Isparta'da cip ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı
Isparta'da cip ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı
Cezada indirim aileyi şoke etti
Cezada indirim aileyi şoke etti
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
8 Mart 2018 Perşembe - 11:03

Mağdur kadının ücretsiz avukat hakkı var

ANTALYA Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu üyesi Aylin Onursev, tecavüze, cinsel taciz ve şiddete uğramış kadınlara, polis merkezinde avukat hakları olduğunun hatırlatılmadığını belirterek, "Mağdur ya da müşteki kadınların ücretsiz avukat haklarından haberi yok" dedi.

Mağdur kadının ücretsiz avukat hakkı var
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın dört bir köşesine asılan afişlerle, şiddete maruz kalan kadınların ücretsiz avukat hakkı olduğu hatırlatıldı. Antalya Barosu, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu imzasını taşıyan ve Muratpaşa Belediyesi'nin ücretsiz tahsis ettiği bilboardlardaki afişlerde 'Şiddet Varsa, Taciz Varsa, Tecavüz Varsa, Avukatınız da var. Yanınızdayız' uyarısının yanı sıra, söz konusu kurumların iletişim numaraları yer alıyor.

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu üyesi Aylin Onursev, cinsel taciz, tecavüz ya da şiddet olaylarında kadınların genellikle mağdur, şikayetçi konumunda olduğunu söyledi. Yasal mevzuatta kadınların mağdur müşteki pozisyonunda olduğu durumlarda ücretsiz avukat atanmasının zorunlu olmadığını belirten Aylin Onursev, bunun isteğe bağlı olduğunu kaydetti. Onursev, "Karakollarda tecavüze, cinsel taciz ve şiddete uğramış kadınlara avukat hakları hatırlatılmıyor. Amerikan filmlerinde sanıkları arabanın içine başına eğerken, polisler bu kişilere 'avukat tutma hakkı, susma hakkı, delillerin toplanma hakkı' gibi haklarını ifade eder. Bu çok önemli, çünkü mağdur ya da müşteki durumundaki kadınların bu haklarından haberi yok" dedi.

KÜÇÜK HARFLERLE 'AVUKAT İSTEMEDİ' NOTU

Kadınların kendi lehlerine delilleri toplayabilme, avukat hakkı, dilerlerse karakola gittiklerinde avukat atanmasını isteyebileceklerini vurgulayan Onursev, “Karakollarda ifadenin başına küçücük harflerle 'avukat istemedi' diye belirtiliyor. Kadın, o psikolojiyle bunu görmez bile. Kadınlar karakollarda avukat talep ettikleri halde avukat atanmazsa afişteki telefon numaralarını arasınlar, bu durumdan haberdar olabilirsek destek olabiliriz" diye konuştu.

ÖLDÜRÜLEN KADINLAR İÇİN AVUKAT ATANMIYOR

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu üyelerinden Esra Gençer Özdemir, öldürülen kadınlar için de avukat atanmadığına dikkati çekti. Özdemir, “Ölen kadının kimliğinin tespit edilmesi hemen mümkün olmayabilir. Fakat delillerin acilen toplanması gerekir. Avukatı olmadığı durumda bu delillerin toplanması gecikebiliyor hatta bazı deliller hiç toplanmıyor. CMK'da kendini ifade edemeyecek kişilere avukat atanması düzenlenmesine rağmen ölen insanlara avukat atanmıyor. Ölen kişinin yakınları yok ise davaları sahipsiz kalıyor ve failler cezalandırılamıyor. Faillerin cezalandırılmaması demek toplumun güvenliğinin tehlikede olması demektir" dedi.

MOR GÖZLÜ KADIN DEĞİL GÜÇLÜ KADIN FOTOĞRAFI

Avukat Aylin Onursev, Türkiye'de gazete ve televizyon kanallarında kadına yönelik şiddet haberlerinin dilini ve görsellerini de eleştirdi. Haberlerin yarısından fazlasında şiddeti uygulayandan çok, şiddete maruz kalan kadını kurbanlaştıran tarzda haber verildiğini belirten Onursev, şiddeti meşrulaştırıcı içerikten uzak durulması, bunun için medyada kadın bakış açısının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Onursev, “Haberlerde kullanılan kadını mor gözlü, korkmuş, aciz/zayıf olarak tanımlayan fotoğraflar yerine kadını güçlü ve travmasını atlatmış şekilde fotoğraflamak gerekiyor. Dövülme anı, dövülmenin fotoğrafları, şiddete maruz kalırken yaşadığı çaresizlik, yalnızlık, aşağılanmışlık hissi, travmatik durumunu tetikler ve kadının yaşadığı şiddeti tekrar hatırlatmaktan başka bir işe yaramaz" diye konuştu.

SAPIK YERİNE ŞİDDET FAİLİ

Kadın hakları savunucularının mağdur, kurban veya çaresiz gibi tanımlamaların yerine 'hayatta kalan' deyimini kullanmaya çalıştıklarını belirterek, medyanın da sapık, canavar, pedofil tanımlamaları yerine 'şiddet faili' veya sadece 'fail' tanımlaması kullanmasını istedi.


ANTALYA'NIN DORT BIR KOSESINE, SIDDETE MARUZ KALAN KADINLARIN UCRETSIZ AVUKAT HAKKININ OLDUGU AFISLERLE HATIRLATILDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
'Antalya'yı iyi günler bekliyor'
 
3'ü üniversite öğrencisi 12 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Antalya'yı iyi günler bekliyor'
ALMANYA'da düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarı'na katılan Serik Belediye ...
Antalya'dan Türkmenler'e bir kamyon sebze
ANTALYA'da, kampanyayla toplanan bir kamyon sebze,  Suriye'deki Türkmenler'e gönderildi.
Dünyada Kaş'ı tanıtıyor
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde yat turizmiyle uğraşan Ergun Dündar, tek başına ...
 
Başına ateş edip ölmek istedi
ANTALYA'da bilinmeyen bir nedenle bunalıma giren A.R.A. (57), tabancayla ...
Manavgat'ta tabutlu eylem
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde Ak Parti Gençlik Kolları tarafından belediyenin ...
ITB Berlin'de Antalya'ya yoğun talep
ANTALYA'nın son 2 yıldır ciddi düşüş yaşadığı en büyük 2 pazarından Almanya'da ...
 
Kadir Kaya, ağaç evini ITB Berlin'de kuramadı
ANTALYA'nın alternatif turizm elçilerinden Olimpos'taki ağaç evleriyle ...
1800 kadın Büyükşehir'de Türel'e yardım ediyor
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yönetim kadrosunda ...
Polise motosiklet ve araç takviyesi
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü hizmetine 20 otomobil, 30 motor ve motosiklet katıldı.
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva