OKTAY (SAGDAN IKINCI), UYESI OLDUGU IZMIR MS DERNEGI ARACILIGIYLA BU HASTALIK KONUSUNDA BILDIKLERINI VE DENEYIMLERINI PAYLASIYOR. IZMIR'DE YASAYAN BIR MS'LI OLARAK SANSLI OLDUGUNU ANLATAN OKTAY, "TURKIYE'NIN MS KONUSUNDA KURULMUS ILK SIVIL TOPLUM KURULUSU IZMIR'DE. DERNEKTE HEM BENIM GIBI AYNI SORUNLARI YASAYANLAR ILE BIRLIKTE OLABILIYOR, HEM FIZIK TEDAVI UYGULAYABILIYOR, HEM PSIKOTERAPIYE KATILIYORUM" DEDI. (FOTO: NEVRA UCKAC / IZMIR,DHA)

IZMIR'DE YASAYAN MULTIPL SKLEROZ (MS) HASTASI SEBNEM OKTAY (ARKADA), UYESI OLDUGU IZMIR MS DERNEGI ARACILIGIYLA BU HASTALIK KONUSUNDA BILDIKLERINI VE DENEYIMLERINI PAYLASIYOR. IZMIR'DE YASAYAN BIR MS'LI OLARAK SANSLI OLDUGUNU ANLATAN OKTAY, "TURKIYE'NIN MS KONUSUNDA KURULMUS ILK SIVIL TOPLUM KURULUSU IZMIR'DE. DERNEKTE HEM BENIM GIBI AYNI SORUNLARI YASAYANLAR ILE BIRLIKTE OLABILIYOR, HEM FIZIK TEDAVI UYGULAYABILIYOR, HEM PSIKOTERAPIYE KATILIYORUM" DEDI. (FOTO: IZMIR,DHA)

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Antalya'da 1400 yıllık kitapları satmak isterken yakalandılar
 
ADSO'dan klarnet konseri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evinde öldü, 5 gün sonra fark edildi
BURSA'nın İznik ilçesinde Seyit Tonyalı (72), yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.
Evinde 75 kedi besliyor
MERSİN'de hayvansever Yasemin Açık (37), evinde tam 75 kedisi ile birlikte ...
Çocuğuna araç camı sildiren çifte 5 ay hapis
DİYARBAKIR'da 13 yaşındaki oğulları C.P.K.'ye trafik ışıklarında bekleyen ...
 
İlhan Şeşen'in evine giren hırsızlar yakalandı
İSTANBUL'da aralarında sanatçı İlhan Şeşen'in evinin de bulunduğu 8 eve ...
Denizli'de cuma namazı parkta kılındı
DENİZLİ'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ...
Kazada hayatını kaybeden abla-kardeş toprağa verildi
İZMİT'te geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybeden Emine Yiğit ...
 
Ev arkadaşını öldüren sanık: Kasıtlı vurmadım
BURSA'nın İnegöl ilçesinde sokakta tartıştığı ev arkadaşı Mürüt Demir'i ...
Otomobil tarlaya uçtu: 2 ölü
AYDIN'ın Didim ilçesinde, kontrolden çıkıp, yol kenarındaki tarlaya devrilerek, ...
Nurdağı'nda 3.9 büyüklüğünde deprem
GAZİANTEP'in Nurdağı ilçesinde Richter ölçeğine göre 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva