Kaş Adliyesi'nde 'tuvalet' krizi çözülemedi
Kaş Adliyesi'nde 'tuvalet' krizi çözülemedi
Arkadaşlarıyla 'hamburger yeme' yarışına giren Eftelya, boğuldu
Arkadaşlarıyla 'hamburger yeme' yarışına giren Eftelya, boğuldu
Başkan Kotan, Köy Yaşam Merkezi’nde
Başkan Kotan, Köy Yaşam Merkezi’nde
Patara'da caretta yuva rekoru
Patara'da caretta yuva rekoru
20 Eylül 2011 Salı - 10:25

Mağdur çocuklar mahkemeye gitmeyecek

Tutuklu ve hükümlüler artık bulundukları illerden ifade verebilecekler. Van’dan İstanbul’a duruşmaya götürülürken Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında cezaevi aracında çıkan yangın sonucu yanarak hayatını kaybeden 5 tutuklunun durumu gecikmeli de olsa Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’ni devreye soktu.

Mağdur çocuklar mahkemeye gitmeyecek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tutukluların duruşmalar için bir ilden başka bir ile nakline son verecek olan düzenlemeye göre, özellikle sağlık sorunları olanların bulundukları yerde ifadelerine başvurulabilecek.
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı. Yönetmeliğin amacı, soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkemece dinlenilmesine gerek görülen kişilerin “Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi” (SEGBİS) kullanılarak dinlenilmesi, görüntülerin kayda alınması, saklanması için gerekli teknik altyapının kurulmasına ilişkin esas ve usulleri düzenliyor. Cezaevlerinde bulunan tutuklular SEGBİS ile dinlenebileceği gibi, SEGBİS üzerinden duruşmalara da katılabilecek. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında hastanelerde tedavi gören sanık veya tanıklar da SEGBİS ile dinlenebilecek ve sistem üzerinden duruşmalara katılabilecek. Mağdur çocukların, duruşmaya getirilmesi mümkün olmayan ve tanıklığı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından zorunlu olan kişilerin, tanıklığında ses ve görüntü sisteminin kullanılması zorunlu olacak.

KAYITLAR MAHKEMELERDE SAKLANACAK

SEGBİS ile dinlemeyi Cumhuriyet savcılığı, hâkim veya mahkeme talep edecek. Yönetmeliğe göre, yapılan kayıtlar ilgilinin yüz ifadelerini, vücut hareketlerini, tavır ve davranışlarını gözlemlemeye, ses, ilgilinin duygularını anlamaya ve söylediklerini anlaşılır şekilde dinlemeye imkân verecek nitelikte olacak. Bilgi, belge ve deliller elektronik ortamda anında iletilebilecek. SEGBİS’i Adalet Bakanlığı UYAP Bilişim Sistemi kapsamında kuracak. SEGBİS ile elde edilen kayıtlar, nitelikli elektronik imza ile imzalanarak güvenli bir şekilde talep eden makam tarafından saklanacak.
Ses ve görüntü kayıtları taraflara ancak yazılı tutanağa dönüştürüldükten sonra kanunlarda öngörülen şartlara uygun olarak verilebilecek. Ses ve görüntü kayıtları, soruşturma ve kovuşturma makamı gözetiminde ilgilisine izletilebilecek.

MAĞDUR ÇOCUKLAR MAHKEMEYE GELMEYECEK

Düzenlemeyle soruşturma veya kovuşturma aşamasında yapılan her türlü işlem SEGBİS ile kayda alınabilecek. Mağdur çocukların, duruşmaya getirilmesi mümkün olmayan ve tanıklığı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından zorunlu olan kişilerin, tanıklığında ses ve görüntü sisteminin kullanılması zorunlu olacak. Bu sistem, Tanık Koruma Kanunu hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla kimliği saklı tutulan tanıkların dinlenilmesinde de uygulanacak. Kimliği saklı tutulan tanıklar SEGBİS ile uzaktan dinlenebilecek. Bu dinleme sırasında kimliği saklı tutulan tanığın bulunduğu yer yetkili Cumhuriyet savcısı veya hâkimi hazır bulunacak.

TUTUKLULAR DA CEZAEVİNDEN DURUŞMALARA KATILABİLECEK

SEGBİS, uluslararası karşılıklı adli yardımlaşma çerçevesinde de kullanılacak. Uluslararası alanda dinlemenin ne şekilde düzenleneceği ve ücret konusu taraflar arasındaki mutabakatla sağlanacak. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında hazır bulunamayan kişi SEGBİS ile dinlenebileceği gibi SEGBİS üzerinden duruşmalara da katılabilecek. SEGBİS ile dinlenecek olan kişinin kimlik bilgilerini, dinleme zamanını ve dinleme için yapılması gereken hazırlıkları ilgili bilgiler önceden kolluk birimine bildirir. Cezaevlerinde bulunan tutuklular SEGBİS ile dinlenebileceği gibi, SEGBİS üzerinden duruşmalara da katılabilecek. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında hastanelerde tedavi gören sanık veya tanıklar da SEGBİS ile dinlenebilecek ve sistem üzerinden duruşmalara katılabilecek.
Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılamıyorsa, yakalamanın yapıldığı Cumhuriyet başsavcılığı, yakalanan kişiyi SEGBİS ile dinlenecek. SEGBİS, Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından da kullanılabilecek. İstenilmesi halinde ses ve görüntü kayıtları, yüksek mahkemelere de gönderilebilecek.(ANKA)
 

 
Trafikte yeni cezalar geliyor!..
 
Tur midibüsü devrildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trafikte yeni cezalar geliyor!..
Artık trafik de Avrupa Birliği standartlarında olacak. Hükümetin Meclis'e ...
Bir krizimiz daha oldu
Kıbrıs’ta Rum Yönetimi, Türkiye’nin bütün itirazlarına rağmen enerji sondaj ...
100 TL taksitle araba
Hükümetin ‘Türk malı otomobil’ projesine en çok karşı çıkması beklenen ...
 
'Kadirizm'i bitiren böcek
Adana Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen Uluslararası ...
Gülben Ergen'e sürpriz hediye
Bolu Belediyesi ile beyaz et üreticisi firmaların desteğiyle düzenlenen ...
Koza mı, Portakal mı?
Radikal gazetesi kültür-sanat yorumcusu Şenay Aydemir, Antalya’nın “Altın ...
 
Mustafa Balbay'dan mektup var
2. Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, ...
Evini yeni taşıyanlara uyarı
Evini yeni taşıyarak adres değişikliği yapan, ancak bunu 20 iş günü içerisinde ...
Batı Akdenizli “mutlu” imiş
Kalkınma Bakanlığı’nın bölgesel kalkınma uzmanları Kamil Taşçı ile Mehmet ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva